EİB'den gıdada en yenilikçi ve yaratıcı buluşlara ödül!

Tarım sektöründe ihtiyaç duyulan, yenilikçi, özgün, yaratıcı proje ve fikirlerin teşviki amacıyla bu yıl üçüncü kez düzenlenen EİB Gıda Ar- Ge Proje Pazarı’na Türkiye genelinde toplam 450 başvuru yapıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AHMET USMAN

İZMİR - Ege İhracatçı Birlikleri III. Ar- Ge Proje Pazarı’nın öne çıkan ilk üç projesi ödüllendirildi. Gıda sektöründe derece alan yenilikçi fikirler; gıdalarda glütenin elektrokimyasal tayinine yönelik kullan-at sensör teknolojisi, ısıl olmayan teknolojiler ile buğday ruşeymi stabilizasyonu, erimeyen lokum dondurması olarak sıralandı. Birincilik ödülünü kazanan proje ile çölyak hastalarına büyük bir müjde de geldi. Glütensiz gıda tüketmek zorunda olan çölyaklılar artık yedikleri gıdaların glüten içerip içermediğini kullan at sensör ile kolayca öğrenebilecek. 

Türkiye genelinde 450 başvuru 

Tarım sektöründe ihtiyaç duyulan, yenilikçi, özgün, yaratıcı proje ve fikirlerin teşviki amacıyla düzenlenen etkinliğe Türkiye genelinden toplam 450 başvuru yapıldı. Ambalaj, baharat, biyoteknoloji, et, gıda, gıda işletme, hububat, kuru meyve sebze, şeker, su, süt, tarım, yağ, yaş meyve-sebze, yem, zeytin başta olmak üzere üzere farklı kategorilerde değerlendirilen projeler arasından 179 proje yarışmaya uygun bulunarak seçildi. En yüksek oy alan 60 proje ise iki gün boyunca Swissotel Grand Efes’te sergilendi. 

Zeytinyağı üretim atığından üretilen ve doğada kendiliğinden yok olan biyobozunur gıda ambalajından, meyve ve sebze tozları ile antioksidan aktivitesi artırılmış çikolataya kadar birçok yenilikçi ve özgün projenin sergilendiği etkinlik ödül töreni önceki gün gerçekleştirildi. Ödüller Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ile Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Birol Celep tarafından sahiplerine verildi. 

Glütan ölçümü için kullan-at sensör 

15 bin TL’lik birincilik ödülünü Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü Analitik Kimya Anabilim Dalı’ndan Ece Ekşin, Gülşah Çongur ve Arzum Erdem Gürsan’ın hazırladığı gıdalarda glütenin elektrokimyasal tayinine yönelik kullan-at sensör teknolojisi projesi kazandı. 10 bin TL’lik ikincilik ödülünü ise Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Mustafa Kürşat Demir ısıl olmayan teknolojiler ile buğday rüşeymi stabilizasyonu projesi ile aldı. 

7 bin 500 TL’lik üçüncülük ödülünün sahibi ise Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Aykut Önder Barazi ve Bengisu Erşan’ın birlikte hazırladığı erimeyen lokum dondurması projesinin oldu. Ayrıca üç projeye 1 bin 500 TL.’lık mansiyon ödülü verilirken, İzmirli iki lise öğrencisi de yarışmanın en genç katılımcıları olarak yaratıcı fikirleri ile özel ödüllere sahip oldu.

TİM Başkanı Büyükekşi: Geleneksel düşünce tarzını aşmalıyız 

Ödül töreninde dünyada küresel gıda talebi ve birim tüketimin giderek arttığına dikkat çeken TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, nanoteknoloji gibi yeni teknolojiler gıda alışverişi alışkanlıklarını kökten değiştiriyor. Bu anlamda farklı ürün talebine cevap verebilmek için yenilikçi üretim teknikleri geliştiriliyor. Türkiye gerek coğrafi konumu gerek sahip olduğu iklim ve toprak koşulları ile gıda üretimi açısından büyük avantajlara sahip. Bu avantajları kullanan bazı firmalarımız dünya markası olurken, bazı firmalarımız da dünya markalarını satın alarak Türk markası yapıyor. Sektör yeni atılımlarla ilerliyor” dedi. Gıda sektöründe 2023 yılı hedefinin 55 milyar olduğunu hatırlatan Büyükekşi “Bu hedefl ere ulaşmak için gıda sektörümüzün geleneksel düşünce tarzını aşıp, inovasyondan daha fazla yararlanması gerektiğine inanıyoruz ve TİM olarak bu konuya özel önem veriyoruz. Son dönemde üzerinde büyük önemle durduğumuz 2023 İnovasyon Stratejisi’nin belirlenmesini tamamlamak üzereyiz. Bu projede tüm sektörlerimizin inovasyon yol haritalarını çıkarıyoruz. Gıda sektöründe inovasyon olmazsa olmaz” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir