12.8 milyarlık cirosu olan ThyssenKrupp zor durumda

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]


 
ThyssenKrupp dünyada demir-çelik sanayiinin dev ismi idi. Yıllık cirosu 12.8 milyar euro idi. Şimdi kurtulmak için nesi var nesi yok satışa çıkarıyor. Kötüsü, alan yok.
Unutmayalım AB'nin kuruluşunun ardında İkinci Dünya Savaşı sonunda Avrupa'daki ülkeler arasında demir-çelik ve kömür rekabetinin çatışmaya dönüşmesini önlemek arayışı vardır.
ThyssenKrup, bizim de sıkı ilişkilerimiz olan bir sanayi grubu idi. Türkiye'deki demir çelik yatırımları dışında askeri malzeme, silah ve mühimmat konularında MKE ile uzun yıllar işbirliği yapmıştı.
Şimdi ise Almanya'nın bu çelik devi ciddi sıkıntı içinde. Yeniden yapılanma kapsamında dünya çapında 180 bine yakın çalışanın beşte biri işini kaybedecek. Deutsche Welle Türkçe Servisinin haberine göre, geçen kasım ayında 200. yılı kutlanan ThyssenKrupp'un son bilançosunda 1 milyar 800 milyonluk bir zarar görünüyor.
Alman radyosunun haberine göre, ThyssenKrupp Yönetim Kurulu Başkanı Heinrich Hiesinger, yeni bir rota belirleyerek şirketi hafifletmeyi hedefliyor. Örneğin paslanmaz çelik üretimi gibi bölümleri satılacak.
Şirketin bu bölümü Finlandiyalı rakip Outokumpu'ya satılıyor.
Amerika'daki ya da Brezilya'daki projeler yüzünden borç yükünün arttığı biliniyordu ama borç yüzünden paslanmaz çelik bölümünün satılacağını kimse düşünmüyordu.
Paslanmaz çelik yıllarca kâr ediyordu.
Bochum'daki tesislerin 2016 yılına kadar işletileceği daha sonra devam edeceği, 2 bin 500 çalışanın çıkarılacağı anlaşılıyor. Krefeld'deki fabrika ise gelecek yıl kapatılacak.
Alman özel sektörünün bu dev kuruluşu ABD'deki çelik yatırımları nedeniyle 3 milyar euro zarar etti.
Brezilya'daki çelik fabrikası projesi için ise başlangıçta 1 milyar 300 milyon euroluk bir bütçe ayrılmışken , bugüne kadar yapılan harcama 8 milyar euroyu aşmış. Daha da kötüsü projenin yakında tamamlanması da mümkün görülmüyormuş.
Kok kömürü işletmesinde işbirliği yapılan Çinli şirketin anlaşmayı bozması ve ABD'deki talebin de beklenilenin altında kalması, ThyssenKrupp'u iyice sarsmış.
Yönetim Kurulu Başkanı Heinrich Hiesinger "Bizi rahatsız eden, birçok kişinin ve müşterilerimizin ThyssenKrupp'u sadece çelik ile özdeşleştirmesi yanlış. Biz bugün önemli gücü mühendislik bilgisi olan ve geniş bir ürün yelpazesine sahip bir işletme durumundayız" diyor.
ThyssenKrupp ABD'deki asansör sektöründeki payını büyütüyor. Şirket ayrıca tesis ve makine üretiminde uluslararası alanda yatırım yapmayı planlıyor. Ancak yeniden yapılanmanın ardından, ThyssenKrupp'un Avrupa'da 12 milyar 800 milyon euroluk bir hacme ulaşan çelik ticaretinden geriye ne kalacağını, bazı bölümlerin gelecek dönemdeki olası satışı belirleyecek. Küresel finans krizinin artçı sarsıntılarının yanı sıra çelik sektöründeki konjonktürel düşüş de ThyssenKrupp'un, şirketin bölümlerini satmasını zorlaştırıyor. Alman radyosundan öğrendiklerim bunlar.
Biz de bir söz vardır "Ne oldum deme, ne olacağım de" derler. Kimin aklına gelirdi ki böyle bir dev bir yılda eriyip gidecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018