"Türk okullarını kapatmak ülke imajına zarar verir"
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, yurtdışındaki Türk okullarının kapatılmasına yönelik telkinlerin ülke imajına zarar verdiğini belirtti.
BURSA - Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) öncülüğünde ve Bursa Girişimci İşadamları Derneği’nin (BUGİAD) koordinasyonunda düzenlenen Türkiye – Batı Afrika Ticaret Köprüsü Bursa’da gerçekleştirildi.
Organizasyon çerçevesinde Afrika'nın Senegal, Liberya, Gambiya, Fildişi Sahilleri, Mali gibi bir çok ülkesinden iş insanlarının Türk girişimcilerle ikili görüşmeler gerçekleştirdiği kaydedildi.
"Afrika'ya sadece mal satmıyoruz"
Köprü'nün açılış programında konuşan TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral şunları söyledi:
"Dünyanın çok önem verdiği güvenilir gıda, enerji kaynakları ve emtia Afrika’da var. Afrika, önümüzdeki yüz yılların kilit ülkesi konumunda. TUSKON olarak biz de Afrika’yı oldukça önemsiyoruz. Türkiye de, 400 milyar dolarlık dış ticaretiyle dünyanın en önemli ekonomilerinden biri. Biz sadece Afrika’ya mal satmaya çalışmıyoruz, aynı zamanda Türkiye’nin sanayi noktasındaki birikimini Afrikalı dostlarımızla paylaşmak istiyoruz."
Meral, Afrika'nın bir çok ülkesinden gelen iş insanlarının da katıldığı programın ardından düzenlenen basın toplantısında, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
"Türk okulları talimatla kapatılamaz"
Bir gazetecinin, ''Gambiya'da bir Türk okulunun kapatılmasıyla'' ilgili sorusu üzerine Meral, şunları kaydetti:
"Bir kere bu Türk okulları, okullar kapatılamaz. Bu okullar özel teşebbüstür. O ülkelerin kanunlarına göre, yabancı direkt yatırım kapsamında yapılan yatırımlardır. Bunlar talimatla kapatılamaz ve bin 200'ünden biri kapatılmış olabilir bu okullardan. Çok önemli değil. Diğerleri faaliyetlerine devam ediyor. Her sene 100 civarında yeni okul açılıyor, talep, çok daha fazla. Şu anda imkan olsa her yıl 500 okulun açılması talep ediliyor. Ancak buna gerek öğrenci, gerek maddi imkan sağlayabilmek mümkün değil. Bunlar devletin desteğiyle olmuyor. Bunlar, Türk insanının kendi fedakarlıklarıyla, kazandıkları paralarla yaptıkları yatırımlar. Dolayısıyla bunlara bir şey olması söz konusu değil. Türk okullarının kapatılması yönündeki telkinler, maalesef ülkemizi imaj noktasında dünyada oldukça sıkıntılı bir konuma getiriyor. Çünkü 22 senedir bu okullardan mezunlar oldu. İnsanlar, çocuklarını okuttu, şimdi torunlarını okutuyorlar. O insanlara, 'Siz çocuklarınızı, torunlarınızı 20 senedir yanlış insanlara emanet etmişsiniz' demek, o insanlara çok büyük bir hakaret. Dolayısıyla bunlar sonuç verecek çabalar değil, üzücü çabalar. Bir an önce sona ermesini arzu ediyoruz."
"İş dünyasının tümüne baskı var"
Meral, "İktidar cephesinden TUSKON'a üye iş adamlarına yönelik iş yapmalarını engelleyecek şekilde herhangi bir baskı var mı?" sorusunu da şöyle yanıtladı:
"Türk iş dünyasının tümüne baskı var şu anda. En büyüklerinden başlamak üzere şu anda çok yoğun ve sistematik bir sindirme ve yıldırma kampanyası sürüyor. Bundan tabii TUSKON üyeleri de nasibini alıyor. Umudumuz ve arzumuz, bu baskıların bir an önce kalkması ve demokratik ülkelerde bulunan düzeylere gelinmesi. Çünkü bunu bütün dünya takip ediyor. Türk iş dünyası çok bunalmış durumda şu anda. Bu yapılanların hepsi, belki hasım bulunan belli kesimlere zarar vermeyi hedefliyor ama bunun en büyük zararı Türkiye ekonomisine, istihdamına, Türk gençlerinin bulacağı işlere ve Türkiye'ye gelecek yatırımcılara oluyor. Dolayısıyla bu baskıların bir an önce kalkmasının Türkiye'nin hayrına olacağına inanıyoruz."