100 TÜSİAD CEO'sunun gelecek beklentisi
TÜSİAD, 100 CEO'nun küresel ekonomi ve Türkiye ekonomisi üzerine 3 ay ve 12 aylık dönem için beklentilerini ortaya koydukları anket sonuçlarını açıkladı. Buna göre CEO'lar 3 aylık dönemde de, 12 aylık dönemde de Türkiye ekonomisinin küresel ekonomiden daha iyi performans göstereceğine inandıklarını ortaya koyuyorlar. "Temkinli iyimserlik" sergileyen CEO'lar temel ekonomik göstergelerde de beklentilere paralel düşüncede olduklarını ortaya koyuyorlar.
Hemen her kurumun ve STK'nın üyelerinin "Yarın beklentilerini" ortaya koyan çalışmalarını yapmaları, belirsizliğin ortadan kalkması ve güven ortamının yaratılmasına katkıda bulunur. O nedenle TÜSİAD'ın 100 CEO'dan oluşan Forumunun üç ay ve 12 aylık dönem için Türkiye ve dünya ekonomisi beklentilerini içeren anketi önemli sonuçlar ortaya koymaktadır.
-TÜSİAD CEO'larına göre hem önümüzdeki üç aylık dönemde, hem de 12 ay ötesinde Türkiye ekonomisi, Küresel ekonomiden pozitif ayrışma içersinde olacaktır. Ankete katılanların yanıtları ağırlıklı olarak 3 aylık dönemde de 12 aylık dönemde de olumlu yada olumsuz yöne doğru büyük bir beklentiyi ortaya koymamaktadır. Ancak, Küresel ekonominin üç aylık dönemde olumlu olacağına inanan hiçbir CEO yokken, Türkiye ekonomisinde bu dönede iyileşme olacağına inanan CEO oranı yüzde 11'dir. 12 ay sonrası için de Küresel ekonominin daha olumlu olacağı beklentisi yüzde 32 iken, bizim ekonomimiz için bu dönemin daha olumlu olacağı beklentisi yüzde 42'dir. Her iki dönem için de Türkiye ekonomisinde olumsuzluk beklentisi yüzde 21 iken, Küresel ekonomide ilk üç aylık dönemde olumsuzluk beklentisi yüzde 37, 12 aylık dönemdeki beklenti ise bizim ekonomimizdeki gibi yüzde 21'dir.
-Bunun yanı sıra CEO'ların anket yanıtlarında 3 aylık dönemde ülkemizde istihdamda daha olumlu bir tablo olacağını düşünenler yüzde 21 iken bu oran 12 aylık dönemde hızla yükselerek yüzde53'e ulaşmaktadır. Aynı şekilde 3 aylık dönemde yeni yatırım yapma eğilimi yüzde 26 iken, 12 aylık dönemde bu da yüzde 47 oranına yükselmektedir.
-Son günlerde dövizdeki hızlı hareket nedeniyle çok sorulmaya başlanan dolar fiyatı, faiz gibi konularda da CEO'lar yılsonu ve gelecek yıl beklentilerini ortaya koyuyorlar. CEO'ların bu yıl büyüme beklentileri yüzde 6, 2012 yılı için beklentileri ise yüzde 5.2. Aynı şekilde bu yıl enflasyon beklentileri 7.4, gelecek yıl beklentileri de 6.8. Dolar kurunun bu yıl 1.62, gelecek yıl 1.69 olacağı tahminini ortaya koyuyorlar. Hazine bonosu gösterge bileşik faizinin bu yılsonunda yüzde 8.7 olacağını, gelecek yıl sonunda da aynı kalacağı tahminini yapıyorlar.
Bütün bu tahminler TÜSİAD CEO'larının ekonomimizin küresel ekonomiden biraz daha iyi bir performans içinde, beklentilere paralel olarak, temkinli bir iyimserlik içinde yürüyeceğine inançlarını ortaya koyuyor. Bir iyileşme olacağını ama büyük bir sıçrama beklenmemesi gerektiğini düşünüyorlar.
Yeni dönemde yatırım ortamında gelişme için Hukuki altyapıdaki belirsizliğin ortadan kaldırılması, kayıt dışılığın azaltılması ve vergi politikalarının geliştirilmesi önerilerinde bulunuyorlar. Bu alanlarda reformların hayata geçirilmesini öneriyorlar.
TÜSİAD CEO anketi çoğunluğu ülkenin önde gelen kuruluşlarının yöneticileri olan kişilerin beklentileri ortaya koyan bir çalışma olarak önemli bir gösterge. Ve doğal olarak bu CEO'ların bireysel görüşleri olmaktan öte kurumlarında yapılan çok yönlü araştırma sonuçlarının ve çalışmalarının sonuçlarına dayanıyor. Bu açıdan önemli bir veri tabanına dayanıyor ve yol gösterici nitelik taşıyor. O nedenle beklenti sonuçları kadar, yatırım ortamının geliştirilmesi için ortaya koydukları öneriler de önem taşıyor. Ekonomi yönetiminin bu önerileri dikkate alıp diyalog içersinde yeni çalışmalar yürütmesi yerinde olacaktır.
Önümüzü daha iyi görebilmemiz için hem diğer STK'ların hem da sektörel kuruluşların kendi üyeleri arasında benzeri anketler yaparak açıklamaları faydalı olacaktır.