18 milyar $’lık iş yarıda kaldı Libya’ya ilk dönen ENKA oldu

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası [email protected]

Dünya müteahhitler liginde 2’nci sıradaki Türkiye’yi bugüne kadar projeleriyle üst sıralarda tutan Libya ile ilgili son iki haftada önemli gelişmeler yaşandı. 29 Ocak’ta Türkiye Dışişleri Bakanlığı, iki yıldır kapalı olan başkent Trablus’taki büyükelçiliği tekrar açacağını açıkladı. Ardından da geçtiğimiz hafta Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrav, kalabalık bir heyetle Ankara’ya geldi. Önce Cumhurbaşkanı ile görüşen Libya heyetinin ikinci durağı ise Çankaya Köşkü oldu.

Başbakan Binali Yıldırım, Libya yönetimine ülkenin ayağa kalkması için altyapı çalışmalarının tekrar hızlandırılması, artan elektrik ihtiyacının karşılanması için Türk firmalarının şartların zorluğuna aldırış etmeden yapılan telkinlerle göreve başladığını söyledi.

Türk şirketlerine dönün çağrısı

Görüşmeler sırasında Ulusal Mutabakat Hükümeti Ulaştırma Bakanı Milad Matuk’un çağrısı önemliydi. Türkiye’ye gelerek Libya’daki faaliyetlerine ara veren Türk şirketleri ile görüşen Matuk, Türk firmalarını tekrar ülkesine davet etti. Matuk, “Ülkedeki güvenlik durumu, Türk şirketlerin durdurdukları projelerini tekrar başlatmalarına el verecek düzeyde iyileşti” dedi. Türk şirketlerinin Libya’da üstlendikleri işlerin toplam mukavele bedeli 18 milyar dolar.

Türk şirketlerinin 1 milyar dolar civarında faturalanmış, ödenmeye hazır alacağı var. Ayrıca yapılmış işlerin karşılığı olarak 4 milyar dolar hakediş söz konusu. Şantiyelerdeki alet edevatın toplam tutarı da 1 milyar dolar olarak hesaplanıyor. İşte bu rakamlar çerçevesinde Libya’ya dönüşün sinyalleri de verilmeye başlandı. İlk adım ise sektörün amiral gemisi ENKA’dan geldi. ENKA, üstlendiği ve 1 milyar doların üzerinde bir maliyeti olan Libya’daki önemli enerji yatırımlarına kaldığı yerden devam kararı aldı.

Anlaşma, Londra’da imzalandı

Libya Hükümeti’ne ait General Electricity Company of Libya (GECOL), Libya Havayolları, Libya Merkez Bankası, yerel yöneticiler ve temsilcilerle ENKA Teknik’in yönetim ekibi İngiltere’nin başkenti Londra’da görüşme yaptı. Görüşmeye bu denli çeşitli kuruluşlardan katılım olmasının nedeni ise inşaatın bulunduğu bölgede hava ulaşımı ve çalışanların sağlık hizmetlerine kolay erişimi… Çalışmalar ise önümüzdeki günlerde resmen kaldığı yerden devam edecek.

Santralin yüzde 90’ı yapıldı

Başkent Trablus’a 800 kilometre uzaklıktaki Fizan eyaletine bağlı Obari kentinde bulunan gaz türbini santrali 2010’da yapılmaya başlanmış ancak güvenlik nedeniyle sürekli ara verilmişti. 4 adet 160 MW’lik güce sahip santrali barındıran projenin toplum kurulu gücü 640 MW olarak belirlendi. 2014’te saldırıların artmasıyla bu proje, yüzde 90’ı yapılmış halde bırakıldı ve ara verildi.

TÜRKİYE'NİN VARLIK FONUNA YABANCI YÖNETİCİ ARAMAYIN!

Finans devlerinin Türk kaptanları

Türkiye’de son dönemde en fazla konuşulan konulardan biri Varlık Fonu ve tartışılmaya da devam edecek gibi görünüyor. Kuruluşundan sahip olduğu varlıklara, yönetim şeklinden nasıl çalışacağına kadar birçok soru işareti fonla gündemimize girdi. Geçtiğimiz günlerde ise Türkiye Varlık Fonu’nun yabancı yönetici transferine yönelik haberler gündeme geldi.

Şu anda 32 milyar lira seviyesinde (8 milyar dolar) olan ve 200 milyar dolara ulaşması hedeflenen Türkiye Varlık Fonu’nun yönetimi için yabancı profesyonellerle görüşülüyor. Ben biraz bu konuda mesafeli olunması gerektiğini düşünüyorum. Bu parayı yönetecek, varlıklarını daha da değerlendirecek, büyütecek Türk yönetici yok mu?

Dünya kamu fonları başkanı da Türk

Geçen ay hatırlarsanız Avrupa’nın en önemli finans kuruluşlarından İspanya’nın en büyük bankası BBVA, ABD’deki kaptanını Garanti Bankası'ndan transfer etmişti. BBVA’nın emanet ettiği Onur Genç'in yönettiği ABD’deki operasyonların büyüklüğü 90 milyar doların üzerinde...

Adı ‘Varlık’ olmasa da dünyaca ünlü finans kuruluşlarını, fonlarını yöneten birkaç isim önermek isterim.

Dünyanın en büyük bankalarından Bank of America Merrill Lynch’in Asya- Pasifik Bölgesi’nin Türk yöneticisi Elif Bilgi Zapparoli bunlardan biri.

Bank of America Merrill Lynch’in yatırım bankacılığı biriminin eş başkanlığını üstlenen Elif Bilgi Zapparoli, ABD’li bankanın operasyonlarını Hong-Kong’dan yönetiyor. ABD’nin en büyük ikinci finans kuruluşu olan banka, 85 milyar dolarlık cirosu, 2.1 trilyon dolarlık toplam varlığı ile de dünyanın sayılı kuruluşları arasında.

Değeri 5 trilyon doların üzerinde olan Devlet Varlık Fonları (Soverign Wealth Funds) Global Başkanlığı görevini de yürütmüş olan Zapparoli, Dünya Ekonomik Forumu tarafından 2004’te ‘Dünyanın Gelecek 100 Küresel Lideri’ arasında gösterildi.

Finansın merkezinde ‘Müthiş Türk kızı’

ABD’den bir başka örnek ‘Müthiş Türk Kızı’ diye anılan Hafize Gaye Erkan... 34 yaşındaki Hafize Gaye Erkan, dünyaca ünlü kuruluşların peşinden koştuğu genç bir finansçı. 68 milyar dolarlık aktifi bulunan First Republic Bank’ın en önemli ismi olan Erkan’ın 3 görevi var: Kıdemli Başkan Yardımcılığı, Yatırım Bölümü Başkanlığı ve Risk Yönetimi Eş Başkanlığı...
Gazprombank’ın parası Aylin Suntay’a emanet

Varlık fonu yöneticisi tanımına en fazla yaklaşan ise Rus devlet şirketi Gazprom’dan. Dünyanın en büyük enerji şirketlerinden Gazprom’un fonunun başında bir Türk kadın yönetici var. Avrupa’da birçok ünlü fon kuruluşunda çalışan Aylin Suntay, Gazprombank’ın Varlık Yönetimi’nde CEO ve Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyor. Fonun 5.3 milyar dolarlık varlığı bulunuyor.

Türk fon yöneticisi Ahmet Okumuş’un, Okumus Opportunistic Value Fund’ı ABD piyasalarında en fazla getiri sağlayan şirketlerden. 10 ayda yüzde 46 ile ABD’deki serbest yatırım fonları (hedge fonlar) arasında en yüksek getiriyi elde eden fonun büyüklüğü ise son açıklanan verilere göre 500 milyon doların üzerinde. 2013’ün başında kurulan fon, 2014’ün en başarılı serbest yatırım fonu oldu.

Daha çok isim var. En azından adında Türkiye olan fonunun yönetiminde, danışma kurulunda görev alabilecek daha onlarca Türk yönetici bulmak zor değil.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar