Bursa Ticaret Borsası’ndan Et Kombinası yatırımı
Avrupa Borsalar Ağı’na Türkiye’den ilk kabul edilen borsa olan Bursa Ticaret Borsası, Badırga’da 150 milyon TL yatırım bedeliyle Et Komibinası Projesi’ni hayata geçiriyor. Proje kapsamında canlı hayvan pazarı da kurulacak.
Zehra ORUÇ
BURSA - Bursa Ticaret Borsası (BTB), Et Kombinası projesini Badırga bölgesinde 300 dönüm alan üzerine 150 milyon TL yatırım bedeliyle şekillendiriliyor. Proje alanında bir de canlı hayvan pazarı kurulacak. ‘Güvenli gıda noktası’ olma şiarıyla yola çıkan BTB, proje ile Türkiye’nin et markasının Bursa’dan çıkmasını hedefliyor.
Projeye kaynak kazandırmak için Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Yıldırım’da bulunan Et-Ba Kombinası AVM ve sosyal donatı alanına dönüştürülecek. Öte yandan BTB’nin 2016 yılı bütçesi ise 3 milyon 500 bin TL olarak kabul edildi.
898 aktif üye ile faaliyet gösterdiklerini ifade eden Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, “Avrupa Borsalar Ağı’na Türkiye’den kabul edilen ilk borsa olmanın gururu içindeyiz. Avrupa tarımıyla Türk tarım ve ticaretini entegre edecek bir sorumluluğa sahibiz. BTB’nin işlem hacminin 1,5 milyar TL’yi aştı. 2013’ün ilk 10 ayında 809 milyon 286 bin TL iken; 2015 ilk 10 ayında 1 milyar 601 milyon TL’ye ulaştı. 2 katı geçtik. 2016 bütçesinde yüzde 17’lik ilave bütçe büyüme hedefi koyduk. 3 yılda 2 katına çıktı” bilgisini verdi.
Özer Matlı, bu yıl Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Borsa ortaklığında Et Kombinası projesine start verdiklerini belirterek, “Güvenli gıda hedefiyle kontrol altına alınan ve denetlenen, tek noktadan çıkış özelliği olan bir tesis kuracağız. Kentin batısında Badırga bölgesinde inşa edilecek projenin kamulaştırması başladı. Projenin içerisinde Et Balık Kurumu, Gümrük Bakanlığı’nın bir alanı da olacak. Yani Türkiye’ye girecek büyükbaş hayvanlarla ilgili canlı hayvan pazarı da Bursa’da oluşturulacak. Bölgedeki insanların hayvanlarını, satabilmek için bekleteceği bir alan yaratıyoruz. Öte yandan işlenmesi için özel sektör desteği ile bir tesis planlıyoruz. Bu sayede, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kaçak et girişi ile ilgili denetimleri kolaylaşacak, borsanın geliri artacak” diye konuştu.
Türkiye’nin et markası Bursa’dan çıkacak
BTB’nin güvenilir gıda konusunda taşın altına elini koyduğunu vurgulayan Matlı, “At eti, eşek eti herkesi tedirgin etti” diye konuştu. Entegre tesisin 150 milyon TL civarında bir yatırım gerektireceğini ifade eden Matlı, “300 dönüm üzerine kamulaştırma yapılacak olup, Bütünşehir yasası ile şehir merkezinin yanı sıra tüm ilçeler de dahil edilecek. Bölgesel proje birkaç adımdan oluşacak. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin de halihazırda Yıldırım’da bulunan Et-Ba Kombinası AVM ve sosyal donatı alanına dönüştürülerek, ilçe halkına kazandırılacak. Yıldırım’daki 65 dönüm üzerine oluşturulacak dönüşümden elde edilecek gelir ile Badırga bölgesinde kuracağımız Et Kombinası projesini hayata geçireceğiz. Projenin detaylarını konuşmak ve desteklerini almak üzere önümüzdeki günlerde Tarım Bakanlığı ile görüşeceğiz” dedi. Matlı, BTB’nin Bursa Canlı Hayvan Pazaryeri, Kesimhane ve Karkas Et Borsası projesi kuruluş çalışmalarının tanıtılması ve ilerletilmesi harcama kalemlerinin de dahil edildiği 2016 yılı bütçesinin 3 milyon 500 bin TL kabul edildiğini bildirdi.
KENTTE 20 MEZBAHA FAALİYET GÖSTERİYOR
Bursa’da üretim yapan tarımsal markalardan 17 tesis ISO ilk 500’de, 10 firma ise ikinci 500’de yer aldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre; yılın 11 aylık döneminde ülke genelindeki hayvancılık ürünü ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,8 oranında arttı. Bu artış oranı Bursa’da ülke ortalamasının 4 puan üzerine çıkarak, yüzde 18 düzeyinde gerçekleşti. Bu yıl Bursa’dan yaklaşık 100 milyon dolarlık hayvansal ürün ihracatı gerçekleştirildi. Öte yandan Bursa; 90 bin ton sofralık zeytin üretim ile Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 22’sini tek başına karşılıyor. Meyve suyunun yüzde 25, salçanın yüzde 27, dondurulmuş gıdanın yüzde 45, kestane şekerinin yüzde 90’ı Bursa’da kurulu tesislerde üretiliyor. Türkiye’de 210’u özel sektöre, 425’i devlete ait olmak üzere 635 büyükbaş ve küçükbaş hayvan karma et kesim ve işleme tesisi bulunuyor. Devlete ait tesislerde toplam kesimlerin yüzde 20’si yapılırken, özel sektöre ait tesislerde ise kesimlerin yüzde 80’i gerçekleştiriliyor. Bursa’da ise 12’si belediye, 8’i kamu idaresinde olmak üzere 20 mezbaha faaliyet gösteriyor.