‘Kurban ranta dönüşmesin’

Kurban Bayramı nedeniyle siparişle kurbanlık kesim yaptığını öne süren yardım dernekleri ve kuruluşları ile uluslararası süpermarketleri de uyaran Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Yardımcısı Osman Yardımcı, “Kurban Bayramı ranta dönüşmesin” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FİKRİ CİNOKUR    
ANTALYA

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Yardımcısı Osman Yardımcı, et ithalatı yapılarak et fiyatlarının düşürülemeyeceğini bildirdi. Kurban Bayramı nedeniyle siparişle kurbanlık kesim yaptığını öne süren yardım dernekleri ve kuruluşları ile uluslararası süpermarketleri de uyaran Yardımcı, “Kurban Bayramı ranta dönüşmesin” dedi. 

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle, telefonla ya da diğer iletişim araçlarıyla sipariş alan yardım dernekleri ile uluslararası süpermarketlerin bayramı ranta dönüştürdüklerini öne süren Yardımcı, “Kurbanların bazı kesimlerin rant kapısı olmasını istemiyoruz” diyerek, “Sipariş ile alınan kurbanları nerede, nasıl kesildiği ve bu sipariş verenlerin nerelere kurban kestiklerini bilmiyoruz. Bunların kaç tane sipariş aldıklarını hiç görmedik. Vatandaşımız bir telefon ile sipariş veriyor. Zincir marketler de kendi işlerini yapsınlar. Şimdi kurbanımıza da el atıyorlar” diye konuştu. 

Devlet denetlesin, sorgulasın 
Devletin, siparişle kurbanlık kesimi uygulamasını sorgulaması gerektiğinin altını çizen Yardımcı, “Süpermarketler, siparişle kaç tane hayvan aldı? Diyelim ki bin. Marketler, bunları nerede, nasıl kesti? Bunlar araştırsın istiyoruz. Devlet artık bu işe bir el atsın” diye konuştu. Herkese yetecek kurbanlık bulunduğunu ifade eden Yardımcı, “Ancak fiyatlar nedeniyle kurbanlık kesimi düşebilir” dedi. 

'İthalat ile et fiyatları düşmez' 
Türkiye’de et fiyatlarının aşırı derecede yükselmesinin üreticilerden kaynaklanmadığını söyleyen Yardımcı, fiyatların düşürülmesinde ithalatın yarar sağlamayacağını belirtti. Vatandaşın daha ucuz et tüketebilmesi için etteki yüzde 8 KDV oranının kaldırılmasını isteyen Yardımcı, özetle şu ifadeleri kullandı: 

“Türkiye’nin et ihtiyacı için hayvan varlığı yeterli. Et kıtlığı yok. Et ithalatına karşıyım. Kendi üreticimiz ayakta kalmalı. Et ve süt besicilerine destek verilmeli. 30, 50 , 80 baş hayvan besleyen aile besicileri desteklenmeli. Ülke içinde et fiyatları pahalandı. 40, 42 liraya kadar çıktı. Et fiyatları arttığı için de devlet et ithalatı yaptı. Ama yine de iç piyasayı rahatlatamadı. Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) yaptığı bu sistem iç piyasayı rahatlatmaz. Zaten vatandaş da kurumun ithal ettiği etten yararlanamıyor. Bundan büyük şirketler yararlanıyor. Vatandaşın ucuz et tüketilmesi için öncelikle ete uygulanan yüzde 8 KDV ve yüzde 2 stopaj vergisi kaldırılmalı. Ancak bunlar gerçekleşirse vatandaşın alacağı et kiloda 4 lira ucuzlar.” 

Yardımcı, yeni ithalat için 178 bin ton et ithalatı yapılacağı duyumu aldıklarını da sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir