ISO 500'ün yüzde 12'si EBSO üyesi

ISO 500’ün yüzde 12’sini EBSO üyesi şirketler oluşturdu. Listede Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) üyesi 59 şirket yer aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sedat ALP

İZMİR - İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında geçen yıl olduğu gibi Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) üyesi 59 şirket yer aldı. Listedeki firmaların dönem karındaki artış rakamlarını yorumlayan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye için yüzde 4.5’un altındaki büyümenin daralma anlamına geldiğini, üretime dayalı ve istihdamı destekleyen büyüme politikasının hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. 

2014 yılı için hazırlanan ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ sıralamasında geçen yıl olduğu gibi EBSO üyesi 59 şirketin yer aldığına dikkat çeken Yorgancılar, “Merkezi İstanbul, Ankara ya da başka şehirlerde olmasına rağmen üretimleri İzmir’de olan firmaların esas alındığı EBSO listesinde geçtiğimiz yıl listede olmayan 3 şirket ilk kez yer alırken, 3 işletme bir önceki yıla göre sırasını korudu. 26 şirket sıralamada yükseldi, 27 şirketin sıralamadaki yerinde ise gerileme yaşandı. Bu sonuçlara göre; 2014 yılı 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nun yüzde 12’sini EBSO üyesi firmalar oluşturdu” diye konuştu. 

Yorgancılar, gelecek hafta açıklayacakları EBSO 100 Büyük listesinde yer alan 43 işletmenin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasına girme başarısı gösterdiğini belirterek, şunları söyledi: “100 büyük listemizdeki 43 üyemiz, İSO’nun 500 büyük listesindeki üretimden satışların yaklaşık yüzde 10’unu gerçekleştirdi. Bu kapsamda baktığımızda; 2014 yılında daralan bir ekonomide yüzde 4 gibi çok düşük bir oranda artış gösteren ihracat seviyesine, dalgalı kurun ve seçimlerin yarattığı belirsizliğe rağmen, üretim yapmaya çalışan firmalarımızın performansları kayda değer bir başarıdır.”

Türkiye’nin en büyük avantajlarından birinin dinamik bir özel sektör olduğunu vurgulayan Yorgancılar, “500 büyük firmanın üretimden satışları 2013 yılına oranla yüzde 10, ciroları yüzde 3.9 artarken, EBSO’nun çalışmasında firmaların üretimden satışlarının yüzde 5, cirolarının yüzde 4,6 arttığını belirledik” diye konuştu.

Mali yapıya dikkat

33 yıldır yapılmakta olan EBSO 100 Büyük çalışmasında özellikle son yıllarda şirketlerin mali yapısındaki bozulmanın çok net görüldüğünü ifade eden Yorgancılar, “Özkaynak yapısı yetersiz olan reel sektör, gerek işletme sermayesi gerekse yatırımlar için borçlanmaya mecbur kalıyor. Artan faiz oranları karşısında firmalarımızın faiz giderlerinde de artış söz konusu. Kurlardaki dalgalanmalar dikkate alınarak, reel sektörün döviz pozisyon açığına baktığımızda da, riskli bir duruma gidildiğini görüyoruz. Gerçekçi değerlenmiş, istikrarlı kur politikası bu anlamda çok önemli. Finansman baskısı altında, üretimin sürdürülebilirliği sorunu ile karşı karşıyayız” dedi.

Firmaların dönem karındaki artış rakamlarını da yorumlayan Yorgancılar, şöyle devam etti, “Şu bir gerçek ki Türkiye için yüzde 4.5’un altındaki büyümenin anlamı daralmadır.  Daralan bir ekonomide, işsizliğin artmasından daha doğal bir şey olamaz.  O nedenle üretime dayalı ve istihdamı destekleyen büyüme politikasının hayata geçirilmesi gerektiği inancındayız. Bu kapsamda da bir an evvel hükümetin kurularak, beklenen yapısal reformları hayata geçirip, Türkiye’nin yeniden atağa kalkmasını bekliyor ve arzu ediyoruz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir