'İnsan CEO olsa da doğaya dokunmak istiyor'

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Ernst&Young (E&Y) Türkiye Başkanı Mustafa Çamlıca, yeşile dokunmayı seven bir yönetici. Çamlıca, "İnsan CEOsabgf.jpg olsa da, yeşile, doğaya dokunmak istiyor" diyor. Nitekim, Çamlıca, hem Türkiye’de tam 2 bin 500 müşteriye denetim ve danışmanlık hizmeti veren E&Y'yi yönetiyor hem de Kırklareli'deki 850 dönümlük üzüm bağlarını. Mustafa Çamlıca'nın ailesi tarafından işletilen bu bağlarda, 80 bin litrelik üretim gerçekleşiyor. 

Mustafa Çamlıca'nın, "Yaşamın sürdürülebilirliği için, su, hidrojen ve karbon döngüsünü bozmamak gerekiyor" sözü, aslında E&Y'nin 'Daha İyi Çalışan Bir Dünya Yaratmak' mottosunu ispatlar nitelikle. Çamlıca, "Eskiden, 'başarılı olduğumuz için topluma katkı sağlıyoruz' anlayışı hakimdi, bugün ise 'topluma katkı sağladığımız için başarılıyız' anlayışı geçerli" diyor. E&Y'nin bu hedef kapsamında yayınladığı Sürdürülebilirlik Raporu, Türkiye'de denetim sektöründe yayınlanan ilk rapor özelliğine sahip.

7 milyon dolar teknoloji yatırımı 

E&Y, karbon ayak izini azaltmak amacıyla, merkez ofisini Maslak'taki LEED sertifikalı Orjin Plaza'ya taşımış. Mustafa Çamlıca, sürdürülebilirlik adına çok önemli teknoloji yatırımları gerçekleştirdiklerini söylüyor. "Yıllık teknoloji bütçemiz 6-7 milyon dolara ulaşıyor. Bu sayede, kağıt tüketimimizi azaltan, uçak seyahatlerimizi minimuma indiren, enerji tüketimimizi ciddi oranda azaltan donanımlara sahip oluyoruz" diyen Çamlıca'nın şu yorumları ilgi çekici: "Sürdürülebilirlik maliyetli bir iş. Tüketici bu maliyeti ödemeye hazır mı? Sürdürülebilir olmak, arzı azaltmak anlamına geliyor. Sürdürülebilirliği geleceğe yatırım olarak görmek gerekiyor. Biz, 2020 Vizyonu ve Daha İyi Çalışan Bir Dünya Yaratmak" doğrultusunda, tüm müşterilerimiz ve paydaşlarımızın bu farklı bakış açısı ile hareket etmelerini hedefliyoruz. Bugün nüfusun yüzde 5'i bile sürdürülebilirliğe öncelik verse, bu 3.5 milyon kişi anlamına gelir. Bu bakış açısı, gelecekteki risklerin önlenmesi açısından da çok önemli. Bugün iş dünyasını yöneten güç, marka gücüdür. Markanızı namus gibi korumanız gerekiyor. Topluma karşı ne veriyorsunuz; topluma karşı taşıdığınız sorumluluklar neler? Tüm bunları doğru şekilde tanımlamanız lazım. Bu arada sürdürülebilirlik için, 'mükemmel bilgi-mükemmel pazar' anlaşı da büyük önem taşıyor. Piyasanın işlemesi, tüketicinin aldığı ürün hakkında en doğru fiyata sahip olması için, mükemmel bilgi gerekiyor. Mükemmel bilgi, mükemmel fiyat demek. Bugün piyasanın tahribatı da bilgi yoluyla oluyor. Herkes en doğru bilgiye sahip olursa, hem piyasalar hem de demokrasi mükemmel işler." 

Kadın atletlerden liderlik tüyoları

E&Y'nin İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Hizmetleri Sorumlu Ortağı bir kadın: Zeynep Okuyan. Kendisi bir maraton koşucusu. Okuyan, haftada 70 kilometre koştuğunu söylüyor. Bu aslında E&Y açısından oldukça önemli bir konu. Kadınların iş dünyasında daha güçlü olmasını destekleyen ve kadın çalışanlara fırsatlar yaratan E&Y bünyesinde Küresel Kadın Atletler Ağı hayata geçirilmiş. Çünkü E&Y, kadın atletlerin, iş dünyasında kadınları ileri taşıyacak liderlik özellikleri ve becerilerine sahip olduğuna inanıyor. Bu ağ kapsamında, eski atletler, iş dünyası liderleri ve girişimciler ile bir araya getiriliyor, ve mentorluk desteği veriyorlar.

Bu arada, E&Y tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, 2002 yılında kadınlar tarafından yaratılan gelir 4 trilyon dolar oldu. Bu miktar 2007'de 9.8 trilyon dolara ulaştı. 2017 yılında ise 15.6 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. 

Ve bir önemli not daha: E&Y büyük ölçüde kadınların hakim olduğu bir şirket. Şirket çalışanlarının yüzde 51'ini kadınlar oluşturuyor. Kadın yönetici oranı ise yüzde 40. Bu oranların diğer şirketlere de ilham vermesi dileğiyle...
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar