İstanbul'da adeta AVM enflasyonu yaşanıyor
KOBİDER Başkanı Özgenç, 'Shopping Fest' adı altında başlatılan alışveriş günlerinin pansuman tedbir olduğunu belirtti.
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, "Son bir kaç yıldan beri 'Shopping Fest' adı altında alışveriş günleri başlatıldı. Lakin piyasanın canlanması amacı ile hayata geçirilen 'Shopping Fest'ler alışverişin artmasına kısmen faydası olur ama asla kesin çözüm değildir" dedi.
Özgenç, yazılı açıklamasında alışveriş merkezlerinin sayısının çokluğuna dikkat çekerken, "120'ye yakın AVM'nin bulunduğu İstanbul, AVM sayısı açısından birçok Avrupa ülkesinin ülke genelinin üzerinde. Giyimden gıdaya, eğlenceden elektroniğe farklı sektörlerde birçok markayı ve hizmeti bünyesinde barındıran AVM'ler, bakkal dükkanı gibi her yerde açıldı halen açılmaya da devam ediyor. Metropol İstanbul'da adeta AVM enflasyonu yaşanıyor" dedi.
Hal böyle olunca haliyle alışverişin tıkandığının altını çizen Özgenç, şunları kaydetti:
"Cadde esnafında olduğu gibi AVM'ler deki işletmeler de iş yapamamaya başladı. Yaşanan alışveriş durgunluğunun aşılması içinde 'Shopping Fest' adı altında alışveriş günleri başlatıldı. Ancak bunlar pansuman tedbirdir. Piyasalara bir kaç haftalık rahatlama sağlar ama sonrasında ise yine eski haline döner.
Küçük esnaf ve cadde esnafının durumu gözetilmeden çıkarılan, alışveriş merkezlerine ilişkin düzenlemeyi de içeren Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile olur olmaz her yerde açılan AVM'ler alışverişin azalmasına neden olmuştur.
Dev alışveriş merkezlerinin kentlerin merkezlerinde açılmasıyla süper marketlerin cazibe haline gelmesi zaten güç şartlar altında ticaret yapan küçük esnafın belini iyice büktü. Zira esnafın herkesle duygusal bir yaklaşımı var. Türkiye'de neredeyse her 6 aileden birinde esnaf var. Peki, buna rağmen niye eski etkinliğinde, gücünde ve rekabetçi konumunda değil?"
"Çözüm 'kobisel dönüşüm'"
Özgenç, işsizliğin yüksek olduğu dönemlerde en hızlı ve en pratik bir biçimde istihdam sağlayan esnaf ve KOBİ'lerin içinde bulunduğu durumun gerçekten içler acısı olduğunu belirterek, ekmeğini büyük market zincirlerine ve her yerde mantar gibi biten AVM'lere kaptıran küçük esnafın borç batağına düştüğünü vurguladı.
Diğer ülkelerde titizlikle kent merkezlerinin dışında tutulan bu büyük alışveriş merkezleri Türkiye'nin belli başlı metropollerde mahalle aralarına kadar girdiğine değinen Özgenç, şu açıklamaları yaptı:
"Esnaf ve sanatkârlarımız bu alışveriş merkezlerine karşı geçim mücadelesini kaybetmiş teker teker işyerlerini kapatmış, ya da çok ağır borç yükü altına girmiştir. Bu durumun yarattığı psikolojik baskı sonucunda ya intiharlar ya da cinnet sayıları hızla artmıştır. Ülke olarak bunu görmemezlikten gelmemiz mümkün değildir
Biz KOBİDER olarak diyoruz ki; alışveriş günleri, türetilerek işletmeler kısmen rahatlatılmak isteniyor ama nafile... Bunlar beyhude gayretlerdir.
Yeni kurulacak hükümetten ilk iş olarak İstanbul'un çehresini değiştiren 'kentsel dönüşüm' gibi çok dağınık bir yapıya sahip olan kobiler içinde biz KOBİDER olarak önerdiğimiz ve her platformda savunduğumuz 'kobisel dönüşüm' yapılmalı. Esnaflığın bir standardı olmalı her isteyen istediği yere dükkan açamamalı. Türkiye'de birçok şeyin standardı varken dükkan açmanın da bir kuralı kaidesi olmalı."