'Zenginleşme için Anadolu’nun dört yanından girişimci çıkacak'

Girişimcilik ekosistemini geliştirmek üzere 4 yıldır İstanbul’da düzenlenen G3 Forum Anadolu’ya açıldı. Katılımda kadın yoğunluğu dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selenay Yağcı - Hatice Şimşek

KAYSERİ - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğü ile Kayseri Ticaret Odası ve Kayseri Ticaret Borsası’nın katkılarıyla düzenlenen G3 Forum çalışmalarına başladı. Bu yıl 4 bölgede 4 şehirde yapılacak olan, gelecek yıl ise 7 bölgede 7 şehirde gerçekleştirilmesi planlanlanan etkinlikte, G3 Forumu Başkanı Gülden Yılmaz, Kayseri Oda ve Borsa Başkanları, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı ve Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sabancı ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı ve Aras Holding Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras konuşma yaptı.

G3’ün herkesin sesini duyurabilmesi için oluşturulmuş bir platform olduğunu dile getiren G3 Platformu Başkanı Gülden Yılmaz, 4 yılda 3 bin 400 girişimci ve girişimci adayı ile buluştuklarını söyledi. Gülden Yılmaz, Anadolu’nun ücra köşesindeki fikirlerin doğru şekilde ortaya çıkmasını istediklerini aktardı.

Zengin olmanın yolunun girişimcilikten geçtiğini belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, G20 ülkelerinde yapılan araştırmada girişimcilikle ülke zenginliği arasında doğrudan bir bağ olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, bir araştırmaya göre dünyanın en büyük 20 ekonomisi içinde yer alan Türkiye’nin girişimcilikte 25. sırada kaldığına dikkat çekti. Şu anda dünyanın en zengin 20 ülkesinin en girişimci 20 ülkesi durumunda olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’deki vatandaşların yüzde 68’i girişimciliğe pozitif bakıyor. Hedefimiz bu oranı yukarıya çekmek” diye konuştu.

"Tüccar olmak için eğitim gerekiyor"

Uzun süredir girişimciliğin ülkemizde gündem olması için büyük gayret gösterdiklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Girişimcilik demek iş demek, aş demek zenginlik demek. Girişimciliğin Anadolu’ya yayılması demek Anadolu’nun zenginleşmesi ve marka şehirlerin ortaya çıkması demek.”
Kayseri’nin Türkiye’de girişimciliğin başkenti olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu yüzden Anadolu’da ilk durak için Kayseri’yi seçtiklerini kaydetti. Eskiden Kayseri’de aileler, becerikli çocukların okutmaz, tüccar olmaya yönlendirdiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Devir artık değişti. Şimdi iyi bir tüccar olmak için eğitim almak gerekiyor. Yatırım ve danışmanlık hizmetleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Biz her şeyi tecrübeyle öğrendik. Şimdi bu mantık değişmeli.”

“Egon arka cebinde olsun”

Panelde konuşan TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı da girişimci olmanın bir reçetesi bulunmadığını belirterek, “Bir girişimci olarak her zaman izin ver şirket senden önde gitsin. Egon olsun ama arka cebinde olsun, ortaklarına güven, kendine güven ama şirketin önünde durma, şirkette mutlaka senden akıllı insanlarla çalış” tavsiyesinde bulundu. Başarılı bir şirket olmanın gerekliliklerinden bahseden Ali Sabancı, “Tüketiciyi iyi anlayarak, büyük kitlelere hizmet eden, yaşam kalitesini artıran, ürün üretirken itibarından ödün vermeden, sürdürülebilir karlılığı yakalamaktan geçer. Yani kısaca iyi şirket olmanın yolu temiz ticaretten geçer" diye konuştu.

‘Seçim döneminde sanayici meseleleri gündeme gelmez’

Kayseri Ticaret Odası’nın (KTO) düzenlediği Gelecek Kayseri’de’etkinliğinin ödül töreninde konuşan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin bir seçim arifesinde olduğunu belirterek, “Seçimlerin olduğu dönemler maalesef ekonomi, tüccar, sanayici meseleleri maalesef çok gündeme gelmez” dedi. Türkiye’nin tekrar bir hamle yapmak istediğini, orta gelir tuzağından çıkmayı ve yüksek gelirli ülke olmayı hedeflediğini kaydeden Hisarcıklmıoğlu, “İşte bu bizim için çok önemli. Önümüzdeki iki yılda Türkiye yapılması gereken yapısal reformları yaparsa ki, yapılacağına inanıyorum, yol haritaları var; 2023 ‘te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girer” diye konuştu. Kayserlilerin birlik ve beraberliğinin gelişmesindeki büyük etkenlerden biri olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğu, “Kayseri’de deniz yok. Liman yok. Verimli toprak-su yok. Otoban yok. Komşu bir ülkeye yakınlığı yok. Baktığınız zaman hiçbir avantajı yok. Bizim tabirle kuru söğütten düllüm düdük çıkardık. Nasıl yaptık biz bu işi? Bunların hiçbiri yok ama işte buradaki birlik beraberlik var. Gelecek niye Kayseri’de merak eden son 50 yılına baksın” şeklinde konuştu. KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz da AnkaraSivas arasında yapılmakta olan YHT projesine bağlı olarak, YerköyKayseri YHT hattının programa alınmış olmasından ve eş zamanlı olarak faaliyete geçirileceğinden dolayı hükümete müteşekkir olduklarını belirterek, “Ancak, Kayseri’yi Antalya’ya bağlayacak olan YHT hattının inşasında da kurulacak yeni hükümetten aynı duyarlılığı bekliyoruz” dedi.

Katılımcıların yarısı kadın girişimci

İstanbul’dan 30 mentor, yerelden 30 mentorun katılımları ile 30 yuvarlak masa kuruldu. Girişimciler ve girişimci adayları, uzmanlarla yeni iş fikirlerini konuşarak işlerini nasıl geliştirebileceklerini tartıştı. 400’ün üzerinde girişimcinin katıldığı etkinlikte girişimciler ile anket yapıldı. Ankete göre etkinliğe katılan girişimcileri yüzde 48’i kadın 52’sinin erkek olması dikkat çekti.

Bu konularda ilginizi çekebilir