Su ürünleri ihracatı gelecek vadediyor
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, su ürünleri sektörünün özellikle ihracatta önünün açık olduğunu ve gelecek vadeden bir sektör olduğunu açıkladı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, su ürünleri sektörünün özelikle ihracatta önünün açık ve gelecek vadeden bir sektör konumunda olduğunu belirterek, "4 yılda su ürünleri ihracatının 2 katına çıkarak 313 milyon dolardan 630 milyon dolara çıkması bunun göstergesidir. İhracat sadece 2014 yılında yüzde 20,9 artmıştır" ifadesini kullandı.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye'de su ürünleri sektörünün son 10 yılda büyük üretim ve işleme tesisleri ile uluslararası arenada rekabet eden bir sektör haline geldiğini belirtti.
Bugün kişi başına en çok su ürünü tüketen Avrupa Birliği, ABD ve Japonya gibi gelişmiş ülkelerin Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında yer almasının, sektörün Türkiye açısından stratejik önemini gösterdiğini ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:
"Su ürünlerinde yetiştiricilikte üretim hızla arttı. 2002 yılında 61 bin 165 ton olan yetiştiricilik üretimi 2013 yılında 233 bin 394 tona çıktı. Buna karşın deniz su ürünleri avcılığı üretimi aynı dönemde 522 bin 744 tondan 339 bin 47 tona, tatlısu su ürünleri üretimi 43 bin 938 tondan 35 bin 74 tona indi. 2013 yılında 607 bin 515 ton olan üretimin, yüzde 48,6'ini deniz balıkları, yüzde 7,2'ini diğer deniz ürünleri, yüzde 5,8'sını içsu ürünleri ve yüzde 38,4'ünü yetiştiricilik ürünleri oluşturdu. Yetiştiricilik üretiminin yüzde 52,7'si içsularda, yüzde 47,3'i denizlerde gerçekleştirildi. Deniz ürünleri üretiminde ilk sırayı yüzde 51'lik oran ile Doğu Karadeniz alırken, bu bölgeyi yüzde 21,7 ile Batı Karadeniz, yüzde 12 ile Marmara, yüzde 9,4 ile Ege ve yüzde 5,9 ile Akdeniz bölgesi izledi."
Su ürünleri üretiminde ilk üç sırayı alabalık, levrek ve çipura alıyor
Türkiye'de yaygın şekilde kültürü yapılan tür sayısının çok az olduğuna dikkati çeken Bayraktar, su ürünleri üretiminde ilk üç sırayı alabalık, levrek ve çipuranın aldığını belirtti.
Bayraktar, sektörün ihracata yönelik desteklenmesinin ihracat miktarını artıracağına işaret ederek, "Su ürünleri sektörünün özellikle ihracatta önü açıktır ve gelecek vadeden bir sektör konumundadır. 4 yılda su ürünleri ihracatın 2 katına çıkarak 313 milyon dolardan 630 milyon dolara çıkması bunun göstergesidir" ifadelerini kullandı.
Su ürünleri yetiştiriciliğinin artırılması için üreticilerin desteklenmesi ve gerekli tedbirlerin alınmasının büyük önem arz ettiğinin altını çizen Bayraktar, "Ülkemizi, dünyada ve bulunduğumuz bölgede su ürünleri yetiştiriciliği konusunda söz sahibi, güçlü ve lider bir ülke haline getirmek mümkündür. Su ürünleri sektöründe aracı ve kabzımal yoluyla dağıtım yapıldığı için pazar ve fiyat oluşumunda sorunlar ortaya çıkmaktadır. Piyasa düzenlemede sorumluluk alacak bir kuruma ihtiyaç duyulmaktadır. Et ve Süt Kurumu bu konuda devreye girmelidir. Sektörün gelişmesi için destek ve teşviklere ihtiyaç vardır. Kaynakların rasyonel kullanılabilmesi için su ürünleri eğitim merkezleri kurularak, eğitimler yapılmalı ve Ar-Ge çalışmaları desteklenmelidir"" değerlendirmesinde bulundu.