AVM ciroları yüzde 16.5 arttı
AVM ciroları temmuzda yüzde 16,5'lik artış kaydetti. Verimlilik metrekare başına 616 liraya ulaştı
İSTANBUL - AVM Ciro Endeksi temmuzda, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16,5'lik artışla 23 puan yükselerek 162 puana çıktı.
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi'nin temmuz ayı sonuçları açıklandı.
Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre, AVM Ciro Endeksi temmuz 2014'te bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 16,5'lik artış kaydetti. Böylece endeks 23 puan yükselerek 162 puana tırmandı.
Verimlilik metrekare başına 616 liraya ulaştı
AVM'lerdeki kiralanabilir alan başına düşen cirolar temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre 23 puan artarak verimlilik metrekare başına 616 liraya ulaştı. Verimlilik, İstanbul'da 628 lira, Anadolu'da ise 609 lira olarak gerçekleşti.
Ziyaretçi sayısı endeksi yüzde 8.8 arttı
Bu yılın temmuz ayında en büyük artış giyim kategorisinde gerçekleşti. Temmuzda giyim kategorisi ciroları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 33 artarken, ayakkabı-çanta kategorisinde de endeks yüzde 32 oranında yükseldi.
Aynı dönemde genel alan ciroları ve AVM'lerdeki diğer alanların ciroları yüzde 17, yiyecek kategorisi ciroları da yüzde 15 artış gösterdi. Ancak hipermarket ve teknoloji market/elektrikli eşya kategorilerinde düşüş yaşandı. Endeks her iki kategoride de yüzde 15 oranında azaldı.
Temmuz 2014'te AVM'lerdeki ziyaretçi sayısı endeksi bir önceki dönemin aynı ayına göre yüzde 8,8 oranında arttı.
En yüksek artış giyim ve ayakkabı-çanta kategorilerinde
Açıklamada görüşlerine yer verilen AYD Başkanı Hulusi Belgü, AVM endeksinin temmuz ayında bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 16,5 oranında arttığını belirtti.
Kategori bazındaki en yüksek artışın sırasıyla giyim ve ayakkabı-çanta kategorilerinde yaşandığını aktaran Belgü, şunları kaydetti:
"Temmuz ayı, hazır giyim ve ayakkabıda indirim sezonunun başladığı bir ay. Tüketiciler hem indirimlerden yararlanmak, hem de Ramazan Bayramı alışverişlerini tamamlamak için bu kategorilerde yoğun alışveriş yapmışlardır. Temmuz ayında yaşanan yüzde 8,8'lik artışsa insanlarımızın temmuza rast gelen ramazan ayını alışveriş merkezlerinde geçirmeyi tercih ettiklerini göstermiştir. Ziyaretçi sayısı ve toplam ciroda yaşanan artışa rağmen yiyecek ve teknoloji market kategorilerindeki düşüşlerse izlenmesi gereken noktalar. Özellikle teknoloji market kategorisinde sürekli hale gelen ciro düşüşü artık bazı adımların atılması gereğini ortaya koymaktadır."