'Yabancı bankalara Türkiye'ye gelin' çağrısı
Dünya çapında finansal kuruluşlar için özel karlılık ve performans iyileştirme çözümleri sunan uluslararası kazanç geliştirme firması Profit Technologies Avrupa Başkanı George White, "Türkiye, Polonya ve Körfez ülkeleri, düzenlemeler sayesinde, AB ve ABD'de olup bitenlerden korunuyorlar. Bu pazarlar bir yandan çok hızlı büyürken, diğer yandan toksik borç altında değiller. Bankacılara önerim Türkiye'ye gelmeleri" diyor.
1973 yılında kurulan Profit Technologies dünya çapında finansal kuruluşlar için özel karlılık ve performans iyileştirme çözümleri sunan uluslararası bir kazanç geliştirme firması.
Merkezi Kuzey Carolina'da bulunan PTC'in, aynı zamanda ABD, İngiltere, Almanya, İsviçre, İtalya, Avustralya, Meksika, Brezilya ve Çin genelinde ofisleri bulunuyor.
Perakende bankacılık, ticari bankacılık, kredi kartı, bireysel krediler, konut kredileri, üye işyeri faaliyetleri, sigorta, varlık yönetimi alanlarında hizmet veren şirketin diğer danışmanlık firmalarından en büyük farkı, başarı bazlı fiyatlandırma uygulaması. Bu modeli "eşsiz yarar paylaşımı yaklaşımı" olarak tanımlayan şirket, müşterisi bankalar uygulamadan sonuç almadığı sürece, herhangi bir ödeme almıyor.
40 yıllık geçmişinde, müşterilerinin gelir artırma ve maliyet azaltma çalışmalarına 30 milyar dolar üzerinde katkı sağlayan Profit Technologies, üç yıldır Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Türkiye'de ofis açma kararını dört sene önce alan şirket, 1 Eylül 2011 tarihinde bu kararı hayata geçirdi ve Türkiye Ofisi'nin başına deneyimli bir bankacı olan Cem Ertem'i getirdi.
Türk bankaları ile görüşmeler yapmak üzere Türkiye'de bulunan ve bu sayede görüşme fırsatı bulduğumuz Profit Technologies Avrupa Başkanı George White, Türkiye pazarında bulunmalarının nedenlerini şöyle anlatıyor: "Üç yıldır Türkiye'de faaliyet gösteriyoruz. Türkiye'deki ilk müşterimiz Fortis oldu. Daha sonrasında ise TEB ile çalıştık. Türkiye'de ofis açma kararı almamız dört sene öncesine dayanıyor. Türkiye pazarını yaklaşık 13-14 senedir tanıyorum. Türkiye finans krizini 2001 yılında yaşadı. Bu krizin ardından, sektörde önemli yapılanmalar oldu. Türk bankaları ile Visa sayesinde tanıştık ve bu gelişme sürecinde oluşacak piyasa şartlarının çok önemli fırsatlar sunacağını gördük. Bunun sonucunda Türk bankalarının küresel ortamda başarılı olmaları; finans krizi sonrasında yeni küresel bankacılık düşüncelerini tanımaları için katkı sağlamaya karar verdik. Profit Technolojies olarak bizim misyonumuz 'fikri mülkiyet hakkı' satmak."
Fikir satıyoruz
"Bankaların gelirlerini yükseltmelerini sağlamak için 900'den fazla farklı fikir geliştirdik" diyen White, bu süreci şöyle dile getiriyor: "Öncelikli olarak analistlerimiz bankaların faaliyetlerini, ürün portföylerini inceliyorlar. Bunun sonucunda bankaların masraflarını artırmadan, gelirlerini artırmanın yolunu arıyoruz. Bu doğrultuda, yarattığımız fikirleri hayata geçirmek üzere bankalarla birlikte çalışıyoruz. Bugüne kadar bankalara 30 milyar doların üzerinde gelir sağladık. Diğer danışmanlık şirketlerinden en büyük farkımız ise, bankalar kazanç sağlamadıkça, bize ödeme yapmamaları."
Düzenlemeler yeni gelir kaynakları sunuyor
Türkiye finans piyasasının son derece başarılı bir şekilde düzenlendiğini ve bu durumun müşteriyi koruduğunu ifade eden White, finans krizinden sonra dünya genelinde ciddi bir şekilde artan regülasyonların kar yaratma imkanı sağladığını söyleyen White, şöyle devam ediyor: "Başarı temelli çalıştığımız için, ülkelerdeki regülasyonlara uyum sağlayan fikirler sunuyoruz. Bankalar düzenlemeleri farklı değerlendiriyorlar. Sonuç olarak, düzenlemeler yoruma açık ve yeni gelir kaynağı oluşturmak için önemli fırsatlar sunuyor."
Türkiye'de iki banka ile yakın temas halindeyiz
Profit Technologies'in şu anda iki banka ile yakın temas halinde olduğunu; görüşmelerin yıl sonuna kadar sonuçlanacağını söyleyen White, şu bilgileri veriyor: "Türkiye'de iki banka ile ileri derecede görüşme sürecindeyiz. Bu görüşmeler yıl sonuna kadar olumlu ya da olumsuz bir sonuca ulaşmış olur. Bu arada Türkiye'nin tüm perakende bankacılık sektörü bankaları ve BKM ile de görüşmelerimiz oldu."
Türk finans sektörü, batının yaptığı hataları yapmadı
Türkiye'nin yabancı yatırımcıları için çok ilginç bir pazar olduğunu ifade eden White, Türkiye'nin bilgi teknolojileri ve küresel modern finans ürünleri sektörüne, diğer ülkelere oranla daha geç girdiği için, bir çok aşamayı atladığını ve diğer bankaların hatalarını yapmadığını söylüyor. İşte White'ın yorumları: "Türk bankaları, diğerlerinin yaptığı hataları gördü ve bu hataları yapmadı. Bugün Türk bankacılık sistemi, bir çok batı bankasına kıyasla çok daha modern. Dolayısıyla Türkiye, yeni fikir ve gelir yaratmak için çok önemli fırsatlar sunuyor. Öte yandan Türkiye, Polonya ve Körfez ülkeleri, bankacılık sektörlerindeki düzenlemeler sayesinde AB ve ABD'de olup bitenlerden korunuyorlar. Bu pazarlar bir yandan çok hızlı büyüyorlar, diğer yandan toksik borçları yok. Bankacılara önerim, Türkiye'ye gelmeleri."
2012'de AB ve ABD'de daha derin bir resesyon yaşanabilir
Profit Technologies Avrupa Başkanı George White'ın küresel ekonomiye yönelik kişisel görüşleri ise oldukça ilgi çekici. White, "Bu yorumlar sadece benim kendi görüşlerim ve tahminlerim" diye vurgulayarak, şunları söylüyor:
. Yunanistan' yardıma devam etmek, euroyu batırır
Yunanistan eurodan çıkmalı ve kendi parasını kullanmalı. Fransa ve Almanya'nın Yunanistan'a yardım etmeye devam etmesi, euroyu son derece olumsuz etkileyecek. Yakın bir süre sonra Fransız ve Alman halkları 'artık yeter' diyecekler ve bu da, siyasi bir değişimi beraberinde getirecek.
. Avrupa, sahip olmadığı parayı harcadı
Alman ve Fransız bankaları Yunanistan'ı kurtarmak gerektiğini, kurtarmadıkça euronun batacağını düşünüyorlar. Fakat böyle giderse Portekiz ve İrlanda için para kalmayacak ve işte euronun sonunu da bu getirecek. Önümüzdeki sene Avrupa ve ABD yeniden resesyona girecekler. Bu çok daha derin bir resesyon olacak. Ülkelerin IMF ve AB'nin sıkı kurallarına uymaları gerekiyor, fakat diğer yandan 2013 ve 2014'te İspanya ve İrlanda bankalarının finanse edilmesi gerekli. İtalya, İspanya, İrlanda gibi birçok Avrupa ülkesinde, insanlar sahip olmadıkları parayı harcadılar. Şimdi de bu parayı ödemek zorundalar. Bu durum resesyona neden olacak.
. Avrupa bankalarının borcu 1 trilyon euro
Avrupa bankalarının 1 trilyon euro borcu var. Dolayısıyla ciddi bir rekapitalizasyon gerekiyor. Bu paralar nereden gelecek? Tek çare devletlerin para basması. Bu enflasyona neden olur; enflasyon da resesyona yol açar. İşte bir kısır döngü.
. Bankalar, hükümetler gibi soruna bir arada çözüm aramalı
En önemli konu bankaların Avrupa genelinde birlikte çalışmaları. Hükümetler G20 zirvelerinde nasıl bir arada çalışıyorlarsa, bankalar da bir araya gelip mevcut soruna çözüm üretmek için birlikte çalışmalılar.