11 Ayaklı Paket

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Başbakan  Davutoğlu, “İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi” adı altında toplanan yeni teşvik tedbirlerini açıkladı.

Derdimiz üretimdeki yavaşlama. Üretim artmıyor. Yeni yatırımlar yapılmıyor.
Yatırımların artmaması üretimin artmamasına, üretimin artmaması iç ve dış talebin artmamasına bağlı.
İç talebin artmaması halkın gelirinin yetersizliğinden kaynaklanıyor.
Dış talebin artmaması üretimin yapısının bozukluğundan kaynaklanıyor.
Dünya pazarında talebi olan malları dünya kalitesi ve fiyatı ile üretemediğimizden dış talep artmıyor. İhracat artmıyor.

İşte bütün bu nedenlerle üretim ve yatırımların artması için öncelikle,
-Halkın satın alma gücünü artırmak, böylece iç talebi büyütmek,
-Tarımda ve sanayide, dış talebi olan malların üretimine başlamak, üretimini artırmak gerekir.
Hükümet’in bin TL'nin altındaki emekli maaşlarına yapacağı 100 TL'lik ekleme ve 65 yaş üstü yaşlılık maaşlarındaki artırım yoluyla piyasaya çıkacağı belirtilen 4 milyar TL, iç talebin az da olsa artışına imkan verecektir.

Dış talebin artması ise ürün farklılığına ve çeşitliliğine bağlıdır.
Açık anlatımıyla iç ve dış talepte artış olmadan, teşvik tedbirleriyle, ucuz kredi ve vergi indirimi desteği ile yatırımı ve üretimi artırmak mümkün olamayacaktır.

Yatırımcı sermaye, faiz, vergi, istihdam desteği ne kadar güçlü olursa olsun, satamayacağı, talebi olmayan malı üretmek için yatırım yapamaz. Üretimini artıramaz. İstihdamını artıramaz.

Başbakan’ın açıkladığı paketin, üretimi ve istihdamı destekleyeceği  “11 Ayaklı Paket“ olduğu belirtiliyor. Paket genelinde, “yatırım yapanın, üretim yapanın, üreteceği her türlü malı içeride ve dışarıda kolaylıkla satabileceği, fakat yatırım ve üretimdeki güçlükler nedeniyle, yatırımın, üretimin, istihdamın artırılamadığı varsayımına dayanıyor.
Paket’in ayakları ise özetle şöyle:
-Özel sektör işyerlerinde 6 ay süreyle İşbaşı Eğitim Programı'nda çalışacak kursiyerlere İŞKUR tarafından net asgari ücret ödenecek. İşverenin kursiyerler için yaptığı harcamalar vergi matrahından düşürülebilecek.
-Toplum yararına çalışma kapsamında ilave 120 bin istihdam sağlanacak.
-Yatırım döneminde uygulanan vergi indirimi artırılacak. Yatırımcılara 2015 ve 2016 yıllarında gerçekleştirecekleri yatırım harcamaları için, yatırım döneminde mevcut diğer tüm faaliyetlerinden elde edecekleri tüm kazançlarına daha yüksek miktarda vergi indirimi uygulanacak.
-Yüksek teknolojili yatırımlara daha fazla destek verilecek. İleri teknoloji sınıfında yer alan yatırımlar öncelikli yatırımlar kapsamına alınacak ve 5'inci bölge desteklerinden yararlandırılacak.
-Yeni yatırımcıya daha fazla destek ve vergi indirimi verilecek. 2014 yılı sonunda uygulaması sona eren vergi indirimi ve sigorta primi işveren hissesi desteğindeki yüksek oran ve süreler, 31 Aralık 2015'e kadar başlanılacak yatırımlar için uygulanmaya devam edilecek.
-Vadeli ithalatta Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) oranı sıfıra indirilecek. Yatırım mallarının ve ara malların vadeli ithalatında KKDF oranı yüzde 6’dan yüzde 0’a indirilecek, böylece sanayicinin girdi maliyeti azaltılacak.
-Kadın girişimcilerin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması ve böylelikle kadın istihdamının artırılması amacıyla yeni bir düzenleme başlatılacak.. Kadın girişimcilerin 100 bin liraya kadar ve 5 yıl vadeli kullanacakları krediler için Kredi Garanti Fonu aracılığıyla yüzde 85 oranında kefalet imkanı sağlanacak.
-Sigorta primi işveren hissesi desteği hem süre hem de oran itibarıyla artırılacak. Sigorta primi işveren hissesi desteği 1. Bölge'de süre itibarıyla yokken 2 yıla, 2. bölgede 3 yıla, 3. bölgede 3 yıldan 5 yıla, 4. bölgede 5 yıldan 6 yıla, 5. bölgede 6 yıldan 7 yıla, 6. bölgede 7 yıldan 10 yıla çıkarılacak.
-KOBİ'lerin finansmana erişiminin artırılması amacıyla taşınırların teminat olarak kullanılmasının önündeki engelleri kaldıracak düzenlemeler yapılacak.
- Türkiye Kalkınma Bankası yeniden yapılandırılacak.

Başbakan, bu düzenlemeler sonucu 2015 yılında yüzde 4 büyüme hedefine ulaşılabileceğini belirtiyor.
Başbakan, bu İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destek Paketi'nin toplam maliyetinin emeklilere sağlanan imkanlar da dahil olmak üzere bütçeye yaklaşık 7.5 milyar lira yük getireceğini söylüyor.
Emekli maaşlarındaki artış 4 milyar TL'lik bir yük getirdiğine göre demek ki kalan 3.5 milyar TL yatırım ve sanayi teşviklerinin faturası olacak.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018