'Tavuk tüketimi için devlet desteği şart'

Türkiye’de tavuk eti tüketiminin düşük olduğunu kaydeden Mersin Tavuk Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Cansev, yurtiçindeki talebin artması halinde üretimin ve ardından da ihracatın daha da çok canlanacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Derya Eğrican GÜLEÇ 

MERSİN  - Amerika ve Avrupa’da kişi başı yıllık tavuk tüketiminin 50-60 kilo civarında olduğunu söyleyen Mersin Tavuk Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Cansev, Türkiye’de ise tavuk konusundaki yanlış bilgilendirmeler sonucunda bu rakamın 17-18 kilo ile sınırlı olduğunu ifade etti. Türk tavuğunun Avrupa’ya da ihraç edildiğini ve güvenle tükettildiğini vurgulayan Cansev, “Türkiye’de ise yanlış bilgilendirmelerden dolayı tavuk tüketimi sınırlı. Uygun fiyatlı hayvansal protein olan tavuk tüketiminin artması için devletin bilgilendirici kamu spotları hazırlamasını bekliyoruz” dedi. 

Türkiye’de yıllık 2 milyon ton civarında tavuk üretimi yapıldığını ve bunun 500 bin tonunun ihraç edilip kalanının yurtiçinde tüketildiğini bildiren Yusuf Cansev, yurtiçindeki talebin artması halinde üretimin de artacağını ve ardından da ihracatın daha da çok canlanacağını dile getirdi. 

Türkiye’de tavukçulukla ilgili yanlış bilgilendirmeler yapıldığına işaret eden Cansev, şu bilgileri verdi: “Tavuk yetiştiriciliğinde hormon uygulaması kesinlikle söz konusu olamaz. Ayrıca antibiyotik kullanımı da doğru bir tanımlama değil. Antibiyotik bazı durumlarda kullanılır ve kullanıldığında da hayvanın vücudundan arınma süresi dikkate alınarak kesim işlemi gerçekleştirilir. Sürekli antibiyotik kullanımı üretici açısından maliyetleri artırıcı bir unsurdur. Tavukların hızla büyümesi tamamen teknolojinin gelişmesine bağlıdır. Hızlı gelişim hayvanın günlük protein, vitamin, mineral gibi temel gıda ihtiyaçlarının tamamının karşılanmasıyla gerçekleşiyor. Ayrıca geceleyin de ışık yakılarak yem yeme ve su içmesi sağlanınca yetişme hızı artıyor. Kısacası insan sağlığına zarar verecek hiçbir yöntem kullanılmıyor.” 

İhracat sübvansiyonu artırılmalı 

Türk tavuğunun kalitesi nedeniyle komşu ülkeler ve Avrupa’da tercih edildiğine değinen Cansev, ihracatın daha da çok artması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ihracat sübvansiyonunun artırılmasını beklediklerini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir