10 sanayi sitesinin taşınması için çalışma başlatıldı
Şehir içindeki küçük sanayi siteleri ve sanayi sitelerinin taşınma süreci başlıyor
ANKARA (DÜNYA) – Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, öncelikli olarak belirlenen 9 ildeki 10 sanayi sitesi ve küçük sanayi sitesinin taşınması için sürecin başlatıldığını açıkladı.
Bakan Özlü, taşınma işleminde mülk sahiplerinin gönüllülüğünün esas olduğunu belirterek, yeni inşa edilecek sitelerdeki metrekareler, boşalan alanın ne yapılacağı, sürecin nasıl yönetileceğine ilişkin çerçevenin tarafların katılımıyla düzenleneceği bir çalıştayda ele alınacağını belirtti. Bakan Özlü, her halukarda taşınılan yeni sitedeki işyeri metrekare büyüklüğünün mevcuttan daha fazla olacağını, büyüklüğün mülk sahiplerinin tercihleriyle ortaya çıkacağını açıkladı.
Maliyeti 2.2 milyar lira
Bakanlıkta yapılan toplantıda ise bütün çalışmalara temel teşkil edebilecek bir görüşme yapmak için öncelik verilen 9 ilin belediye başkanı, sanayi sitesi yöneticileri ve valileriyle bir toplantıda görüş-alışverişi kararı alındığını vurgulayan Faruk Özlü, 9 ildeki 10 sanayi sitesinin taşınma maliyetinin 2.2 milyar TL tahmin edildiğini açıkladı. Öncelikli 10 sanayi sitesinin 2019 yılı sonuna kadar inşa edilip taşınmasının hedeflendiği açıklandı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Üretim Reform Paketinde şehir içinde kalan küçük sanayi siteleri ile sanayi sitelerinin, kredi desteği ile şehir dışlarına taşınması imkanı kazanıldığını belirterek, ikincil mevzuat hazırlıklarının devam ettiğini ve son şeklinin gelecek günlerde yapılacak bir çalıştay sonucunda verileceğini bildirdi.
Toplam aktif 858 sanayi sitesinden 135’inin şehir içlerinde kaldığını belirten Faruk Özlü, taşınma işlemi ile daha verimli ve daha sağlıklı bir altyapıya sahip alanların üreticiye sunulmuş olacağını vurguladı.
858 aktif sitede 212 bin işyeri var
Sanayi sitelerine yönelik bilgi veren Faruk Özlü, 858 aktif sitede 212 bin 141 işyeri bulunduğunu ve bunların 1 milyon 63 bin kişiyi çalıştırdığını vurguladı. Şehir içlerinde kalan 135 sanayi sitesinde ise 63 bin 467 işyeri bulunduğunu kaba bir tahminle bunların taşınma maliyetinin 20 milyar TL’ye ulaşacağını açıkladı. Bakan Özlü, küçük sanayi siteleri ve sanayi sitelerinin imalat sanayinin yüzde 20’sini oluşturduğunu da vurguladı.
Sanayi sitelerinin yerine ne yapılacak?
Bakan Özlü, boşalan sanayi sitesi alanlarının ne yapılacağına ise henüz bir karar verilmediğini belirterek, “Her bir ilin özelliği farklı. Buralar yeşil alan olacak diye şimdiden bir şey söyleyemeyiz. İl yönetimleriyle birlikte karar verilecek” dedi.
Bu çalışanların, imalat sanayinde çalışanların yaklaşık yüzde 20'sine karşılık geldiğini ifade eden Özlü, bu anlamda sanayi sitelerinin Türk sanayisinin önemli bölümünü oluşturduğunu dile getirdi.
Öncelikli olarak taşınması için çalışma yürütülen iller ve sanayi siteleri, Sivas’ta 2 sanayi sitesi olmak üzere, Isparta, Kastamonu, Düzce, Malatya, Elazığ, Rize, Bursa ve Tokat’ta yer alıyor. Bu 10 sanayi sitesinde 6 bin 181 iş yeri ve 40 bin çalışan bulunduğunu belirten Özlü, arazi temininin yaklaşık maliyetinin de 280 milyon lira olduğunu kaydetti.
Öte yandan, piyasa gözetim ve denetimine yönelik yeni düzenlemeye ilişkin bir soruyu yanıtlayan Bakan Özlü, gelecek hafta içinde bu konuda bir taslağın hazırlanmış olacağını açıkladı.