Bayraktar'dan 'üreticinin borçları ertelensin' talebi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kar yağışının zeytin ağaçlarına verdiği zarara ilişkin, "Sanki birisi bahçeye girmiş baltayla parçalamış gibi" diyerek, üreticilerin borçlarının ertelenmesini istedi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ocak ayının ilk yarısında etkili olan kar yağışının zeytin ağaçlarına verdiği zarara ilişkin, "Sanki birisi bahçeye girmiş baltayla parçalamış gibi. Yoğun kar yağışı olunca dallar dayanmamış ve kırılmış. İnegöl'de de bu zararı gördük. Mudanya, İznik ve Orhangazi'de büyük zarar var" dedi.
Bayraktar, Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Hasan Cevizlidere ile yoğun kar yağışının zarara yol açtığı Sölöz ve Heceler mahallelerindeki zeytin bahçelerinde incelemelerde bulundu.
Bayraktar, burada yaptığı açıklamada, 2014'te aşırı yağışların Karacabey'de domates üretimine büyük zarar verdiğini, 2015 yılında ise yoğun kar yağışının etkili olduğunu belirtti.
Kar yağışının başka bölgelerde özellikle hububat üretimi için fayda sağladığını ancak bu bölgede zeytin başta olmak üzere seralarda ve bazı meyve bahçelerinde büyük zarara yol açtığını ifade eden Bayraktar, "Gemlik'te de gördük. Alanda dalların koptuğunu gördük. Sanki birisi bahçeye girmiş baltayla parçalamış gibi. Yoğun kar yağışı olunca dallar dayanmamış ve kırılmış. İnegöl'de de bu zararı gördük. Mudanya, İznik ve Orhangazi'de büyük zarar var" diye konuştu.
Bayraktar, hasarın çok büyük olduğunu vurgulayarak, geçen yıl doğal afetlerden zarar gören üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ertelendiğini, bu sürenin 31 Aralık tarihinde sona erdiğini hatırlattı.
Yılbaşından sonra da zarar gören üreticilerin Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifi ve özel bankalara olan borçlarının bulunduğunu, bunların da ertelenmesini istediklerini dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti:
"Bu da yetmez. Çünkü görüyoruz ki zarar çok büyük. Sosyal Güvenlik Kurumu ve mümkünse elektrik borçlarının yapılandırılmasını talep edeceğiz. Bu zararların birçoğu Tarsim kapsamında değil. 2090 sayılı kanunda da tüm varlığının yüzde 40'nın zarar görmesi halinde yardım yapılıyor ki bu yasa da bu yaraların sarılmasına yetmiyor. Daha önce 2014 yılında yapıldığı gibi bir kararname ile bu borçların yapılandırılması üreticimizi rahatlatacaktır. Aksi takdirde çiftçimiz borçlarını ödeyemez ve önümüzdeki yılın üretimini de bu, fevkalade olumsuz etkiler."
Bayraktar, zirai kredilerin önemine dikkati çekerek, "Ziraat Bankası'nın zarar gören çiftçiye tarlaya girebilmesi için düşük faizli nakit kredi verilmesi gerekiyor. Buna da üreticimizin ihtiyacı var. Bunları sağladığımızda ancak önümüzdeki yıl yeniden üretim yapmış oluruz" ifadelerini kullandı.