Schengen’de sertleşme sinyali iş dünyasını tedirgin ediyor
Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'ya yapılan saldırının ardından Avrupa Birliği vize koşullarını sertleştimeye hazırlanıyor
GAMZE ŞENER
İSTANBUL - Mizah dergisi Charlie Hebdo’ya düzenlenen terörist saldırının ardından Avrupa Birliği (AB), Schengen vizesinde sıkılaştırma kararı için ilk adımı attı. 11 Ocak’ta düzenlenen toplantıda, Schengen vizesi alım sürecinde, kuralların sertleşeceğine yönelik mesajlar verildi. AB’nin kesin olmayan ancak dikkat çekici uyarısını TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Ünlütürk, “Bize karşı olumsuz bir etkisi olacağını sanmıyorum” sözleriyle yorumlarken, DEİK Türkiye-Belçika İş Konseyi Başkanı Pınar Eczacıbaşı, “Bu elbette bizlerin işini zorlaştıracak” değerlendirmesinde bulundu.
Paris’te 7 Ocak’ta düzenlenen saldırının ardından, AB’nin Schengen vizesi alımlarını sıkılaştırma planları, 29 Ocak’ta Riga’da AB Adalet ve İçişleri Konseyi tarafından düzenlenecek toplantıda geniş çaplı ele alınacak. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Ünlütürk, AB ile 3 yıl önceden başlayan müzakere sürecinin sorunsuz sürdüğünü hatırlattı. “Anlaşma kapsamında Türkiye şimdiye kadar üzerine düşenleri yerine getirdi. Bize karşı olumsuz bir etkisi olacağını sanmıyorum”diyen Ünlütürk, AB’nin kendi sınırlarını korumak için alacağı bir kararı çok da haksız görmediğini sözlerine ekledi.
‘Ekstra bir stres rahatsız edici’
AB ve Türkiye’nin birbirinden ayrılamayacağını ifade eden Pınar Eczacıbaşı ise diğer yandan hali hazırda iş dünyasının Schengen sürecinde yaşadığı sıkıntıların da görmezden gelinemeyeceğini kaydetti.
Eczacıbaşı, “İş dünyasında yaşayan herkes AB ile vize sorunu yaşadğını söyler ve sıkıntılar ortada. Bunun üzerine ekstra bir stres olması rahatsız edici. Serbest dolaşım Türkiye için önem arz ediyor ki AB hâlâ bizim en önemli ticari partnerimiz. Özellikle AB ülkeleri arası geçişlerde bizim işimiz çok kolaylaşıyordu. Türk pasaportu taşımaktan dolayı zaten bazı sıkıntıları oluyordu, ekstra olacak gibi duruyor. Genel olarak yaşanacak sıkıntı hepimizi etkileyecek şüphe yok” dedi.
‘Terörle mücadeleye katkı vermez’
İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Genel Sekreter Yardımcısı Melih Özsöz de AB’nin alacağı herhangi bir sıkılaştırma kararını müzakerelere dayandırararak Türkiye’yi etkilemeyeceğini savundu.
Türkiye’nin, AB ile yol haritasının devam ettiğini, güvenlik anlamında zaten gereken çalışmaların yapıldığını aktaran Özsöz, “Türkiye zaten güvenlik kurallarına uyum sağlama konusunda çaba gösteriyor. Türkiye 72 kriterin 60’ına uyduğunu geçtiğimiz yıl teyit etti. Ben Türkiye’nin etkileneceğini çok sanmıyorum. Artık rayına oturmuş, teknik bir süreç var” diye konuştu. Özsöz, Charlie Hebdo saldırısını gerçekleştirenlerin Fransız pasaportuna sahip olduğunu hatırlatarak, “Bu Fransa’nın kendi iç güvenliği ile ilgili bir sorun. Ancak tarihte hep böyle olmuştur; iç güvenlikte yaşanan bir sıkıntının sorumlusu dışarda aranır. Önemli olan AB’nin kendi iç güvenliğini sağlaması” dedi.
Öte yandan İKV’den yapılan açıklamada da “Vize politikasının sıkılaştırılması, terörle mücadeleye katkı sağlamayacağı gibi, terörle ilgisi bulunmayan, dürüst vatandaşların cezalandırılması gibi adil olmayan bir duruma yol açacaktır. AB, özgürlükler ile güvenlik arasındaki dengeyi iyi kurmak durumundadır. Avrupa iç ve dış sınırlarının kontrolü alanında yaşanması muhtemel gelişmelerin, ülkemizin AB ile yürüttüğü vize serbestliği diyaloğu sürecine zarar vermemesini temenni ediyoruz” değerlendirmesinde bulunuldu.