İş Yatırım, İMKB hedefini 93.000'e çıkardı

İş Yatırım'a göre; TCMB'nin büyümeyi destekleyecek ancak cari açığı körüklemeyecek dengeyi bulup bulamayacağı en önemli konulardan biri olacak...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel likidite ve Merkez Bankası'nın yürüttüğü politikalarla sert gerileyen faizlerin ardından, 2013 sonu İMKB-100 hedefini 93,000 seviyesine çeken İş Yatırım'ın strateji raporunda, TCMB'nin büyümeyi destekleyecek ancak cari açığı körüklemeyecek dengeyi bulup bulamayacağının en önemli konulardan biri olacağı belirtildi.

İş Yatırım tarafından düzenlenen basın toplantısında dağıtılan 2013 strateji raporunda, "2010 sonunda uygulanmaya başlanan makro ihtiyati tedbirler ve esnek para politikası sayesinde Türkiye'nin küresel likidite ve risk iştahındaki oynaklıkları daha iyi yönetebilir konuma geldiğine inanıyoruz" denildi.

Türkiye'deki düşük faiz oranlarının dünyaya paralel olduğuna dikkat çekilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

"Dünyadaki faizler düşük, benzer ülkelerin merkez bankaları faiz indiriyor, toplam talep koşulları zayıf, enflasyon beklentileri iyileşiyor. Bu çerçevede Merkez Bankası'nın faizleri düşük tutması şaşırtıcı değil. Ancak düşük faiz, Türkiye öznesinde belli riskleri de beraberinde getirebilir.2013'ün en temel sorunu MB'nin büyümeyi destekleyecek ancak cari açığı körüklemeyecek dengeyi bulup bulamayacağı olacak. Biz baz senaryomuzda görece iyimser olmayı tercih etsek de azımsanmayacak riskler var."

Politik gündem yoğun olacak

Yurtiçinde politika ağırlıklı bir gündem olduğuna işaret edilen raporda, "Türkiye 2013-2015 döneminde sırasıyla üçlü bir seçim döneminden (belediye başkanlığı, cumhurbaşkanlığı, genel seçimler) geçecek. Bu seçim döneminde hükümet doğal olarak büyümeye öncelik veren politikalar uygulayacak" denildi.

Rapora göre, bu politikaların bütçede büyük hasara yol açmadan, dış dengede ve enflasyonda aşağı yönlü seyri sürdürerek uygulanması durumunda Türkiye ekonomisi sürdürülebilir birbüyüme modeli ile yeni bir döneme girecek. Eğer iyi yönetilemez ise geçmişte yaşanan hızlı büyüme ve küçülme dönemlerine geri dönülebilir.

Türkiye ekonomisindeki yumuşak inişin ve yeniden dengelenmenin tüm hızıyla devam ettiğini gösterdiği belirtilen raporda, "Söz konusu eğilim devam ederse Türkiye'nin 2013yılında Moody's veya S&P'den gelecek bir not artışıyla yatırım yapılabilir ülke konumunu taçlandırma ihtimali yüksek. Bu süreçte Türkiye ekonomisinin önündeki temel risklerden birisi dünyada devam eden mali baskılama ve aşırı genişleyici para politikaları nedeniyle ülkeye giren sıcak paradaki artış olacak" denildi.

Raporda, yatırım yapılabilir ülke konumuna yükselen gelişmiş ülkelerde yerel paranın aşırı değer kazandığı, dış borcun ve banka kredilerinin hızla yükseldiği ve cari dengenin bozulduğu vurgulandı.
Raporda, ayrıca şöyle denildi:

"Ekonomi yönetiminin Türkiye'nin rekabet gücü ile ilgili hassasiyeti Türk lirasındaki değerlenmeyi yıllık yüzde 2 civarında tutacaktır. Türk lirasındaki olumlu görüşümüze rağmen devlet iç borçlanma senetlerinde iyimser değiliz. Küresel risk iştahındaki yükseliş ve gelişmiş ülkelerdeki finansal baskılama nedeniyle gelen sıcak para devlet tahvili reel faiz oranlarını kabul edilebilir seviyelerin altına düşürdü."

Mevcut faiz seviyeleri ekonominin canlanması ve enflasyonun yüzde 5'lik hedefin çok üzerinde kalması durumunda Merkez Bankası'nın para politikasında sıkılaşmaya gitmesi ihtimalini hiç bir şekilde fiyatlanmadığı belirtilen raporda, "Bu nedenle orta ve uzun vadeli sabit faizli devlet tahvillerinde alım önermiyoruz" denildi.

Ayrıca, faiz oranlarındaki düşüş sonrasında kısa vadeli yatırımcılar için mevduatı, orta vadeli yatırımcılar için değişken faizli özel sektör tahvillerini uzun vadeli yatırımcılar için enflasyona endeksli tahvillerin cazip bulunduğu belirtildi.

İş Yatırım'ın İMKB ile ilgili öneri listesinde ise Boyner, Emlak GYO, Halkbank, Koza Altın, Tekfen Holding, Turkcell THY, Trakya Cam, Yapı Kredi Bankası öne çıktı.