Adana, tüm Türkiye'yi 12-14 Nisan tarihlerinde düzenlenecek olan 'Nisan'da Adana'da-Portakal Çiçeği Karnavalı'na davet ediyor. DÜNYA Gazetesi Adana Bölge Temsilciliği görevi için 2002 Nisan ayı başında geldiğim Adana'nın caddelerinde inanılmaz hoş bir koku karşılamıştı beni. Önce anlamlandıramadığım ve şaşırdığım bu duruma alışmam biraz zamanımı alsa da, boş zamanlarımda Adana'yı tanımak için caddeler boyunca yürüyüş yapıp portakal çiçeği kokusunu içime çekmek beni dinlendirip rahatlatan bir hal almıştı. O günden bu güne kadar her yıl nisan ayında portakal çiçeği kokan caddelerde yürümek en büyük zevklerimden biridir.
İçinde yaşayan birçok insanın kanıksadığı ancak dışarıdan gelen herkesin önce şaşırdığı ve zamanla alıştığı bu durum Toyota'nın CEO'su Adanalı Ali Haydar Bozkurt'un farklı bakıp değerlendirmesi sonucu yepyeni bir etkinlik halini alıyor. Göle atılan taş gibi dalga dalga yayılan bu proje 12-14 Nisan tarihleri arasında yapılacak olan Türkiye'nin ilk karnavalı olacak olan 'Portakal Çiçeği Karnavalı'na dönüşüyor.
Başta Adana halkı olmak üzere yerel ve ulusal düzeyde sanatçıların, gazetecilerin, iş adamlarının ve sivil toplum örgütlerinin desteği ile hayata geçirilecek ve üç gün boyunca devam edecek olan karnavalda, gençlik orkestralarının konserlerinden, karnaval kortejine, dünyanın halen kullanılan en eski köprüsü olan Taşköprü üzerinden dilek fenerlerinin bırakılmasından, rekor denemelerine kadar birçok etkinlik geçekleştirilecek.
Projenin fikri önderi Ali Haydar Bozkurt, önceliklerinin bir sevgi hareketi başlatmak olduğunu söylerken, "Çok kısa sürede bu kadar çok kişiye duyurmayı başardığımız portakal çiçeği mucizesini görmeye farklı şehir ve ülkelerden on binlerce misafirimizin geleceğine, bu mucizeyi Adana'nın sokaklarında yaşayacaklarına ve bundan sonraki yıllarda da çok daha iyilerini yapacağımıza inanıyoruz" diyor.
Tüm kenti kucaklama düşüncesinde olan böyle bir etkinlikte bazı aksamalar, yanlışlar yok mu? Elbette vardır. Ancak bunlar amacı gölgelememeli. Herkes Adana ismi etrafında kenetlenmeli.
Bu projeyi kişi ve kurumların ötesine taşıyıp, bir Adana projesi haline getirebilirsek yarının Adana'sının daha güzel ve yaşanabilir bir kent olması için büyük bir adım atmış oluruz. Bunu yaptığımız zaman da Adana'ya gelecek misafirlerin gelecek sene için de şimdiden rezervasyon yapmaları sağlayabilir ve karnavalı kalıcı hale getirebiliriz.
Adanalılar, iş adamından gazetecisine, öğretmeninden memuruna kadar tüm Türkiye'yi 12-14 Nisan tarihlerinde kente davet ediyor portakal çiçeği kokan caddelerde yürüyüş yapıp Adana'ya özgü bu güzelliği paylaşmak için.