'İyiler' liginde bir Türkiye taşralısı

Mahmut SABAH
Mahmut SABAH KAYSERİ'den [email protected]

İngiliz Times Higher Education, geçen aylarda dünyanın en iyi üniversitelerini açıkladı. Education, saygın üniversite değerlendirme kuruluşlarından biri. 70 farklı ülkeden 800 üniversitenin sıralandığı “en iyiler” listesinde Türkiye'den 11 üniversite var. Bunlardan biri de Erciyes Üniversitesi. Sıralamada Koç 251-300 bandında, Bilkent ve Sabancı üniversiteleri 351- 400, Boğaziçi, ODTÜ ve İstanbul Teknik 501- 600, Ankara, Erciyes, Hacettepe, İstanbul ve Yıldız üniversiteleri ise 601- 800 bandında yer alıyor.

Erciyes Üniversitesi 37 yaşında. Temelleri 1969'da atıldı. Bugünkü kimliğine 1978'de kavuştu. O tarihten bu yana gerek akademik kariyer, gerekse fiziki gelişim adına, övgüye değer bir tablo koydu ortaya. Şu sıralar ise adını dünyanın “en iyileri” arasına yazdırmış olmanın gururu ile yeni ufuklara yelken açmaya hazırlanıyor.

Erciyes Üniversitesi, ülke içinde de saygın bir konumda. Örneğin; üniversiteleri izleyerek başarılarını değerlendiren URAP'a göre 193 üniversitenin ilk 12'si içinde yer alıyor. Bunda, sadece okutmanların değil, yönetimde görev üstlenmiş akademisyenlerin de büyük payı var. 

Kapılarını 2 fakülte ile öğrenime açan üniversite, bugün 3 kampus, 18 fakülte, 3 yüksekokul, 9 meslek yüksek okulu, 7 enstitü, 38 araştırma merkezi, 133 öğrenci kulübü, 2 bin 315 akademik personeli ile 59 bin 355 öğrenciyi geleceğe hazırlama uğraşı veriyor. Sadece çalışanları değil, yüklü bağışlarla yerleşkeyi fakülte, yüksek okul, enstitü binaları, araştırma merkezleri ve hastanelerle donatan işadamları da kıpır kıpır... İstiyorlar ki, gönül verdikleri  üniversite, sadece Türkiye'de değil, dünyada da adından söz edilen ‘Harvard’ benzeri bir 'mükemmelliyet' merkezi olsun...

Erciyes Üniversitesi “doğduğu toprakla ödeşme” yarışına soyunan Kayserili sanayicilerin işadamlarının eseri. “ O topraklar kıraç, ot bitmez ki üniversite yetişip büyüsün!” diyerek 'Talasaltı' düzlüğünde üniversite kurulmasına karşı çıkanlara nispet, bugün Anadolu bozkırının ortasında çevresine ışık saçan bir bilim yuvası... Hep, ticareti ve sinai üretimdeki etkin konumu ile örnek gösterilen Kayseri, umarım bundan böyle üniversiteleri ile de örnek alınası bir kent olur.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Patateste sorun bitmiyor 23 Nisan 2018