İmalat sanayiinde rekabet için 1 milyar TL destek verilsin
TAYSAD Başkanı Dudaroğlu: Üretime olan devlet desteği ve teşvikler detaylandırılarak geliştirilmeli. Ancak bu şekilde Avrupa piyasalarındaki rekabet yeteneğimiz istenilen seviyelere ulaşabilir
YENER KARADENİZ
İSTANBUL - İmalat sanayiinin gayri safi yurtiçi hasıladaki payının büyümediğini belirten TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, imalat sanayisinin lokomotiflerinden biri olan tedarik sanayisindeki üretim desteğinin yeterli düzeye ulaşması halinde uluslararası rekabet gücümüzün doğrudan artacağını söyledi. Düzenlenen sohbet toplantısında basın mensuplarıyla bir araya gelen Mehmet Dudaroğlu, son 5 yılın verilerine bakıldığında imalat sanayinin gayri safi yurtiçi hasıladaki payında herhangi bir büyüme kaydedilmediğini, hatta 1998’de yüzde 24 olan oranın bugün yüzde 18 civarında seyrettiğini anlattı. Mehmet Dudaroğlu, “2010 yılından bu yana, herhangi bir artış göstermeyerek, ortalama yüzde 18’lik seyrini koruyan Türk imalat sanayii; Almanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Slovakya ve Slovenya gibi ülkelerin gerisinde kaldı. Bu da rekabet avantajımızı ve gücümüzü koruyamadığımızı gösteriyor. Üretime olan devlet desteği ve teşvikler detaylandırılarak geliştirilmeli. Ancak bu şekilde Avrupa piyasalarındaki rekabet yeteneğimiz istenilen seviyelere ulaşabilir” diye konuştu.
4.0 endüstri devrimi için sanayi-üniversite işbirliği olmalı
Dudaroğlu’nun verdiği bilgilere göre, imalat sanayiinde Türkiye’nin dünyadan aldığı pay yüzde 1.1 ancak bu oran Çin’de yüzde 20.8, Kore’de ise yüzde 3.1 civarında. İmalat sanayiinin GSYH’deki payında ise Türkiye’nin rakibi olan ülkelerden Almanya’da yüzde 23, Çek Cumhuriyeti’nde yüzde 28, Macaristan’da yüzde yüzde 24.8 ve Slovenya’da yüzde 24.7 civarında. Bu payın Türkiye’de artırılması için Dudaroğlu, otomotiv firmalarının yatırımlarının çekilmesinin önemli olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin küresel rekabet düzeyinin istenen seviyelere ulaşması için Ar- Ge desteklerinden daha çok faydalanılması gerektiğini dile getiren Dudaroğlu, “2010-2014 yılları arasında TÜBİTAK bütçelerinde Araştırma Destek Programları için toplam 4,7 milyar TL ödenek ayrıldığını ancak, bunun sadece 3,7 milyar TL’sinin kullanıldığını görmekteyiz. Sadece son 5 yılda kullanılmayan araştırma ödeneği yaklaşık 970 milyon TL seviyesindedir. Bununla birlikte ülke genelindeki üniversitelerimizde yaklaşık 45 bini aşkın öğretim görevlisi, her alandaki çalışmaları için fon arayışındadır. Dolayısıyla, TÜBİTAK fonlarında yer alan ancak kullanılmayan bu kaynakların, üniversitelerimize aktarılması ve sanayi-üniversite işbirliğinde kullanılması, özellikle de ‘4. Sanayi Devrimi’ olarak nitelenen Endüstri 4.0 çalışmalarında değerlendirilmesini istiyoruz” dedi.