10 trilyon dolarlık pazar!

Ertan BARUT
Ertan BARUT YAZILIM MASASI [email protected]

Tokenizasyon, varlıkların emtia, gayrimenkul veya şirket hisseleri olsun bankalar veya aracı kurumlar gibi üçüncü taraf yetkililere ihtiyaç duymadan bir blok zinciri üzerinde güvenli bir şekilde alınıp satılabilen dijital varlıklara dönüştürülmesi sürecidir.

Geleneksel yatırım ve mülkiyet çerçevelerini elden geçirerek önemli ölçüde düşürüyor, işlem maliyetleri, denkleme şeffaflık ve daha fazla likidite getiriyor. Varlık tokenizasyonunun 2030 yılına kadar 10 trilyon ABD doları değerine ulaşması bekleniyor. Bu da tokenleştirilmiş varlıkların değerinde 40 kat artış anlamına geliyor. Dijital Türk Lirası, 2024-2026 Orta Vadeli Program’da yer aldı. Bu gelişme, Türkiye’nin bu alandaki önemli adımlarından birisi olacaktır.

Kriptolara gelecek vergi uygulaması, dev adımların habercisi mi?

 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda, dijital sanal varlıklar üzerine, vergi sisteminin dijital ekonominin gelişmesine katkı sağlayacak şekilde geliştirileceği ve dijital faaliyetlerdeki kayıt dışılığın kavranacağı yer aldı.

Ethereum ivme kazanıyor

Ethereum sermaye yatırımları için en yaygın katman 1 blok zinciri ağlarından biri olarak konumunu korumakta. Protokol düzeyinde sunduğu gelişmelerle, yenilikçilik, sermaye, kullanıcı sayısı artışına ve geliştirme insiyatiflerinde büyümeye yol açmış durumda.

Blokzincir teknolojisinin geleceği

Blokzincir teknolojisine olan ilgi genelde kripto para birimleri etrafında dönüyor. Oysa blokzincir, farklı sektörlerdeki birçok süreç, operasyon ve sistemde devrim yaratmaktadır. Bunun da ötesinde blokzincir, geleneksel kurum ve kuruluşlara kıyasla yönetişim için önemli ölçüde daha iyi bir değer önerisi de sunmuştur.

Devlette blockchain

 Blockchain teknolojisinin devlet kurumlarına entegrasyonu ile dağıtık defter teknolojisi birçok değer temelli avantaj sunacak. Büyük veri hacimlerini yönetebilecek, daha iyi ve daha yenilikçi yaklaşımlar ile devlet kurumlarının verimliliği artırılabilecek. Blok zincirine dayalı ulusal kimlik doğrulama sistemleri geliştirilebilecek.

Web3 ve Metaverse

Web3 ve metaverse teknolojileri blokzincirde büyük bir sıçrama geliştirebilir. Web3'e yönelim, merkezi finansal hizmet sistemlerindeki tuzakların ortaya çıkmasıyla 2008'den bu yana ivme kazanmakta. Metaverse, fiziksel ve sanal dünyalar arasındaki boşluğu doldurmayı amaçlamakta ve uygulamalarla doğal ve sorunsuz deneyimler sunmak için AI, AR, VR, bulut bilişim ve IoT gibi blok zincirlerinin yanı sıra farklı teknolojileri de kullanacak.

NFT'lerin kullanışlılığı artacak

 NFT'lerin kullanımı yalnızca dijital sanata odaklanmayacak, kullanıcılar değiştirilemeyen tokenlerin yeni ortaya çıkan birçok uygulamasına tanık olabilecekler.

Blockchain ile yapay zekâ entegrasyonu ve sosyal ağlar

 Yapay zekânın blokzincir teknolojisiyle entegrasyonu yeni uygulamalar geliştirmek için olanaklar yaratacak. Küresel yapay zekâ harcamaları yaklaşık 57,6 milyar dolara çıkması öngörülmekte (IDC). 5 milyar civarı sosyal medya kullanıcısı var. Blockchain sosyal medya entegrasyonuyla içerik uygunluğu, gizlilik ihlalleri, skandallar ve veri kontrol ayrıcalıkları ile ilgili endişeler giderilebilecek ve dijital varlıkları üzerinde tam kontrol sağlanabilecek. Bu vb. konular için https://linkedin. com/in/ertanbarut/ linkedinden takip edip daha kapsamlı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Bekliyoruz… 13 Aralık 2024