"Üretici ihracat kapılarının açılmasını bekliyor"

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, narenciye üreticisinin umudunun ihracat olduğunu beirterek üreticinin dört gözle ihracat kapılarının açılmasını beklediğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, narenciye üreticisinin umudunun ihracat olduğunu belirterek, "4 milyon tona yakın üretim, 842 milyon dolarlık ihracatıyla yaş meyve sebze sektörümüzün yıldızı olan narenciyede üreticimiz, dört gözle ihracat kapılarının açılmasını bekliyor." değerlendirmesinden bulundu.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, limon ve mandalinada hasatla birlikte 2016-2017 narenciye sezonunun başladığını belirtti.

Narenciye grubunun 3 milyon 975 bin 872 ton üretim, 841,8 milyon dolarlık ihracat geliriyle yaş meyve sebze ihracatından aldığı yüzde 46,2'lik payla önemli bir ürün grubu olduğunu vurgulayan Bayraktar, narenciyenin tüketiminin yanında meyve suyu, reçel, marmelat olarak çeşitli şekillerde işlenebildiği gibi kabuklarından da esans elde edilebildiğini ifade etti.

Narenciye üreticisinin umudunun ihracat olduğuna dikkati çeken Bayraktar, "4 milyon tona yakın üretim, 842 milyon dolarlık ihracatıyla yaş meyve sebze sektörümüzün yıldızı olan narenciyede üreticimiz, dört gözle ihracat kapılarının açılmasını bekliyor." değerlendirmesinden bulundu.

Bayraktar, Türkiye'nin dünyada narenciye üretiminde söz sahibi ülkelerden birisi olduğuna dikkati çekerek, "Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre 136,3 milyon ton olan dünya narenciye üretiminden yüzde 2,7 pay alan ülkemiz, dünyada dokuzuncu sıradadır. Çin, narenciye üretiminde yüzde 23,9 payla ilk sırayı alırken, bu ülkeyi yüzde 14,5 payla Brezilya, yüzde 7,4 payla ABD ve Hindistan, yüzde 5,6 payla Meksika, yüzde 4,7 payla İspanya izlemektedir." bilgisini verdi.

Bayraktar, üreticilerin bu üretim dalından gereği gibi istifade edilebilmesi ve sektörün daha da ileriye gitmesi için, ihracat iadelerinin bir an önce açıklanması ve ödemelerinin peşin yapılması ve gübre, mazot gibi üretim girdilerinin yanı sıra ilaçlama, depolama, ambalajlama, nakliye gibi unsurlarda da destek verilmesi gerektiğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir