'Kültür Yolu iyi de , ya tiyatro?

Mahmut SABAH
Mahmut SABAH KAYSERİ'den [email protected]

 

"Kayseri Kültür Yolu Projesi", kent içi yatırımlarında ayrıcalıklı yeri ve de özelliği olan bir uygulama. Proje, Kültepe'deki Kaniş-Karum'u Setenönü'ndeki eski Kayseri Mahallesi ile, Gevher Nesibe Medresesi'nde oluşacak Türk Tıp Tarihi ve Selçuklu Müzeleri'ni, Kaleiçi Arkeoloji Müzesi ve Kültür Merkezi ile buluşturarak, görsel bir bütünlük içinde turizme sunmayı amaçlıyor. Projenin önemli bölümü, sanırım bu yıl hayata geçirilecek. Tabii, bu kapsamdaki tarihsel dokuya, "Milli Mücadele Müzesi"ne dönüşecek Kayseri Lisesi de eklendiğinde kentteki kültürel gelişim adına, ortaya anlamlı bir tablo çıkmış olacak.
Bunlar elbette 'kültür turizmi'ne zemin oluşturma çabasına düşen Kayseri için olumlu gelişmeler. Ancak; iş sadece müze açmak, kültür ve sanat merkezleri kurmakla bitmiyor; sanayide ticarette, eğitimde, sağlıkta, dahası sportif ve sosyal amaçlı yapılanmada yeni bir sürece giren kentin, artık tiyatroya, operaya, kent orkestrasına, halk dansları topluluklarına ihtiyacı olduğunun da bilinmesi gerekiyor.
Kısacası, şehircilik felsefesi; tarihsel yapıları, kültürel mekanları korumak ya da kentin yüzlerce yıllık hafızasını canlı tutmakla yerine oturmuyor. Sosyal ve kültürel gelişmişlik adına değişik halk kesimlerinin yararının gözetilmesini de öngörüyor.
Daha önce de yazmıştık. Tiyatro duygu ve düşünceleri geliştiren bir sanat dalı. Tiyatro kendine özgü bir okul; bir kültür yuvasıÖ  Bu kentte bir tiyatro var; 'Belediye Şehir Tiyatrosu.' Adı tiyatro ama nedendir bilinmez ya çoğu zaman perdeleri kapalıdır ya da amaç dışı işlerde kullanılır. Madem 'çağdaş dünya kenti' olma yolunda uğraş verildiği söyleniyor; o halde fazla uzatmadan Kayseri'nin tiyatro ayıbından bir an önce kurtulması gerekir. Nasıl ki, doğudan batıya, güneyden kuzeye birçok kentin yerleşik tiyatrosu varsa, artık Kayseri'nin de adına yaraşır bir tiyatrosu olmalıdır.
Bir yazımızda, "Kalkınma uğraşı veren kentler için, yeni ufuklar açabilmenin yolu, kültür ve sanattan geçiyor" demiş, Kayseri'nin adını, sanatsal ve kültürel ağırlıklı kalkınma modelini benimsemiş kentler arasına yazdırmasının şart olduğundan söz ederek, " Bu kentin niye tiyatrosu yok?" diye sormuştuk.
Yanıt, geçen aralık ayında eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dan gelmişti. Günay'a göre, 60'ıncı kuruluş yılı nedeniyle Devlet Tiyatroları'nın 21 ildeki 45 yerleşik sahnesine yenileri eklenerek sayı 60'a çıkarılacak, bunlardan biri de işlevini kalıcı statüde yerine getirecek Kayseri Devlet Tiyatrosu olacaktı. Bilindiği kadarıyla, Günay'ın memleketi Ordu dahil 4 kentte daha tiyatro açıldı, Kayseri Devlet Tiyatrosu'na ise Günay'ın bakanlık ömrü yetmedi.  Kısaca, Kayseri bir kez daha havasını aldı. Bakalım; bu kentin kırk yıllık tiyatro özlemine yeni bakan Ömer Çelik çare olabilecek mi?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Patateste sorun bitmiyor 23 Nisan 2018