İTO: Merkez'in faizleri düşürmesi gerekiyor
İTO Başkanı Çağlar, yüzde 8-9'luk faiz oranlarının yatırım yapılmasını güçleştirdiğini belirterek, ''Merkez Bankası'nın faizleri düşürmesi gerekiyor'' dedi
İSTANBUL - AA Finans Masası'nın bu haftaki konuğu olan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, ticari faaliyetler ve gündem hakkında değerlendirmelerde bulundu. Çağlar, yüzde 8-9'luk faiz oranlarının yatırım yapılmasını güçleştirdiğini belirterek, ''Merkez Bankası'nın faizleri düşürmesi gerekiyor'' dedi.
Yurdun çeşitli kentlerinde IŞİD'e tepki bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerin esnafa etkisine ilişkin soru üzerine Çağlar, Türkiye'nin çevresindeki havzada gelişen olayların ülkeye bir şekilde sıçradığını, çünkü Türkiye'nin bölgedeki ülkelerle ilişkilerinin kuvvetli olduğunu kaydetti.
Çağlar, televizyonda izlediği haberlerde kepenkleri kapalı dükkanların tekmelendiğini gördüğünü belirterek, şunları söyledi:
"Burada esnafa, tüccara verilen zararın Kobani'deki olaylara veya komşu ülkelerdeki gelişen olaylara ne faydası olacağını bizim vatandaşımızın düşünmesi lazım. Bu tür eylemlerden ziyade oturulup salim kafayla düşünülmesi gerekir. Neticede bunlar ekonomiye zarar veriyor, ekonomiye gelen zarar da siyasete zarar veriyor. Türkiye'nin üzerinden seçimler geçti, çözüm süreciyle ilgili önemli adım atıldı, 'bu iş bitti ekonomi konuşulsun' derken bu havzadaki olayların ülkemize bu şekilde yansıtılması bizi hem üzüyor hem de ülkemize zarar veriyor."
"İstikrarlı bir dolar kuru bizim için avantajlı"
Dolardaki yükselişe ilişkin soru üzerine Çağlar, doların hem Türkiye'de hem de uluslararası piyasada diğer para birimlerini etkilemesinde enstrüman sayısının çok fazla olduğunu dile getirerek, "Fed'in aldığı kararlardan dolayı etkilenme söz konusudur. Özellikle gelişmekte olan ülkelerden doların çıkması, dövizlerin çıkması ve gelişmiş olan ülkelere meyletmesi elbette gelişmekte olan ülkeleri zor durumda bırakacaktır. İhracatçımız açısından dolarda olması gereken seviye istikrarlı bir seviyedir. Döviz kurlarının yılbaşında olduğu rakamlarla uzun süre seyretmesi bizim için önemliydi çünkü biz bunlara bakarak yatırım yaptık" diye konuştu.
"Çok iniş çıkışlar aspirin tedavisi gibi olur"
Çağlar, özel sektörün yaptığı yatırımın çok fazla olduğunu ve bu yatırımları yurt dışından borçlanarak yaptığını anlatarak, "İstikrarlı bir dolar kuru bizim için avantajlıdır. Çok iniş çıkışlar biraz aspirin tedavisi gibi olur. O anlık sıkıntınızı geçirir belki ama uzun vadede baktığınızda getireceği sıkıntılar çok fazla" dedi.
İhracatın büyük bir kısmının Euro Bölgesi'ne yapıldığını hatırlatan Çağlar, hem üretimin hem de ihracatın aynı sepette kalmasının doğru olacağını, son dönemde yaşanan hızlı artışın ilk bakışta ihracatçıya faydası görünse de uzun vadede sıkıntı yaratabileceğini söyledi.
"Daha çok üretim, sanayi ve ticaret ağırlıklı konuşmak istiyoruz"
Merkez Bankası'nın faiz oranı kararına ilişkin soru üzerine Çağlar, para piyasalarını çok konuşmak istemediklerini belirterek, "Türkiye tasarrufları çok kuvvetli olan bir ülke değil. Türkiye'deki sanayicimiz, yatırımcımız, iş adamımızın da tasarrufları çok fazla olmadığı için daha çok üretim, sanayi ve ticaret ağırlıklı konuşmak istiyoruz" diye konuştu.
Çağlar, sanayi üretiminde dünyada en kaliteli malları üreten ve doğru işleri yapanların Türk sanayicisi olduğunu vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:
"Yüzde 8'lik, yüzde 9'luk faizler memnun olduğumuz oranlar değil"
"Biz her aşamada sanayiciliği çok iyi biliyoruz. Ürettiğimiz malların tamamını da ihraç ediyoruz, ürettiğimiz sanayi ürünlerini gelişmiş ülkelere ihraç edebiliyoruz. Ülkemizde yatırımın ön plana çıkarılmasını savunuyoruz. Ülkede yatırım ve üretim yapılması lazım. Büyümemiz ve işsizlik oranlarımızın düşmesi için bu önemli. Bunun için de faizlerin düşürülmesi gerekiyor. Yüzde 8'lik, yüzde 9'luk faizler bizim çok da memnun olduğumuz oranlar değil. Faizleri çekebildiğimiz kadar aşağı çekelim. Çünkü bizim sanayi üretiminde kar marjlarımız sınırlı. Bu kar marjlarımızla tasarruf etmek mecburiyetindeyiz ki işlerimizi geliştirelim. Kar marjlarımızı tutup da faizlere ödediğimiz zaman el elde baş başta 'Niçin yatırım yapalım? sorusunu soruyoruz. Faizlerin düşmesi ve bizim de rahat rahat yatırım yapmamız lazım."
İTO'nun İstanbul'a gelecek doğrudan yabancı yatırım çalışmalarına yönelik soru üzerine Çağlar, Türkiye'nin sermaye girişine ihtiyacı olduğunu anlatarak, "İstanbul'u biz bir merkez olarak görüyoruz. İstanbul'u bölgenin bir finans üssü haline getirme üzerine çalışmalarımız var. Bu çalışmalar sonucunda çevrede biriken tasarrufları Türkiye'de toplayabiliriz" dedi.