Meyve suyundaki yeni yasak devreye giriyor!
Yüzde 100 meyve sularına asitlik düzenleyici veya tatlandırma amacıyla şeker ilave edilmesini yasaklayan Türk Gıda Kodeksi Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği, 1 Ocak 2015'ten itibaren yürürlüğe girecek.
Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Genel Sekreteri ve Dünya Meyve Suyu Federasyonu (IFU) Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Akdağ, 1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe girecek Türk Gıda Kodeksi Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Saf meyve suyuna şeker eklenemeyecek
MEYED'in tebliğ taslağının hazırlandığı ve tartışıldığı ihtisas komisyonunda aktif rol aldığını belirten Akdağ, düzenlemedeki en radikal değişikliklerden birinin daha önceden yasal olarak tanımlanan sınırlarda, tat dengesinin sağlanması veya asiditenin ayarlanması için katılmasına izin verilen şekerin, yüzde 100 meyve suyuna eklenmesine izin verilmemesi olduğunu belirtti.
Öneri meyve suyu üreticilerinden geldi
Bu öneriyi meyve suyu üreticilerinin getirdiğini vurgulayan Akdağ, bunun sektörün kalitenin gelişerek korunması ve tüketicilerin bilinçlendirilmesine verdiği önemin bir göstergesi olduğunu söyledi.
İşlenen meyvenin ve kullanılan teknolojinin kalitesi sayesinde tat dengesini sağlamak için şeker katılmasına gerek duymayan sektörün, düzenleme öncesinde de yüzde 100 meyve sularını şeker katkısız olarak ürettiğine dikkati çeken Akdağ, "Ancak mevzuata göre çok az miktarda da olsa şeker katkısına izin verilmesi, ürünlere şeker katıldığı yanılgısına yol açıyordu. Dolayısıyla küçük büyük her üreticinin aynı gelişmişlik seviyesine gelerek, olası durumlarda şeker katmasının da önüne geçilmesi hedeflendi. Öte yandan bu yanlış algıların silinerek, tüketicilerin bilinçlendirilmesi ve yüzde 100 meyve suyunun eklenmiş şeker içermediğinin anlaşılması önemliydi" dedi.
"Başta AB pazarı olmak üzere 150 ülkeye ihracat yapıyoruz"
Türkiye meyve suyu sanayisinin AB'nin en gelişmiş teknolojilerini kullandığına ve yeterli teknik bilgiye sahip olduğunu bildiren Akdağ, ürünlerin başta AB pazarı olmak üzere dünya çapında 150 ülkeye ihraç edildiğini ifade etti.
Başta MEYED'in desteklediği saf meyve suyuna şeker eklenmemesi uygulamasının aynı zamanda Sağlık Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının stratejileri kapsamındaki şeker, yağ ve tuz içeriğinin azaltılmasına yönelik sektörlerarası eşgüdüm ve işbirliğini sağlamak hedefleriyle de uyumlu olduğunu belirten Akdağ, "Bunu bakanlıklar ve sektörün tüketici odaklı gerçekleştirdiği olumlu bir gelişme olarak görüyoruz" diye konuştu.
"İçerdikleri meyve oranına göre 4 kategoriye ayırdık ama..."
Tüketicilerin ürün tercihlerini bilinçli yapmasına yardımcı olunması gerektiğini ifade eden Akdağ, meyve suyu ve benzeri ürünlerin içerdikleri meyve oranına göre 4 ana kategoriye ayrıldığını, ürünlerin isimlerinin ambalaj üzerinde yer alsa da henüz Türkiye'deki tüketicilerin ürün kategorileri arasındaki farkı yeterince bilmediğini söyledi.
Ebru Akdağ, şunları kaydetti:
"Bunların farklı ürünler olduğunu yeterince anlamış değil. Özellikle içerdikleri meyve miktarı bakımından meyveli içeceklerle aromalı içeceklerden farklı ürünler olan meyve suyu ve meyve nektarlarını tüketicilerin bilerek tüketmesi bakımından tebliğ kapsamında meyve suyu etiketlerinde 'yüzde 100 meyve suyu' ve 'meyve suları ilave şeker içermez' ifadelerinin yer almasının yolunun açılması da tüketiciler açısından olumlu bir gelişme. Bu tebliğ revizyon öncesinde de önceki direktifle birebir uyumluydu. Hatta önceki AB direktifinde meyve suyu ve püreleri için minimum briks (kuru madde oranı) yer almamaktayken, Türkiye'deki tebliğde bunlara yer veriliyordu. AB'de revize edilen direktifin yayınlanmasının ardından ülkemizdeki tebliğ de ilgili direktife bire bire uyumlu şekilde revize edilerek yayımlandı."
Tebliğ, gıda işletmecilerine 31 Aralık'a kadar geçiş süreci tanıyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 30 Aralık 2006'da yürürlüğe giren ve ilgili AB direktifinde yer alan yeni düzenlemeler esas alınarak yeniden düzenlenen Türk Gıda Kodeksi Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.
Saf meyve suyu ve diğer içeceklerin ayrımı yapılan düzenlemede, "konsantreden üretilen meyve suyu, meyve nektarı, meyve suyu, meyve suyu konsantresi" olarak tanımları yer alıyor. Eski düzenlemede saf meyve sularına asitlik düzenleyici veya tatlandırma amacıyla şeker ilave edilebilmekteyken, tebliğle bu ürünlere şeker eklenmesi yasaklanıyor. Ayrıca domates suyu ve konsantreden üretilen domates suyu meyve suyu kategorisine alınarak, bu ürünlere tuz, baharat ve aromatik bitkiler katılabilmesine yönelik düzenlemeye gidiliyor. Tebliğ, gıda işletmecilerine 31 Aralık 2014 tarihine kadar geçiş süreci tanıyor.
"Meyve suları şeker içermez"
"Konsantreden Seyreltilen Meyve Suyu ve Püresi İçin Minimum Briks (suda çözünür kuru madde) Derecesi Tablosunda" belirtilen briks değerlerini de yeniden düzenleyen ve 1 Ocak 2015'te yürürlüğe girecek tebliğe göre, meyve suyu, konsantreden üretilen meyve suyu, meyve suyu konsantresi, meyve suyu tozu ve meyve nektarı üretiminde asitliği düzenlemek amacıyla limon suyu ve limon suyu konsantresine ilave olarak susuz sitrik asit cinsinden en fazla "3 gram/litre misket limonu suyu" ve/veya misket limonu suyu konsantresi de ilave edilebilecek. Ürün etiketlerinde "meyve suları şeker içermez" ifadesi bulunabilecek.