'Sağlık Kenti' inşaatı yavaş giderse
Kayseri, özel sektör yatırımlarının artmasıyla bulunduğu bölgenin sağlık üssü haline geldi. 13'ü kamuya, 17'si özel sektöre ait 30 hastane var kentte. Çevre illerden tedavi için yılda 3 milyon hasta geliyor Kayseri'ye. Veriler, bu kuruluşlara tedavi için başvuruda bulunanların, dışardan gelenlerle birlikte 10 milyona yaklaştığını gösteriyor. Söylendiğine göre,“şehir hastanesi” devreye girdiğinde, sağlık hizmetleri kalitede sınıf atlayarak daha duyarlı, daha modern, daha çağdaş olacak.
Merak edenler olabilir; dilerseniz Türkiye'de ilk “şehir hastanesi” olma özelliğine sahip kompleksten, diğer adıyla “Sağlık Kenti”nden söz edelim kısaca... Kompleksin konum alanı 735 bin metrekare. Bu alanın 200 bin metrekaresinde 900 yataklı 'ana hastane' ile, etrafında uyduları 258 yataklı kadın doğum, 126 yataklı psikiyatrı, 200 yataklı rehabilitasyon ve 100 yataklı adli psikiyatrı hastaneleri kümeleniyor. Bu hastaneler görüntüleme merkezleri ve laboratuarların yanı sıra, 38 ameliyathane, 2 bin 500 kişi kapasiteli acil servis, 144 yoğun bakım yatağı üniteleriyle donatılıyor. Proje uyarınca, terasında ambulans helikopterlerin inip kalkabileceği pistleri, 3 bin araçlık kapalı otoparkı, alışveriş merkezi ve de yüz ağartıcı bir oteli olacak kompleksin...
Hastaneler teknoloji donanımlı, çevreye duyarlı olacak ve çağdaş çizgiler taşıyacak. Doktorlar, hastaların kendilerine muayene olmadan önce geçmiş muayene bilgileri de dahil, tüm bilgilere elektronik arşiv sayesinde erişebilecek. Hastalar tek kişilik tuvaletli ve duşlu odalarda tedavi görecek. Tabii, refakatçileri de düşünülmüş; onlar için de ayrı bölümler olacak. Doktor odaları muayenehanelerin içinde yer alacak. Kısacası kompleks, sıradışı özelliklere sahip bir “Sağlık Kenti” formatında dizayn ediliyor.
Proje, sağlık sektöründe 'dönüşüm' anlamına gelen Kamu Özel Ortaklıkları Yöntemiyle hayata geçiriliyor. Bütçesi 420 milyon Euro. Yapımını Türk YDA İnşaat - İtalyan SPA Ortak Girişim Grubu üstlendi. Yeri gelmişken belirtelim; temel kazılarının başladığı 2012 yazından bu yana, 5 hastanenin inşaatında sadece yüzde 58 oranında gerçekleşme sağlanabilmiş.
Evet; Kayseri sağlık sektöründe sıçrama yaparak çekim merkezi haline geldi. Eğer işler ağır aksak yürümez, inşaat çalışmaları daha canlı bir tempoda ilerlerse, buna en çok bölge halkı sevinecek. Umarım, “Sağlık Kenti” inşaatı bir 3 yılımızı daha alıp götürmez.