20. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde buluşalım
Hafta içinde Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı Başkanı Dr. Akkan Suver’le 3-4 Nisan tarihlerinde WOW Otel'de gerçekleştirilecek 20. Avrasya Ekonomi Zirvesi'ni konuştuk.
“Avrasya ekonomi zirveleri Marmara Grubu Vakfı'nın başlangıç ve varoluş hedefidir" diyen ve zirveyi anlatmaya başlayan Akkan Bey; "Bu hedef büyük Atatürk'ün, Kafkaslar, Orta Asya, Ortadoğu ve Balkanlar politikalarındaki barış, istikrar ve refaha birlikte farklılıklarla işbirliği yaparak ulaşmayı hedefleyen paylaşımcı yüksek düşüncelerinin hayata geçirilme çalışmalarıdır.
20. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde “Bir Yol Ayrımında Olan İnsanlık” Küresel Göç ve Güvenlik Meydan Okumalarına Mukabele Edilmesi “İpek Yolu Projesi’nde Sorumluluk ve Dayanışma Ruhu” “Avrupa Birliği’nin Karşılaştığı Meydan Okumalar ve Gelecek Kaygıları” başlıkları tartışılacak, gelecekte hukuk devleti ile uyumlu liberal demokrasinin, sosyal adalet ve eşitliğin, özgürlükler ve insan haklarının ve liberal piyasa ekonomisi ile uyumlu serbest ticaretin yaşama şansı kalacak mıdır?”sorularına uzmanlar değerlendirmelerde bulunacaklar..
Sonuç olarak; Avrupa Birliği’nin ortaya çıkmasında Schubert, Monnet gibi devlet adamlarının temel endişesi olan Avrupa’da tekrar savaş çıkartacak bir ortamın oluşmamasıydı. Bunun için Avrupa Birliği ile sınırları önemsizleştirerek, milliyetçilik akımlarının savaşa yol açan girişimlerini törpülemek ve Avrupa’nın bir daha savaşla yıkılmasını önlemek hedeflenmişti.
Şimdi gelişen milliyetçilik akımları ile parçalanma tehdidi altında bulunan bir Avrupa yine ulus-devletlerin sınırlar, toprak esaslı egemenlik, etnik ve dini kimlikler üzerinden düşman algılarına vurgu yaparak sürdürülen bir siyasetle Avrupa Kıtası'nı ve dünyayı bir üçüncü Dünya Savaşı’na götürüp götürmeyeceklerini sorgulamak zorundayız. Şu bir gerçektir ki, AB için yeni bir süreç başlamaktadır.
İngiltere'nin içinde yer almadığı bir birlik Avrupa'yı nereye götürür? Birlikten yeni kopmalar olur mu? AB'nin kurumsal yapısı değişir mi? "Sürdürülebilir Enerji, Telekomünikasyon ve Ekonomi Gelişiminde, Arz-Talep Dengesinin Rolü; Aktörler ve Figüranlar" başlıklar ilgi çekecek konulardan.
Orta Asya'nın, Uzakdoğu'nun, Kafkasların, Ortadoğu'nun olduğu kadar Balkanların, Avrupa'nın ve Afrika'nın ilgi sahasında olan 20. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde yaşamakta olduğumuz terör sıkıntısı, zorunlu göç, savaş nedenleri ve yaşamakta olduğumuz krizlerin ekonomik hayatımıza etkileri, ayrıca enerji ve telekomünikasyonla ulaşımın sahip olduğu kriterler ile “enerji politikaları, ekonomiye etkileri ve telekomünikasyonun önemi” günümüzün aktüel konusu olarak gündemdedir.
“Şiddet ve Terör Ortamında Dinlerin Barışa Katkısı; Mültecilik ve Terörün İlişkisi" tartışılacak.
Avrupa’nın yanı sıra Türkiye’de, Lübnan’da ve Ürdün’de dramatik bir yükseliş gösteren mülteci akınları ile yaşanan göç krizi ve Ankara, İstanbul, Paris, Brüksel, Nice, Orlando ve Bağdat’ta gerçekleştirilen menfur terör saldırıları ile ağırlaşan belirsiz asayiş durumu eşzamanlı olarak bir birinden farklı ortaya çözümü zor problemler çıkarmaktadır. Dolayısıyla da yaşanan terör olaylarıyla, insanlık dışı davranışların İslam kelimesiyle birlikte anılmasının yanlışlığının anlatılması gerekmektedir.
Gene göç, küreselleşen ve farklı dinamiklerle birbirine bağlı bulunan dünyamızın ayrılmaz bir parçasıdır.
Bugün 60 milyondan fazla insan yerlerinden zorla göç ettirilmiştir.
Bunlardan bazıları savaş, terör veya daha iyi şartlar altında yaşama fikri sebebiyle kaçışlarını gerçekleştirirken, bazıları da göç ettirilen yerde dünyaya gelmekte ve bir mülteci olmaktan başka bir çareleri kalmamaktadır.
Zirveye Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanovic, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Mladen Ivanic ile KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı katılacak.
Hırvatistan, Letonya, Moldova, Nijerya, Romanya, Sırbistan’ın ise önceki cumhurbaşkanları ‘Bilge Adamlar’ oturumunda konuşmacı olarak yer alacak.
Azerbaycan, Afganistan, Bosna-Hersek, Fas, Karadağ, Kosova ve Romanya’dan da bakan düzeyinde katılım olacak. Ayrıca Avrupa Parlamentosu, Birleşmiş Milletler, İslam Konferansı, EBRD, Viyana Ekonomik Forumu, Moldova Bilimler Akademisi, Bulgaristan Slavyani Vakfı, Slovenya Life Learning Academy de yüksek seviyede temsil edilecekler“ sözleriyle anlatımını sonlandırdı.
Kanımca bu yılkı zirvenin en önemli yanı AB’nin geleceğinin de tartışılması olacak.
Zirveyle ilgili önerim ise; mutlaka fırsat yaratarak katılmanız yönünde olacak.
www.marmaragrubu.org adresinden programa ulaşabilirsiniz.