E-ticaret bu yıl 40 milyar lirayı aşacak
TESK Genel Başkanı Palandöken, 2013 yılında 35 milyar liraya ulaşan e-ticaretin 2014 sonunda 40 milyar lirayı aşacağını açıkladı
ANKARA - TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, e-ticaretin 2014 yılının ilk 9 ayında yüzde 22 büyüme göstererek 31,5 milyar TL olan alışveriş tutarının yılsonu itibari ile 40 milyar TL’ye aşacağını belirtti.
Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, teknolojinin gelişmesi ile birlikte dolandırıcıların da cirit atmaya başladığını belirtti. Palandöken, akıllı cep telefonlarının, dizüstü bilgisayarların ve tabletlerin iş ve alışveriş için yoğun bir şekilde kullanılmaya başlandığını belirterek, "Belirli ürünler satan e-ticaret siteleri ve işini geliştirmek isteyen KOBİ'ler, müşterisine daha iyi hizmet vermek isteyen esnaf hızla e-ticaret dünyasına giriyorlar. Ama önemli bir problem sahte e-ticaret sitelerinin de çoğalmasıdır. Vatandaşımız gelen maldan şikayetçi. Mağduriyeti giderilmeyen tüketici hakem heyetlerine koşuyor" dedi.
Her sektörden insanın internet bağlantısıyla girebildiği e-ticaret dünyasının ülkede her yıl büyüyerek 35 milyar liraya ulaşmasının dikkatle takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Palandöken, şunları kaydetti:
"E-ticaret 2012 yılında 25 milyar lirayken 2013 yılında yüzde 40 büyüme göstererek 35 milyar liraya ulaşmıştı. 2014 yılının ilk 9 ayında ise yüzde 22 büyüme göstererek 31,5 milyar lira olan alışveriş tutarının yılsonu itibari ile 40 milyar lirayı aşacak. E-ticaret yeniden 6563 sayılı yasa ile düzenlenerek Tüketici Kanunu’nda yasal alt yapısı da geliştiriliyor. Ama bankalardan sonra en fazla şikayet e-ticaret sitelerinden alınan mallar için yapılmakta. Tüketiciyi rastgele sitelerden alışveriş yapmamaları konusunda uyarmak gerekiyor. Mutlaka ürünlerinizi değiştirebileceğiniz, ödemenizi güvenle yapacağınız sistemleri olan siteleri seçin. Satın alırken ekranda beğendiğiniz bir giysiyi, elektronik bir eşyayı elinize geçtiği zaman beğenmeyebilirsiniz. Değiştirme garantisi olacak siteleri tercih edin. Bazen hiç ihtiyacınız yokken sizin satın alma ihtiyacını tetikleyen, değerinin çok altında etiketi olan, sanki o an almazsa bir daha alamayacakmışsın gibi bir algı oluşturan ‘private shopping/özel alışveriş’ sitelerine de ayrıca dikkat edin. Ödemeyi yaptıktan sonra 'Neden aldım ben bunu?' demeyin."