'İçindeki girişimciyi çıkar '

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten [email protected]

 

TOBB Kayseri Genç Girişimciler Kurulu'nu yakından takip ettiğimizi daha önceki yazılarımızı takip edenler bilir. Kayseri'de girişimci sayısını artırmak adına yaptıkları organizasyonları ve hedefleri ülkemiz ve Kayseri'nin geleceği için çok anlamlı buluyorum.
Kayseri'de birlik ve beraberliğin en iyi örneklerinden olan kurulun yakın zamandaki organizasyonu 'İçindeki girişimciyi çıkar' söyleşisi oldu. Söyleşinin konuşmacıları Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Koton Mağazacılık Yönetim Kurulu Eş Başkanı Gülden Yılmaz, Youth Holding Kurucu Başkanı Emrah Kaya ve Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur idi. Bu değerli isimler Melikşah Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi öğrencilerine bugünlere nasıl geldiklerini anlattarak deneyimlerini paylaştılar. Söyleşinin yapıldığı salonda oturacak yer olmadığı gibi onlarca kişi ayakta yaklaşık iki saat süren toplantıyı sonuna kadar dinledi. Konuşmacıların söylediklerini pür dikkat dinleyen öğrencilerin arada birbirleriyle fısıldaşarak "Vay be, nasıl yapmış", "Demek ki biz de yapabiliriz" dediklerini duymak da panelin amacına ulaştığını gösteriyordu. O gün o salonda o heyecanı herkes hissetti.

Sabancı Ailesi'nde icat çıkaran birisi olarak tanındığından bahseden Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, 2004 yılında ne yapmak istemediğini anladığını ve kendine bir yol çizerek  Sabancı Holding'ten ayrıldığını, çok büyük tepki toplamasına rağmen Pegasus ve vb. markalarla bugünlere nasıl geldiğini anlattı. Kendisinin altın kaşıkla doğduğunu söyleyen Sabancı, finanstan çok girişimciliğin önemine vurgu yaptı.
Kayserili olduğunu o gün öğrendiğimiz Youth Holding Kurucu Başkanı Emrah Kaya'nın gençlerin ideolu olduğunu öğrencilerin ilgisinden anladık. Henüz 33 yaşında olan Kaya, İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü'nü kazandığında haftalarca ağladığını, hayalinde ODTÜ olduğunu ancak doğru ve yanlış diye bir tercihin olmadığını, yanlış diye düşündüğü ve çok üzüldüğü bir tercihin kendisini bugünlere getirdiğini aktardı. Kaya, üniversite yıllarında derse girmek kadar bozulan megafonları tamir etmenin, ütüsü bozulan perdeleri ütülemenin insana çok şey kazandırdığını söyledi.
Koton'dan Gülden Yılmaz, özel bir eğitim kurumunda pedagog olarak çalışırken hayat şartlarını daha iyi hale getirmek adına Kuzguncuk'ta 25 metrekare bir alanda işe başladıklarını söyledi. Yılmaz, o zamanlarda tekstilde ihracat fazlalığı olduğunu, piyasadan bulabildikleri kadar ihracat fazlası ürün toplayıp bir seçki oluşturup sağdan soldan buldukları çıkma raflarla işe başladıklarını ve bugünlere geldikleri aktardı.

Kayseri'ye gelmekten çok büyük memnuniyet duyduğunu ve feyz aldığını belirten Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur ise insanların cebindeki en küçük paraya nasıl talip olunur diye düşündüklerinde ekmekten sonra gelen simit seçeneğini tercih ederek bugünlere geldiklerini söyledi. Üniversite son sınıfa geldiğinde gelecekle ilgili planlar yapmaya başladığını ifade eden Okutur, küçük bir dükkanla başladıkları simit işini, ustaya bağımlılıktan kurtararak seri üretimle Türkiye'ye ve dünyaya pazarlamaya başladıklarını anlattı.
Girişimciliğin ülkemizde geldiği noktadan gençlerin özel sektör yerine kamuyu tercih etmesinin altındaki nedenlere kadar birçok konunun konuşulduğu bu güzel söyleşiyi düzenleyen Kurul Başkanı Sami Boydak ve üyelerini kutluyorum. Girişimciliğin özendirilmesi için bu tarz organizasyonların daha da artması temennisiyle... 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar