'Salonların Efendisi' kim olacak?
Mobil işletim sistemi pazarında Android'in üstünlüğü gittikçe artıyor. Geçtiğimiz hafta özellikle yeni Google Glass ile birlikte bu genişlemenin farklı alanlarda da gerçekleşeceğinden bahsetmiştim. Apple fanlarının çok hoşuna gitmese de ne yazık ki durum böyle. Ve öyle görünüyor ki Google, kendi işletim sistemi Android'in yalnızca telefon ve tabletlerde değil aynı zamanda diğer cihazlarda da egemen olmasını istiyor.
Geçen hafta bir başka gelişme oldu. Microsoft, 2005 yılından bu yana piyasada olan Xbox 360 oyun konsolunun yeni sürümünün, yani Xbox One'ın duyurusunu yaptı. Oyun severlerin bildiği gibi bu alanda uzun zamandır yalnızca 3 firma rekabet ediyor. Sony'nin Playstation'ı, Nintendo'nun Wii'si ve Microsoft'un Xbox oyun konsolu, oyunculardan pay kapma çabasında. Nintendo, ilk çıktığında oldukça başarılı bir dönem geçiren Wii oyun konsolunun yeni sürümünde maalesef istenen başarıyı elde edemedi. Öyle görünüyor ki Microsoft ve Sony, bu alanda artık bir ikili olarak rekabet edecekler.
Ancak geçtiğimiz hafta Microsoft'un yeni Xbox One'ın lansmanında çok daha farklı bir yaklaşım sergiledi. Microsoft yeni oyun konsolu ile yalnızca sıkı oyuncuları hedeflemiyor aynı zamanda ev eğlencesinin de merkezi olmak istiyor.
Microsoft için bu yeni bir yaklaşım değil. Daha önce de Windows XP ile beraber gelen Media Center sürümleri, özel klavye ve fareler ve hatta uzaktan kumanda desteği ile evdeki televizyonlara Microsoft işletim sistemini yüklemeye çalıştı. Ancak tüketici halen evdeki televizyonun anında açılabilmesini ve uzun yükleme sürelerine sahip olmasını istemiyor.
Akıllı televizyonlarda halen standart işletim sistemi netleşmiş değilken yeni Xbox One bu alanda rekabette bir adım öne geçebilir. Ancak bu sene piyasaya çıkmasını beklediğimiz diğer ürünler pazarda her an dengelerin değişmesine neden olabilir.
Artık herkesin bildiği gibi Apple TV için geri sayım başladı. Bu yaz veya Ekim ayında detaylar netleşmiş olacaktır. Akıllı telefonlar ve tabletlerin lider işletim sistemi Android tarafında da yeni gelişmeler var. Her ne kadar Google başarısız bir girişim yapmış olsa bile, ekosistem içerisinde 30 - 40 dolar civarında satılan USB bellek ebadındaki cihazlar ile günümüz TV'lerini akıllandırmak mümkün. Dahası Ouya (http://www.ouya.tv/) gibi cihazlar ile hem oyun hem de multimedya becerilerine sahip ucuz cihazlar tüketicileri çok cezbedebilir.
Peki, tüm bunlar ne anlama geliyor? Yıllardır birçok firma salondaki televizyonları ele geçirmeye çalıştı. Hatta bu alanda birkaç tane Web TV temalı başarısız yerel girişim de oldu. Şu bir gerçek ki halen dünya nüfusunun büyük bir kısmı vakitlerinin çoğunu TV karşısında geçiriyor. Bu alışkanlığı değiştirecek, ona kendi değerini katacak bir platform oluşturan, milyarlarca dolarlık reklam pazarının da hakimi olacak. Daha hedefli reklamlar, TV üzerinden sosyal ağlar ve mesajlaşma, ücretli içeriğin satılması gibi ekstra kanallar da cabası. Xbox One konsolu bu alanda rekabet edecek güçlü bir oyuncu. 2013 yılı içerisinde diğer rakiplerin atakları ile birlikte "Salonların Efendisi" olma yarışı da başlamış olacak.