TÜYİD: Halka arzların önünde iki engel var
Daha fazla şirketin halka açılmasını istediklerini belirten TÜYİD Başkanı Kaya, halka arzların ve piyasaların derinliğinin artırılmasının önündeki iki engelin "yerli kurumsal yatırımcıların azlığı" ve "tasarruf oranlarının düşüklüğü" olduğunu söyledi
İSTANBUL -Yeni Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Orkun Kaya, "TÜYİD Yatırımcı İlişkileri Zirvesi 2014" ve "Yatırımcı İlişkileri Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmada, daha fazla şirketin halka açılmasını, borsaya gelmesini, yatırımcılarıyla güvene dayalı şeffaf bir ilişki kurulmasını ve sermaye piyasalarının derinliğinin artmasını istediklerini dile getirdi.
Halka arzların ve piyasaların derinliğinin artırılmasının önünde bazı zorluklar bulunduğunu söyleyen Kaya, bunları, "yerli kurumsal yatırımcıların azlığı" ve "tasarruf oranlarının düşüklüğü" şeklinde tanımladı.
TİM Başkanı Büyükekşi:
Yatırımcı ilişkilerini daha da iyileştirmemiz gerekiyor
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, sermaye piyasalarının derinleşmesi ve daha fazla güven kazanması için yatırımcı ilişkilerinin çok önemli olduğunu belirterek, "Hem yabancı yatırımcılarının Türkiye'ye olan güvenini hem de yerli yatırımcıların sermaye piyasalarına olan ilgisini arttırmak için yatırımcı ilişkilerini daha da iyileştirmemiz gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
"İhracatçılara ilave finansman desteği sağlamayı hedefliyoruz"
Geçen yıl ihracatın finansman araçlarının güçlendirilmesi amacıyla EXIMBANK ile iş birliği protokolü gerçekleştirdiklerini hatırlatan Büyükekşi, bu yıl Halkbank, Vakıfbank ve Akbank ile iş birliği protokolleri imzaladıklarını, Borsa İstanbul ile özellikle KOBİ'lere yönelik halka arz ve Borsa İstanbul'un sunduğu fırsatlarla ilgili kapsamlı bir bilgilendirme semineri düzenlediklerini, ihracatçılara avantajlı koşullarda ilave finansman desteği sağlamayı hedeflediklerini anlattı.
Sermaye piyasalarının derinleşmesi ve daha fazla güven kazanması için yatırımcı ilişkilerinin çok önemli rol oynadığına dikkati çeken Büyükekşi, "Bu bağlamda yatırımcı ilişkileri her geçen yıl gelişim kaydediyor. Yatırımcı ilişkilerinin uluslararası standartlarda yapılması çok önemli. Artık Türkiye giderek daha fazla dünyaya açılıyor, dünya ile bütünleşiyor. Türkiye yatırımcılar için oldukça cazip bir pazar. Ülkemiz, son yıllarda yakaladığı makro ekonomik istikrar sayesinde sürekli bir büyüme temposu içerisinde. Türkiye, bir taraftan genç nüfusuyla gelişime açık bir iç pazara sahip. Diğer taraftan da Orta Doğu, Afrika gibi çok yüksek ticaret potansiyeline sahip bölgelere yakın" diye konuştu.
Türkiye'nin, Yatırım Programı Birliği (IPA) tarafından 2014-2016 döneminde doğrudan yabancı yatırımlarda gelecek vadeden ülkeler arasında değerlendirildiğini belirten Büyükekşi, şunları kaydetti:
"Bu fırsatları değerlendiren birçok yabancı yatırımcı Türkiye'de ofis açıyor, yatırım yapıyor, firmalarımıza ortak oluyor. Hem yabancı yatırımcılarının Türkiye'ye olan güvenini hem de yerli yatırımcıların sermaye piyasalarına olan ilgisini arttırmak için yatırımcı ilişkilerini daha da iyileştirmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bu anlamda yatırımcı ilişkileri şirketlerin sermaye piyasaları ile buluşmasında ve doğru piyasa değerlerinin oluşmasında oldukça önemli. Dolayısıyla TÜYİD'e bu alanda çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Yatırımcı ilişkilerini geliştirmek noktasında üstlendiği misyonu, bundan sonra da başarıyla yerine getireceğine inanıyorum."
TSPB Başkanı Koç:
Yatırımcı ilişkileri, şirketlerin stratejilerinin oluşturulmasında önemli
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı İlhami Koç da yatırımcı ilişkilerinin şirkete değer kattığını belirterek, bir şirketin yatırımcı ilişkileri kötüyse, bazı kurumsal yatırımcıların otomatik olarak bu şirketleri sınıflandırma dışında bıraktığına işaret etti.
İyi yatırımcı ilişkilerinin, şeffaflık konusunda işin gereğini yerine getiren ve yatırımcıların bilgiye kolaylıkla ulaşmasını sağlayan şirketlerde oluştuğunu dile getiren Koç, şöyle devam etti:
"Bunu, şirketlerin içindeki organizasyonel yapıya iyi uygulamış şirketler var. Şirket içinde öyle bir bilgi akışı olmalı ki bu düzgün bir şekilde pay sahiplerine ulaşsın. Burada da yatırımcı ilişkilerinin gerçekten önemli bir rolü var. Son olarak şirketin pazarlama yüzü... Adil fiyatlama var. Burada dikkat edilmesi gereken şeylerden biri, aşırı pozitif beklentilerle şirketin fiyatlarının yukarı çıkmasına çaba göstermemek gerekiyor. Yurt dışında bunun ciddi örnekleri var. Ayrıca, bir takım büyük kurumlarla bilgi paylaşıp küçük kurumlarla paylaşmamak durumu olmamalı. Yatırımcı ilişkilerinden sorumlu kişi buna özen göstermeli. Yatırımcı ilişkilerinin şirketlerin stratejilerinin ve politikalarının oluşturulmasında önemli rolü var."
TÜYİD Yönetim Kurulu Başkanı Kaya:
Daha fazla şirketin halka açılmasını istiyoruz
TÜYİD Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Orkun Kaya ise bu buluşmaları, yatırımcı ilişkileri profesyonellerinin piyasalar için üstlendiği rolü paylaşması açısından fırsat olarak gördüğünü belirtti.
Yıl içerisinde uluslararası yatırımcılarla yüzlerce görüşme yapan yatırımcı ilişkileri profesyonellerinin Türkiye'ye yatırımların çekilmesi ve piyasaların tanıtılması adına etkin bir aracılık rolü üstlendiğini aktaran Kaya, yatırımcı ilişkileri çalışan profilini belirlemeye yönelik bir araştırma yaptıklarını söyledi.
Bu araştırmaya göre pek çok halka açık şirkette yatırımcı ilişkileri yöneticisinin aynı zamanda şirketin resmi sözcüsü olduğunu dile getiren Kaya, şirketlerin yüzde 55'inde mevzuata uyum ve yatırımcı ilişkilerini aynı ekiplerin yürüttüğünü, ortalama iş tecrübesinin 10 yılın üzerinde bulunduğunu ve kariyerine yatırımcı ilişkilerinde devam etmek isteyenlerin oranının da yüzde 60 seviyesinde olduğunu anlattı.
Kaya, pek çok organizasyon, toplantı, seminer ve yayın yaptıklarını belirterek, "Ödül programımızla yatırımcı ilişkilerinde en iyi uygulamaları özendirmeyi ve bu yolla çıtayı sürekli yükseltmeyi amaçlıyoruz. Yatırımcı ilişkileri profesyonellerinin katıldığı bir anketle de yılın günlük bülteni, yılın ekonomi kanalı ve yılın eğitim kuruluşunu belirledik. Çeşitli etkinliklerle, yayınlarla, ödül programlarıyla ülkemizde yatırımcı ilişkilerini geliştirmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.
"Halka arzların önünde iki engel var"
Daha fazla şirketin halka açılmasını, borsaya gelmesini, yatırımcılarıyla güvene dayalı şeffaf bir ilişki kurulmasını ve sermaye piyasalarının derinliğinin artmasını istediklerini dile getiren Kaya, halka arzların ve piyasaların derinliğinin artırılmasının önünde bazı zorluklar bulunduğunu belirtti.
Bunları, "yerli kurumsal yatırımcıların azlığı" ve "tasarruf oranlarının düşüklüğü" şeklinde tanımlayan Kaya, şunları kaydetti:
"Yerli kurumsal yatırımcı bazının genis¸letilmesi, tasarruf oranlarının yükseltilmesi ve sadece halka açık şirket sayısının değil halka açıklık oranlarının da yükseltilmesi tabii ki uzun vadede ulaşmamız gereken hedefler. Hem uzun vadeli hedefleri kovalayacağız hem de uluslararası kurumsal yatırımcılara s¸irketlerimizi anlatmaya devam edeceğiz. Yatırımcı ilişkileri is¸te bu noktada hayati öneme sahip. Elbette borsaların, aracı kurumların sermaye piyasalarındaki rolü tartışılamaz ancak bu piyasaların varlık nedeninin yatırımcılar ve ihracatçı şirketler olduğunu unutmamalıyız. Borsada ve TSPB'de yatırımcıların ve halka açık şirketlerin de temsilini birlikte çalısmamız gereken önemli bir hedef olarak görüyorum."
Ödüller sahiplerini buldu
Gecede, ilk kez düzenlenen Yatırımcı İlişkileri Ödülleri de sahiplerini buldu. Yatırımcı ilişkileri uzmanlarınca hazırlanan skor kartlar ile KPMG'nin katkılarıyla yapılan değerlendirmeye göre en iyi uygulamaların ödüllendirildi.
Yılın Finansal Sonuç Açıklaması kategorisinde birincilik ödülü, Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ, ikincilik ödülü, Türk Telekomünikasyon AŞ, üçüncülük ödülü ise Koç Holding AŞ ve TAV Havalimanları Holding AŞ'nin oldu.
Yılın Faaliyet Raporu kategorisinde TAV Havalimanları Holding AŞ birincilik, Anadolu Efes Biracılık ve Malt. San. AŞ, Koç Holding AŞ ve Tüpraş AŞ ikincilik ödülünün sahibi oldu.
Bu yılın İnternet Sitesi kategorisinde birincilik ödülüne Türk Telekomünikasyon AŞ, ikincilik ödülüne Koç Holding AŞ, üçüncülük ödülüne ise TAV Havalimanları Holding AŞ layık görüldü.
TÜYİD tarafından yatırımcı ilişkileri uzmanları arasında yapılan anket sonucu ise Bloomberg HT Yılın Ekonomi Kanalı, Garanti Yatırım Menkul Değerler AŞ Yılın Günlük Bülteni seçilirken, yatırımcı ilişkilerini ders programlarına taşıdığı için Yılın Eğitim Kuruluşu Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü oldu.