Tübaş, üretiminin yüzde 95'ini Avrupa'ya ihraç ediyor
Bu yılki hedeflerinin cirolarını en az yüzde 20 arttırmak olduğunu söyleyen Tübaş Tekstil'in Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin, 320 kişiyi istihdam ettiklerini söyledi.
ENDER YAZICI
ÇERKEZKÖY - Ünlü markalara kumaş boyama ve apreleme faaliyetleri gerçekleştiren Tübaş Tekstil'in Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Sezgin, günlük 45 ton kumaş boyama ve apreleme kapasitelerinin bulunduğunu söyledi.
Tekstil ve hazır giyim sektöründe 1994 yılından bu yana faaliyet gösterdiklerini belirten Sezgin, müşteri portföyünün yüzde 95'inden fazlasının AB'ne hazır giyim alanında hizmet veren firmalardan oluştuğunu söyledi.
Bu yılki hedeflerinin cirolarını en az yüzde 20 arttırmak olduğunu söyleyen Sezgin, 320 kişiyi istihdam ettiklerini söyledi. Sezgin, önümüzdeki yıllarda ekonomik, çevresel dinamikleri göz önüne alarak sürdürülebilir tekstil üretimi politikası ışığında makine parkurunda özellikle boyahane kısmında yapacakları yenilikler ile ilgili çalışmaları devam ettiğini aktardı. Satışlarının yüzde 100'ünün ihracat müşterilerine yapıldığını altını çizen Sezgin, dünyanın belirli markalarına ürün yaptıkları halde direk ihracat yapmayıp ihracat yapan firmalara fason üretimi de yaptıklarını bilgisini verdi.
Ar-Ge faaliyetlerine de değinen Sezgin, ekonomilerinin ve üretici firmaların vazgeçilmez bir unsuru olduğunun altını çizdi. Ar-Ge'nin günümüz bilgi çağında rekabet edebilmenin en önemli koşulu olarak karşımıza çıktığını söyleyen Sezgin, "Dünyadaki ekonomilerin gelişmişlik düzeyinin Ar-Ge harcamaları ile doğrudan ilişkili. Yakın tarihteki ekonomik gelişmelere bakıldığında, 90'lı yılların başına kadar basit ürünler üreten Çin ekonomisinin yapılan Ar-Ge yatırımları sayesinde günümüzde dünyanın en büyük teknoloji üretim fabrikası haline geldi" şeklinde konuştu. Kendilerinin de Ar-Ge faaliyetlerine önem verdiğini belirten Sezgin, "Kendi bünyemizde 15 yıldan beri Ar-Ge bölümünü ve bu çalışmalara paralel bir şekilde destek verecek olan fizik laboratuvarı ve kalibrasyon laboratuvarlarımızı kurduk. Ürün geliştirme, süreklilik ve tekrarlanabilirlik anlamında çalışmalarımıza yön vermiş durumundayız" bilgisini verdi.
Tekstil sektöründeki temel sorunlara da değinen Sezgin, uluslararası rekabet açısından maliyet girdilerinin yüksek olduğunu belirtti. Sezgin, "Yurtdışındaki rakiplerin özellikle Uzakdoğu ülkelerini göz önünde bulundurduğumuzda bu ülkelerle rekabet açısından enerji, doğalgaz, işçilik, hammadde, vergi gibi temel girdilerin çok yüksek olmasının sanayicilerin işlerini zorlaştırdığını belirtti. Bu sebeple; ülkemizde tekstil sektörü ile ilgili devlet tarafından kapsayıcı bir strateji oluşturulması gerekiyor" yorumunda bulundu. Bir diğer sorunun ise tekstil sektöründe kalifiye eleman yetersizliği olduğunu ifade eden Sezgin, bu sebepten dolayı tekstil sektörü ile ilgili devlet, üniversite, lise ve iş yerlerin işbirliğinin katkı sağlayacağı mekanizmaların oluşturulması ve bunun bir devlet politikası haline getirilmesi gerektiğini aktardı.