“10 kadından 8’i mücadelesini kazanıyor”
Türkiye’ye 2010 yılında Garanti’yi alarak giren dünyanın en büyük finans kuruluşlarından İspanyol BBVA yani tam adıyla Banco Bilbao Vizcaya Argentaria kadınlara özel programlarla da öne çıkıyor.
2007’de kurumsal sosyal sorumluluk alanında başlattığı Üretken Finans modeli ihtiyaç sahiplerine sürdürebilir bir ekonomik kalkınma fırsatı sunan İspanyol devinin kâr amacı gütmeyen projesi ise BBVA Mikrofinans Vakfı (BBVAMF) aracılığıyla çalışıyor. 160 yıllık bankacılık devinin 300 milyon dolarlık bağış yaparak başlattığı proje kısaca “balık vermiyor, tutmasını öğretiyor”. 10 yıldan fazla bir zamandır çalışmalarına devam eden vakıf, dışlanan, düşük gelirle hayatta kalmaya çalışan girişimcilere finans ürünlerinin yanı sıra tecrübe de sağlıyor. Bir yandan yoksulluğu minimum seviyeye düşürmek için kolları sıvayan BBVA Mikrofinans Vakfı şu ana kadar 5 milyon düşük gelirli insana ulaşmış durumda. Yani Avrupa’nın birçok ülkesinden daha kalabalık bir nüfustaki yoksul girişimciye 11.9 milyar dolarlık destek sunmuş ve iş hayatına atılmalarını sağlamış.
Bu bilgileri kimden mi alıyorum? BBVA Mikrofinans Vakfı Kadının Ekonomik Güçlendirilmesi Birimi Başkanı Laura Fernandez Lord’dan. Geçtiğimiz haftalarda İstanbul’da gerçekleşen FinEquity’de konuşmacı olarak yer alan Lord ile görüşmemizde ilginç ayrıntılar ortaya çıktı. Bu ayrıntılar ilginç olduğu kadar oldukça önemli.
BBVA’yı dünyanın sadece en büyük bankacılık kuruluşu değil, aynı zamanda en hayırsever girişimlerinden biri haline getiren bu vakıf, projenin temelini de yine dünyanın en eşitsiz bölgesi yani Latin Amerika’da başlatmış durumda.
1.2 MİLYON KADINA ULAŞILDI
Vakfın sadece proje üretilmesi ve finansal destekler sağlaması çerçevesinde çalışmadığını söylüyor Laura Fernandez Lord. Verdiği bilgilere göre girişimlerin kurulması ile başlayan serüvenin gelişimlerini de yakından takip ediyorlar. Dünya Bankası’na göre en büyük hedefin her üç kişiden ikisinin yoksul olduğu bölgelerde yoksulluğu bitirmek olduğunu hatırlatan Lord, “Bu amaçla, BBVA Mikrofinans Vakfı’nın 2030 yılı tahminine göre, yoksulluğu düşürmek için 25 milyar doların üzerinde verimli kredi kullandırılması bekleniyor. Burada özellikle asıl hedef kadınlar” diye anlatıyor.
BBVA’nın projesi şu anda Panama, Şili, Dominik Cumhuriyeti, Peru ve Kolombiya’nın olduğu Latin Amerika’yı içeriyor. 630 milyondan fazla insanın yaşadığı bu coğrafyada her 100 kişiden 20’si maddi yoksulluk içerisinde. Lord’un verdiği bilgiye göre kesin rakam 182 milyon kişi. Yani Türkiye’nin 2.5 katı bir nüfus.
Lord, “Latin Amerika’da 203 milyon yetişkin, formel finansal sistemden dışlanmış durumda. Bunun yüzde 54’ü kadın” diyor. Sosyal kısıtlamalarla karşılaşan kadınların bu tür çalışmalara ilgi gösterdiğini kaydeden Lord, “Latin Amerika'da 1.2 milyondan fazla kadına hizmet verildi. Girişimcilerin yüzde 60'ı da kadın. Bu kadınların yüzde 84’ü kırılgan. Yüzde 40’ı ise ilkokul eğitimiyle sınırlı” diye konuşuyor.
Kadınlar yüzde 20, erkekler yüzde 12 büyüme sağlıyor
Peki projelerde kadınların erkeklere olan üstünlüğü ne durumda?
Daha doğrusu sonuçlar iki cinsiyet arasında ne tür farklılıklar sunuyor. Lord’un verdiği bilgilere göre kadınlar yüzde 20, erkekler ise yüzde 12 büyüme sağlıyor. Satışlarda kadınlar yüzde 19, erkekler yüzde 14 daha aktif. Varlıklarda da kadının erkeklere üstünlüğü var. Kısacası kadınlar yoksulluktan erkeklere göre daha hızlı çıkıyor ve başarılı oluyor. Desteklenen her 10 kadından 8’i yoksulluk canavarını yenmiş ve başarıya adım atmış.
BBVA Mikrofinans Vakfı Kadının Ekonomik Güçlendirilmesi Birimi Başkanı Laura Fernandez Lord ile sohbetimiz kadınlara fırsat verildiğinde, onlara neleri tutku haline getirip başarılı olabileceklerini, amaç ve başarılarını özetliyor.
Düşünsenize televizyon tarihinin en fazla sevilen isimlerinden olan Oprah Winfrey, TV Programı Sunucusu çok özel bir örnek. Mississippi'de fakir bir ailede dünyada geldi, üniversiteyi bursla kazanan Winfrey, 19 yaşında ekrana çıkan ilk Afro-Amerikalı muhabir oldu. Şu anda 2.9 milyar dolar kişisel serveti var. Ancak Oprah’ı tarihe yazdıran ise bir mirası büyütmek değil, emeğin zaferi oldu. Kendi imkanlarıyla milyarder olan ilk kadın unvanına sahip Oprah Winfrey’in “Tutkunuzun ne olduğunu hala bilmiyorsanız şunu unutmayın; dünyada bulunma nedenlerinizden biri odur” sözü BBVA’nın kadınlardaki girişim-tutku-hedef üçgeninde buluşturmasıyla örtüşüyor.