1950’lerden bu yana turizmin gelişmesi üzerine…

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Bahattin Yücel’in “Ankara’da sıcak yaz günü” başlıklı kitabı otelcilik ve turizmin 1950’lerden bu yanaki tarihi ile sektördeki bireyler için ders çıkarılacak kişisel anıları içeriyor. 

TÜRSAB’ın eski başkanı ve eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel’in anılarının yer aldığı kitapta Türkiye’de turizmin 1950’lerde İstanbul Hilton Oteli'nin kuruluşuyla ivmelenen gelişmesi anlatılıyor.

Kitapta Amerikalı Conrad Hilton'un savaş sonrası geldiği İstanbul’dan etkilenerek, dönemin Emekli Sandığı Genel Müdürü Ulvi Yenal’ın girişimiyle Hilton Oteli’ni turizm açısından önemli bir adım olarak işletmeye açtığı anlatılıyor.

Ardından Koç grubunun Divan otelini kurarak turizme girdiği anlatılıyor. Emekli Sandığı'nın daha sonra Büyük Trabya, Maçka, Yeniköy’deki Carlton otelleriyle İstanbul’a katkıda bulunduğu da kitap da yer alıyor. Buna ek olarak, Park Otel, Kalyon Oteli de İstanbul turizminin gelişmesinde öne çıkan oteller arasında belirtiliyor.

Yücel, THY’nin DC-9 ve DC-10 uçaklarını alarak filosunu geliştirirken de iki önemli isim olarak Rıza Çerçel ve Ulvi Yenal’ı turizme katkıları nedeniyle anıyor. THY filosu yenilenmeden önce 4 motorlu, pervaneli Viscont’ların dış hat uçuşlarında kullanıldığına kitapta yer veriyor.

Yücel, turizme önemli bir katkının da Bursa Çelik Palas, İzmir Büyük Efes, Kuşadası Kısmet, Balıkesir Kervansaray gibi Anadolu’daki otellerden geldiğin belirtiyor. Tusan Çanakkale, Bergama, Selçuk, Kuşadası ve Kapadokya’da zincir olarak kurulan otellerin de turizmin Anadolu’ya yayılmasında etkili olduğunun altı çiziliyor. Aksaray’da Ağaçlı Tesisleri, Kayseri’de Turan Oteli'n Kapadokya turizmine yakınlığı nedeniyle kültür turizmine hizmet verdiği de belirtiliyor.

Ömür Çağlar’ın kurduğu, sonra Doğuş Grubu'na geçen Alanya Antur, Antalya Büyük Otel ve Talya’nın da turizme önemli katkıları olduğunu belirtiyor.

İtalyan kökenli Valtur’un Kemer’deki Club Med tatil köyünün ardından, Foça’da ve Kuşadası’nda da tatil köyleri kurduğunu anlatan Yücel, Dünya Savaşı döneminde Fransız direniş hareketinin lideri olan Club Med’in başkanı Gılberd Trigano’yu da anıyor. O dönemde bir tatil köyü açılışında andığı Emekli Sandığı eski genel müdürü Muzaffer Emre’nin de turizmin gelişmesine katkısı olduğunun altırı çiziyor.

Kitapta başlangıçta otelciliğe ve turizme katkısı olan iki kurumdan söz ediliyor. Biri Emekli Sandığı, diğeri Turizm Bankası. Turizm Bankası, turizm ve banka adlarını birleştirdiği Türban zincirini kurarak turizme büyük destek vermiş. Akçay ve Marmaris tatil köyleri ile Abant ve Çeşme Turban otelleri bunlar arasında yer almış.

Bahattin Yücel, otelcilik ve turizmin 1950’larden bu yanaki tarihi gelişiminin yanısıra kendi turizm alanındaki çalışmalarına da kitapta yer veriyor. Bu özellikleriyle Yücel’in anı kitabı, “Ankara’da sıcak yaz günü” turizm sektöründe yer alanlar ve sektöre girmek isteyenler için önemli belgelere yer verilen bir kitap.

Bu kitabı okurken farklı sektörlerin temsilcilerinin kendi sektörlerinin tarihi gelişimini ve kendi sektör anılarını yazmalarının çok öğretici/ hatalardan arındırıcı olacağını düşündüm.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar