20 bin Angus geldi

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Ramazanda et fiyatlarının artmasını önlemek arayışında, yurtdışından büyükbaş hayvan ithalatı başladı. Güney Amerika’dan ithal edilen Angusların 20 bin başlık ilk partisi gemi ile İskenderun’a getirildi.

Uzun süredir ithal canlı besi hayvanının etini veya ithal sığır karkasından elde edilen etleri yiyoruz.

Büyükbaş hayvan ithalatı farklı ırklardan ve farklı ülkelerden yapılıyor. Çünkü bizim talebimiz büyük. Kısa sürede bu büyüklükte aynı ırk büyükbaş hayvan bulunamıyor.

Kasapların marketlerde yerli etler ile aynı vitrinde tüketiciye arz edilen sığır etlerinin hangisinin ithal, hangisinin yerli olduğunu tüketici bilemiyor..

Türkiye’de sığır üretimini artırmak, halka ucuz et yedirmek arayışında besiciliği teşvik etmek için 2010 yılında Angus cinsi besilik sığır ithal etmeye başladık.

Karkas kalitesi ve mermerleşme (yağın et içerisinde dengeli dağılımı) yönünden dünyada tercih edilen ve birçok ülkede özel damgayla satılan Angus etini halkımız beğenmedi.

Halkımızın bu memnuniyetsizliğinden Angus besleyenler mutsuz oldu. Anguslar ülkemizi sevmedi. Angus doğal şartlarda merada taze ot yiyen bir hayvan. Biz ahırlara kapattık. Fabrika yemiyle besledik.

Geçen yılın ilk üç ayında 160 bin büyükbaş ithal edilmişken, bu yıl 360 bin büyükbaş ithalatı yapıldı. İthalat devam edecek.

Tekrarda yarar var. tüketicinin et alırken, etli ürün alırken ne aldığını bilmesi gerekir.

- Angus ırkı olsun başka ırk olsun ithal hayvanların sağlıklı olması önemli. İthal ve kesim aşamalarında gerekli sağlık kontrolleri yapılıyor ise sorun yok demektir.

- Her ırkın et lezzeti farklı. Örneğin Batı ülkelerinde Angus eti en makbul, en pahalı et iken bizim halkımız Angus lezzetine alışamadı. Her seferinde, başka ülkeden ithal edilen farklı ırk sığırların etlerinin lezzeti farklı oluyor.

- Tüketici, satın alacağı etin, yerli hayvan eti mi, ithal hayvan eti mi olduğunu bilmek ister. Sadece canlı büyükbaş hayvan ithal edilerek içeride kesim yapılmıyor. Karkas et ithalatı da var. İthal büyükbaş sığır eti satanlara, etin ne eti olduğu, nerede kesildiği hakkında bilgi vermek gerekir.

- Sucuk, pastırma, salam, sosis gibi et ürünleri her mevsim, özellikle ramazan dönemi tüketiliyor. Bu ürünlerin etiketinde ne tür sığır eti kullanıldığı belirtilmelidir.
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı, ürünlerin özelliklerinin açıklıkla duyurulmasına imkan verecek düzenlemeleri yapar ise tüketici neyin ne olduğunu bilerek gönül rahatlığı ile seçimini yapar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018