Soyaya GDO engeli ile hayvanlar yemsiz kaldı

MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, büyükbaş hayvanların protein kaynağı olan soyanın ithalatına kısıtlama getirilmesini eleştirdi. Dünyadaki tüm soyaların GDO’lu olduğunu belirten Kaan, “Bugün hayvanları besleyecek yem bulmakta zorlanıyoruz. Bunu yasaklarsanız yerine koyacak bir şey yok” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Abdurrahman Kaan, DÜNYA’nın 38. kuruluş yılı nedeniyle gazetemize nezaket ziyaretinde bulundu. Çeşitli konularda açıklamalar yapan Kaan, özellikle büyükbaş hayvanların protein kaynağı olan soyanın ithalatına kısıtlama getirilmesini eleştirdi. Dünyadaki tüm soyaların GDO’lu olduğunu belirten Kaan, “Bugün hayvanları besleyecek yem bulmakta zorlanıyoruz. Bunu yasaklarsanız yerine koyacak bir şey yok. Ne kadar hammadde varsa fiyatı yükseldi” değerlendirmesinde bulundu.

MÜSİAD Başkanı seçildiğinden bu yana yaptıklarını da değerlendiren Kaan, savunma sanayisine yönelik MÜSİAD üyelerinin çalışma yaptıklarını kaydetti. Saha İstanbul’da MÜSİAD üyelerine gerekli bilgilendirmeleri yaptıklarını anlatan Kaan, bu alanda yatırım yapmak isteyenlere yardımcı olduklarını söyledi. 99. MÜSİAD Genel İdare Kurulu’nu 11 Mayıs’ta Trabzon’da yapacaklarını ifade eden Kaan, “Savunma sanayisini gündeme aldık. Buraya girmek isteyenleri Bakın burada tek bir tane müşteri var diye uyarıyorum. Devlet almam derse, ihracat yapmaya çalışacaksınız. Uzun bir yolculuk. Sistem de tam oturmuş değil. Malzeme bulmadan tutun, ödeme kısmına kadar bazı aksaklıklar var” dedi.

MÜSİAD Başkanı Kaan, nezaket ziyaretinin anısına DÜNYA Yönetim Kurulu Başkanı Didem Demirkent'e plaket takdim etti.

Sudan’daki alanda 5 ürün üretiyorlar

Sudan’da Türkiye’nin 8 milyon dönümlük alan kiraladığını söyleyen Kaan, şöyle devam etti: “Bir yönetim kurulu üyemizi görevlendirdik. Kendisi gübre üretimi de yapıyor. Çünkü orada gübre yoktu. Sudan’daki alanın 12 bin 500 hektarı TİGEM’e verildi. Geri kalanı özel şirketlere tahsis edildi. TİGEM’in senaryosu çok yok ama bizim isteğimiz 5 ürün üstüne üretim yapılması. Soya, pamuk, buğday, arpa ve yem bitkisi yetiştirmek istiyoruz. Bunlar ithal ettiğimiz ürünler.”

Kaan, büyük bir çoğunluğu ithal edilen soyanın getirilmesi konusunda sorunlar olduğunu belirtti. Hayvanı besleyecek kaynak olmadığını kendi tesislerinde bile sıkıntı çektiklerini anlatan Kaan, “Bakanlık GDO’lu olabilir diye Türkiye’ye girişini durdurdu soyanın. Dünyada GDO’suz soya yok. Bunu yasaklarsanız yerine koyacak bir şey yok. Ne kadar ham madde varsa fiyatı yükseldi. Bu süreçte süte de yüzde 50 zam geldi” diye konuştu.

Atıktan enerji üretecek

Enerji konusunda bir projeyi tamamladıklarını aktaran Kaan, bakanlıkla ortak hareket edeceklerini belirtti. Tüm Türkiye’de atıktan enerji üretimi yapacaklarını dile getiren Kaan, “Resmi rakamlara göre 200 milyon ton atık üretiliyor. Bunların bertaraf edilmesi lazım.

Bu proje bitkisel, hayvansal atıkları kapsıyor. Bununla ilgili 1-2 firma çalışıyor. Dünyada ödül almış bir proje bu. Uygulandı başarılı oldu. Hazır bir tesis de var. Bunu yaygınlaştıracağız” dedi.

"Amanos’a 2 tünel için bütçe yok diyorlar"

Limanların arka bölgelerinde 50100 binlik endüstri şehirleri kurulması gerektiğini dile getiren Kaan, bunun için 5 bölgenin belirlendiğini söyledi. Gaziantep ile Kilis arasındaki OSB’nin 14 bin dönümden 40 bin dönüme çıkarılması için çalışmalar yapıldığını dile getiren Kaan, “Amanos dağlarında tünellerin bir an önce açılması gerekiyor. Bütçe konuşuluyor orada da. Artvin ile Hopa arasında 70 kilometre var. 22 tane tünel yapılmış. Ciddi bir para harcandı buraya. Amanos’ta 2 tünel için bütçe yok deniyor” dedi.

Bankalara proje fonu zorunluluğu için çalışma var

Bir ürünü pazardaki herkese satacak fiyata ulaşmak için üretime kadar olan zincirin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Kaan, “İhracat seferberliği için bu şart. Satışa yönelik üretim modeli bu. Teşvik gerekiyorsa buna göre verilmeli. Sistemi sıfırlayıp, teşvikleri buna göre ele almak lazım. Çok teşvik var ama kaçından, kim yararlanıyor. Bunları daha netleştirmek ve sadeleştirmek lazım. Tabana yönelik olmalı teşvikler” dedi. Ekonomideki tek olumsuzluğun faizler olduğunu belirten Kaan, “Bütün işi bozan kredi maliyetleri. Burada da çok ortaklı sistemlere dönmek gerek. Bankaların da projelere ortak olmasını sağlamak gerekir. Mevduatın yüzde 10’unun projelere aktarılması zorunluluğu getirilmeli. Fon kurulması için yeni bir çalışma var bankalara yönelik. Mevduat toplamı 2 trilyon lira olduğu düşünüldüğünde 200 milyar liralık bir kaynak ayrılabilir” dedi.

İşsizlik değil işçisizlik var

Türkiye’de işsizliğin değil işçisizliğin olduğunu ifade eden MÜSİAD Başkanı Kaan, TÜİK verilerinin fazladan 7 milyon işsiz göstermiş olabileceğini söyledi. Genç işsizlik oranının yüzde 19.3 olarak görüldüğünü hatırlatan Kaan, “Burada 15-24 yaş arası işsiz sayısı 13 milyonun üstünde gözüküyor. 18 yaşının altında yasal olarak çalıştıramazsınız. 20 yaşın altında kaç kişi çalışıyor diye bakarsak yüzde 1 bile diyemeyiz. Bu kişileri işsizlik rakamından çıkarmamız lazım. 15-20 yaş arası 6 milyon kişi var bana göre. 20-24 yaş arası tamam, doğru” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir