YGM’lerde 4 bin 500 çalışan bayram müjdesi bekliyor
Gümrük müşavirleri DÜNYA'nın 1 Temmuz'da gündeme getirdiği Gümrük Bakanlığı yönetmeliğini yargıya taşıdı.
BELMA BAĞRIK - MERSİN
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği (YGM) sistemini tamamen ortadan kaldırmaya yönelik çıkardığı “Gümrük Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yargıya taşındı. Konu ile ilgili Danıştay’a dava açıldı. Mersin Gümrük Müşavirleri Derneği Hüseyin Sarıdağ, bakanlığın öncesinde çıkardığı diğer tebliğ ve genelgelere Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı verdiğini belirterek, “Davanın öncesi olduğu için son açtığımız davanın çabuk sonuçlanacağına inanıyoruz. İşsiz kalmakla karşı karşıya kalan 4 bin 500 çalışana bayram müjdesi vermek istiyoruz” dedi.
YGM sisteminin gümrüklerde kontrollerin artması ve daha düzenli bir şekilde yapılması için getirildiğini anlatan Mersin Gümrük Müşavirleri Derneği Hüseyin Sarıdağ, yapılamayan kamu görevinin ehil insanlara verilmesi için oluşturulan bu sistemin doğru bir şekilde işlediğini dile getirdi. Sarıdağ, “Ancak Bakan Nurettin Canikli, YGM’lerin istenilen ölçüde görev yapmadığını, hatta suistimallerin çok olduğunu düşünerek bu yılın başında bir tebliğ ile sistemi kaldırmak istedi. Biz de dava açtık ve Danıştay’dan da yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Sonrasında bakanlık bir genelge yayınladı. Bu genelgeyi de dava konusu ettik ve onu da kazandık. Yeni yönetmelikle de YGM sistemi tamamen ortadan kaldırılmak isteniyor” diye konuştu.
'Karara bypass yöntemi ile şekil verilmek isteniyor'
Bu yönetmelik için de İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir ve Mersin gümrük müşavirliği dernekleri ile birlikte dava açtıklarını aktaran Sarıdağ, “Bu davayı da kazanacağımıza eminiz. Bu konuda sektör paydaşlarımızla çok çalıştık ve hazırlandık. Eğer bu ayın 15’ine kadar bir karar çıkarsa 4 bin 500 çalışana bir bayram müjdesi olacak. Davanın öncesi de olduğu için kararın çabuk çıkacağı inancımı var” açıklamasını yaptı. Yeni yönetmelikle Danıştay’ın bir önceki aldığı karara “bypass yöntemi” ile yeni bir şekil verilmek istendiğini vurgulayan Sarıdağ, bu durumun açıkça belli olduğu için kararın çok fazla gecikmeyeceğini düşündüklerini söyledi.
'Bakanlık davet edince umutlanmıştık'
Yönetmeliğin çıkmasının ardından bakanlık yetkililerinin 5 dernekle birlikte bakanlığa davet edildiğini dile getiren Sarıdağ, “Umutla gitmiştik ancak neden hukuk yoluna gittiğimiz konusu konuşuldu. Demokratik bir ülkede insanların kendisini savunacağı tek yer hukuktur. Binlerce insanın işsiz kalacağı bir durumdayız. İnatlaşma ile bir yere varamayız” dedi. Bakan Canikli ile görüşmek için randevu talep ettiklerini ancak kendisi ile görüşemediklerini vurgulayan Sarıdağ, yeni hükümetin kurulması ile birlikte bu konuyu tekrar gündeme getireceklerini aktardı.
Diğer yönetmelik için de dava açılacak
YGM sisteminin artık oturduğunun, güzel işlediğinin ancak bazı noktalarda sorun yaşandığının altını çizen Mersin Gümrük müşavirleri Derneği Başkanı Hüseyin Sarıdağ, özetle şu ifadeleri kullandı:“Sahada yaşanan sorunlar çözülebilir. Geçen yılın sonunda bakanlığa bir öneri paketi sunduk. Eğer dikkate alınırsa çözüme ulaşılabilir. Eğer YGM sistemine düzeltilmek isteniyorsa bunun karşılıklı konuşarak yapmamız gerekli. Devlet bu kamu hizmetini bizlere devretti ve bunun şeklini tabi ki onlar belirleyecek. Ancak bize de kulak vermeliler.”
Bakanlığın yeni bir yönetmelik daha çıkardığını ve buna da dava açmayı düşündüklerini açıklayan Sarıdağ, söz konusu yönetmeliğe göre gümrük müşaviri ve yardımcısı olma sınavlarına sözlü sınavlar eklendiğini belirtti. Sarıdağ, “Bu durum şaibe getirebilir. Bundan mustarip olan bakanlık sözlü sınavı 2000 yılında kaldırdı. Bunu bile bile sözlü sınavı getirmek şaibeleri üzerine çeker” dedi.