2. el araç alırken "pert" olmayın

Can KANTAR
Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Geçenlerde bir okurumdan elektronik posta aldım. Kendisi bir araç almış, alırken kontrol ettirmiş bir sorun yok. Otomobilini üzerine aldıktan sonra bir sigorta acentesine giderek kasko yaptırmak istemiş ve sigorta şirketi otomobili kasko yapamayacağını söylemiş. Nedeni sorulduğunda aracın pert araç listesinde olduğunu öğrenmiş. Ve okurum yıkılmış tabii, verdiği parayı da geri alması mümkün değil. Ve bana yazmış bundan sonrasında kimse kendisi gibi mağdur olmasın diye…

Konuyu biraz araştırdım. Pert araç deyince kullanılamayacak durumda araç anlamına gelmeyeceğini öğrendim. Kısmi pert araçlarda bu kapsam içerisine giriyormuş. Bazı otomobil parçaları çok pahalı olduğundan astarı yüzünden pahalıya geleceği anlaşılan araçlar uygun fiyatlara satılıyormuş. Alan oto tamiraneleri de oradan buradan topladıkları parçalarla aracı eskisinden daha iyi görünüme getirip satıyorlarmış. Kısmi pert olan araçların ruhsatlarına pert kaşesi vurulmadığından tekrar trafiğe çıkmasında bir sakınca yok. Burada vatandaşların çok dikkatli olmaları gerekiyor.

2. el otomobil alacaklar dikkat!

Sigorta Bilgi Merkezi Müdürü Mehmet Üst, 2. el otomobil alacakları uyarıyor. Üst "Araç almadan eski kaza bilgilerine internet sitemizden girip kontrol edebilirsiniz" diyor. Geçtiğimiz yıl mayıs haziran aylarında Mehmet Üst ile  Star TV'deki sigorta programım için röportaj yaptığımızda bu projelerinden ilk kez kamuoyunu haberdar etmişti. Hatta o hafta programın o bölümü ilk 100'e girme başarısının yanında 64'üncü olmuştu. Oldukça da fazla elektronik posta almıştım…Mehmet Üst yakında pert araçlar için de SMS uygulamasının başlatılacağının da müjdesini bana verdi.

2. el otomobil piyasası ülkemizde oldukça aktif özellikle önümüzdeki bayram öncesi bu piyasaya ilgi her zamankinden daha fazla oluyor. Bu nedenle ister www.tramer.org.tr sitesinden isterseniz de SMS ile aracın kimliğini sorgulayabilirsiniz. Bunun en sağlam yönü ise şasi numarası ile sorgulamanın yapılması olduğunu düşünüyorum. Önemli bir not bu kazalar zorunlu trafik sigortası kapsamında ise, sokak arası tamiranelerde yapılmadıysa ve 2004 yılından sonraki kazaları kapsıyor. Sorgulama cep telefonu ile yapılacaksa;

Hasar geçmişi sorgulama

Bir aracın hasar geçmişini sorgulamak için kişilerin tek yapmaları gereken cep telefonlarına HASAR yazıp boşluk bırakıp plakayı yazmak ya da sadece plakayı yazıp TURKCELL 5664'e göndermektir. Söz konusu aracın plakası defalarca değişmiş olsa dahi hasar geçmişi anında mesajın gönderildiği cep telefonuna gönderiliyor. Hasar sorgusu aynı zamanda aracın şasi veya motor numaraları ile de yapılabiliyor.

Kaza bilgisi sorgulama

Trafik kazasına karışanların kendi aralarında tuttuğu kaza tespit tutanaklarının (KTT) sorgulamalarının yapılabilmesi için KAZA yazıp boşluk bırakmak ardından plaka numarasını yazıp TURKCELL 5664'e göndermek yeterli olacak. Bu şekilde kazaya karışan tarafların kusur oranlarını öğrenmek mümkün.

Kusur oranları, aynı zamanda TC kimlik numarası veya TRAMER İhbar Numarası kullanarak da öğrenilebiliyor. KAZA yazıp boşluk bırakıldıktan sonra TC kimlik numarası veya TRAMER İhbar Numarası girilip TURKCELL 5664'e gönderildikten sonra kusur oranları sorgunun yapıldığı cep telefonuna gönderiliyor. Bu hizmetin bir masrafının da olduğunu unutmamalıyız.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar