'Foreks piyasasında doğal temizliğe hazır olun'
InvestAZ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Elshan Guliyev, “Sektörde şirketlerin yarı yarıya inmesi gerekiyor” dedi.
2011 yılında regüle olan foreks piyasası bu yıl 5. yılını dolduruyor. Yerli ve yabancı yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği sektörde, son 5 yıldır önce hızlı bir genişleme ardından da regülasyonlar geldi. Bu düzenlemelerde foreks piyasasında şirket sayısını neredeyse yarı yarıya düşürerek 40’lara indirdi. 2013 Mayıs ayında Ada Menkul’ü satın alan InvestAZ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Elshan Guliyev, “2018 yılında doğal temizlenmeye hazır olun. Sektörde şirketlerin yarı yarıya inmesi gerekiyor. Aracı kurum sahibi olmak demek sektöre bir şey katmak demektir. Bu sektörün lideri; sadece alan olmamalıdır, sabırlı ve katkılı olmalıdır” dedi.
Guliyev, faaliyete başlayalı 3 yıl olduğunu ve bu sürede yaşanan krizlere rağmen Türkiye’ye yatırım yaptıkları için pişmanlık duymadıklarını söyledi.
“Biz yatırım yapılacak en doğru adresi Türkiye olarak gördük ve buradan dünyaya açılmayı hedefliyoruz” diyen Guliyev, “Sektörde müşteri, aracı kurumlar ve regülatör olmak üzere 3 bacak bulunuyor. Bu nedenle artık bir bilinç oluşturma zamanı geldi. Bu anlamda sektöre yeni vizyon üretecek şirketlerin gelmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
2023 yılında 7 milyon yeni yatırımcı beklentileri olduğuna da değinen Guliyev, “Burada foreks yatırımcısı 50-100 bini geçmez. Bizim şuanda 5 bin müşterimiz bulunuyor. Son bir yıldır hacimde ilk 3 içerisindeyiz” dedi. Elshan Guliyev, sektördeki uygulamalar, regülatör ve kayıp/kazanç konularında çar-pıcı açıklamalarda bulundu.
➢ Yatırımcı sorumluluğunu almalı
Yatırımcı, yatırım yaparken önce kendisinin kim olduğunu bilmesi gerekiyor. Ne kadar sürede ne kadar kazanmak istiyorsun? 1 yılda 5 bin lirayı ikiye katlamak istiyorsan sen ‘kırmızı’ bir müşterisin. Ancak dünyada bu denli hızlı bir kazanç yok. Kazanamayınca da suçlu olarak aracı kurumu görüyorlar. Bu iş, bilimdir. Bunu öğrenmeleri gerekiyor. Yatırımcılar kendi yatırım zorunda. SPK ve yatırım kuruluşları kayıp-kazanç oranlarında sorumlu değil.
➢ Forekste minimum 3 yıl kalmalı
Yeni yatırımcılara ‘Bu işi öğrenirsen yatırım dünyasında hayatınız ömür boyu sürer ama kısa sürede büyük gelir elde etmeye çalışırsan ağzın yanar” diyoruz. Kayıp kazanç oranlarında müşterilerin yaşama sürelerini de vermemiz gerekiyor. Müşterilerin yaşama süreleri uzadıkça para kazanma olasılıkları artıyor. 3-4 yıldan önce erken netice elde edemezsiniz. Bu her meslekte böyledir. Dünyanın en zor mesleği olan trader yatırımcılığıdır. Bunlardan 1 yılda hemen kazanılmaz. Müşteri forekste minimum 3 yıl kalmalıdır. Bu 3 yılda kaybettiği para da öğrenmek için verilen paradır. Bu uzun zaman değildir. Kimse milyonlar getir demiyor.
➢ Kazanmak kadar kaybetmek de doğal
Hayatında birden bire bazı tesadüflerden para kazanmış kişiler, bu arzusunu bir daha devam ettirmek için yeni bir ortam olarak foreks piyasasını görüyor. Forekste veya yatırım dünyasında herkes para kazanacak diye bir şey yok. Yüzde 50 ile 90 arası para kaybeden de var, kazanan da. Bu hisse, foreks, VOB, gayrimenkulde de böyle.. Dünyanın, doğanın kanunu bu... Yüzde 70/30 kayıp/kazanç oranı dünyada da aynı. Bunun tersi mümkün değil.
➢ Regülatörle aramızda uzaklık var
Aracı kurumlar ile regülatör arasında uzaklık var. Bu ortadan kalkmalı, regülatör şirketleri ziyaret edip birebir toplantılar yapa bilir bence. Sonra göreceksiniz nasıl deniz kendi kendini temizliyor ise sistem kendi kendini temizleyecek. Regülatörün aldığı kararlara saygı gösterilmeli. Şirketler saygı göstermiyorlar ki, bazen SPK da sert uyarı yapmak zorunda kalıyor.
➢ Biz vermeye geldik almaya değil!
Türkiye çok güzel bir ülke ama herşeyin öngörülebilir olması lazım. Türkiye yabancı yatırımcıları çekmek istiyor. Biz en zor sektörde iş yapma cesaretiyle geldik. Bizim amacımız Türkiye’de kısa yoldan para kazanmak değil. Bunu regülatör olarak aracı kurumlar olarak birbirimizle konuşmamız lazım. Biz Türkiye’ye vermeye geldik almaya değil, yeni yatırımcılar yaratmaya geldik.
İran’da şirket alacak
Elshan Guliyev, İran’da da sermaye piyasalarına gireceklerini açıklayarak “Orada da yatırım bankacılığı yapmak istiyoruz. Türkiye’nin sermaye piyasaları ile İran piyasaları birbirine çok benziyor. Bu konuda sabırlı olacağız. Tren kaçtı diye düşünmeden yavaş hareket edeceğiz. Şu anda orada foreks piyasaları regüle değil, ama ileride olacaktır. Bu konuyu İran otoriteleri ile konuşmayı düşünüyoruz" dedi.
‘Yatırım’ın rengi var
InvestAZ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Elshan Guliyev, “Biz yatırımı 3’e böldük; kırmızı, sarı ve yeşil olarak ürünleri tanımladı ve yatırım matriksi yarattık. Yatırım dünyasında ürünleri farklılaştırdık; kazanç ve risk oranına göre kendi ürünü seçebiliyor. Kaldıraçlı ürünleri kırmızı olarak tanımladık” dedi. Her müşteriye aynı kalitede hizmet verdiklerini de ifade eden Guliyev, “Bizim her bir müşteriyle sözleşmemiz nikah gibidir. İyi günde kötü günde, yağmurda, kışta, güneşli havada bırakmayacağı, hep yanında olacağız.. Yatırım kuruluşlarının gücü sadece sermaye yapısıyla değildir. Bugün bankaların aracı kurumlarının sermaye yapısı çok güçlü ama Türk vatandaşlarının cesaret verici yatırımcılar olması için ne yaptılar?” diye konuştu.
Paradan ‘sıfır’ atıldı herkes yine ‘trilyon’ diyor
Elshan Guliyev’in finansal okuryazarlık konusunda bir tespiti de var. Finansal okuryazarlık projesine sahip çıkmak istediklerini de ifade eden Guliyev, “Bu projenin alt yüklenicisi olmak istiyoruz. Bunun kamu spotu olması ve hep gündemde olması gerekiyor. Bu sadece aracı kurumların değil ülkenin sorunu. İnsanlar hala kredi kartını kullanmayı bilmiyor; taksitin, faizin ne olduğunu bilmiyorlar. Türkiye dünyada faizleri hala aylık yazan tek ülke olarak kalmış. Paradan sıfır atılalı 10 yıl geçmesine rağmen hala trilyonlar konuşuluyor. Finansal okur yazarlık bu değil mi?” değerlendirmesini yaptı.