100 hanenin 18’inin reisi kadın

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Ülkemizde 21 milyon 379 bin hane var. Bu hanelerin 3 milyon 788 bininin, yaklaşık her yüz hanenin 18’inin reisi kadın.

Eskişehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi tarafından yapılan bir çalışmaya göre, aile reisliği yapan her yüz kadının 61‘i, 65 yaşın üzerindeki kadınlar.

Kadınlar evlenmedikleri, boşandıkları veya kocaları öldüğü için aile reisliği yapıyor.

Aile reisliği yapan 100 kadının 58’nin kocası ölmüş. 13’ü kocasından boşanmış,16’sı hiç evlenmemiş, 9’u ise kocası olduğu halde aile reisliği sorumluluğunu şu veya bu nedenle üstlenmek durumunda kalmış.

3 milyon744 bin haneye reislik yapan kadınların maalesef yüzde 15’i okur yazar değil. Buna karşılık yüzde 17’si de üniversite mezunu.

Kadınların aile reisliği yaptıkları hanelerin ortalama hane halkı sayısı 2.5 kişi. 65 yaş üstünde olup da hane halkı reisliği yapan kadınların ortalama hane halkı sayısı ise 2 olarak belirlenmiş.

Hane halkı reisliği yapan hanelerin yüzde 81’inde çocuk yok. Kadınların sorumluluk taşıdığı hanelerin çoğu çocuksuz haneler.

Aile reisliği yapan kadınlardan 65 yaşın altında olanların yüzde 36’sı çalışıyor. 65 yaş üstü aile reisliği yapan kadınların ise yüzde 12’si emekli.

Reisi kadın olan üç haneden biri maddi yoksulluk içinde.

Açık anlatımla hayatlarına düzgün bir şekilde devam edebilmeleri için gerekli olan çeşitli ihtiyaçlarını zorlukla karşılayabiliyorlar.

Aile reisi kadın olan ailelerde yoksulluk oranı yüzde 31 oranında. Erkeklerin aile reisi olduğu hanelerde yoksulluk oranı daha düşük.

Dünyanın her ülkesinde hayat şartları nedeniyle kadınların reislik yaptığı aile sayısı artıyor. Bir gerçek daha var. Kadınların ömürleri erkeklerinkinden uzun. Kocaları ölen kadınlar mecburen aile reisi oluyor. Günümüzde boşanmalar arttı. Çalışan ve yalnız yaşayan kadın sayısı arttı.

Bütün bunlar toplam hanelerin daha çoğunun kadınların reisliğinde yaşamını sürdürmesine yol açıyor.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018