'Tarımda sigortalanan varlık bedeli 16 milyar TL’ye ulaştı'
Tarım sigortası branşlarında poliçe adedinin geçen yıla göre dörtte biri geçen oranda arttığını belirten TARSİM Genel Müdürü Yusuf Satoğlu, “2016 için de 1 milyar 250 milyon TL civarında bir prim üretimi hedefimiz var” dedi.
Yakup SAYAR
Kayseri - TARSİM Genel Müdürü Yusuf Satoğlu, 2005 yılında devlet ve özel sektör ortaklığında kurulan Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) gelinen durumda dünyada en iyi yönetilen sigorta havuzu haline geldiğini söyledi. Satoğlu, sistem çerçevesinde 2015 yılın ilk 9 aylık dönemde başarılı veriler elde ettiklerini söyleyerek, “Tüm tarım sigortası branşlarındaki poliçe adedi geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artış gösterdi ve 1.3 milyon adedi geçti. Yine aynı dönemde, sigortalanan varlık bedeli yüzde 31 oranında artış ile 16 milyar liraya ulaştı, sigortalı hayvan yüzde 12 oranında artış ile 785 bin adede ve sigortalı alan yüzde 20 oranında artış ile 19 milyon dekara yaklaştı” diye konuştu.
TARSİM yöneticileri ile birlikte Kayseri’de sigortalıları arasında yer alan Saray Damızlık Hayvan Çiftliği ve Koncu Ailesi’ne ait meyve bahçelerine basın mensuplarıyla birlikte ziyaretlerde bulunuldu. Ziyaretler sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan TARSİM Genel Müdürü Yusuf Satoğlu, Saray Damızlık Hayvan Çiftliği İşletmeleri’nin 3 yıldır sigortalıları olduğu bilgisini vererek, Türkiye’nin entegre olarak en büyük hayvancılık tesisi olan işletmenin 2015 yılında sigorta bedeli priminin 1.2 milyon TL olduğunu ve bunun yarısının devlet tarafından karşılandığının altını çizdi. Koncu Ailesi’ne ait olan 250 dekar arazi üzerindeki elma bahçelerinde 30 bine yakın ağacın 4 yıldır sigortalı olduğunu söyleyen Satoğlu, söz konusu işletmenin Nisan 2015’te bugüne kadar hiç rastlanmayan bir don olayı yaşadığını ve donla birlikte yüzde 81 gibi bir oranda ağacın çiçeklenme döneminde hasar gördüğü bilgisini paylaştı. Söz konusu işletmenin yıllık 46 bin liralık sigorta primi olduğunu söyleyen Satoğlu, “Bu işletmemize yapılan ekpertiz çalışmaları sonucunda 280 bin TL’lik bir sigorta ödemesi yapacağız. Ve bu işletmemiz 2015 yılı içindeki tüm masrafl arını böylelikle sigorta sayesinde karşılamış olacak” diye konuştu.
Yeni teminatlar ve uygulamalar geliyor
TARSİM Genel Müdürü Yusuf Satoğlu, sistemin başlangıcında bugüne, üreticilerden 1.6 milyar TL, devlet desteğinden 1.9 milyar TL ile birlikte toplam 3.5 milyar TL’lik bir prim büyüklüğü yaratıldığını söyledi. 2015 yılının da geçen yıldan çok farklı bir şekilde geçmediğinin altını çizen Satoğlu, “Bu yıl da yoğun ve yıkıcı kar, don ile dolu, sel ve fırtına hasarlarıyla başladı ve devam ediyor. 285 bin adedin üzerinde hasar ihbarı aldık ve bu hasar operasyonunu başarıyla gerçekleştirdik. Bitkisel Ürün Sigortası branşında hasat öncesinde yapılacak kesin ekspertizler sonucu belirlenecek tazminat ödemeleri sigortalı üreticilere, poliçelerinde belirttikleri hasat tarihlerine göre yapılmaya devam etmekte. 2015 yılında üreticiye 700 milyon TL’nin üzerinde hasar ödemesi yapılmış olacak” dedi.
Sisteme her yıl, üreticilerin beklenti ve ihtiyaçları doğrultusunda yeni teminatlar ve uygulamalar entegre edildiğini söyleyen Satoğlu, sistemin bu şekilde dinamik ve sürdürülebilir olmasının sağlandığını ifade ederek şunları söyledi: “Bitkisel ürün sigortası branşında mevcut teminatlara ilave olarak, buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale ürünlerinde ana ürün yanında tarımsal açıdan ekonomik ürün olan sap kısmında meydana gelen miktar kayıpları, açık alan meyve bahçeleri ve bağlar için dolu ağı ve örtü sistemleri dolu, dolu ağırlığı, fırtına, hortum, deprem, yangın, sel ve su baskını riskleri için teminat kapsamına alındı. Bitkisel ürün sigortası branşında, yağ gülü ürünü, arıcılık (arılı kovan) sigortası branşında, vahşi hayvan saldırısı, su ürünleri hayat sigortası branşında, kafes ve ağlar teminat kapsamına alındı. Ayrıca, kümes hayvanları hayat sigortası branşında sigortalılık oranını artırmak üzere, alternatif bir tarife olarak, dar kapsamlı tarife üreticilerin hizmetine sunuldu.”
Gündemde olan kuraklık teminatı üzerine çalışmaların sürdüğü bilgisini veren Satoğlu, “Söz konusu risk önemli fakat üzerinde çok çalışması gereken bir risk. 2017 yılı gibi netleşir diye düşünüyoruz. Bununla birlikte sistemin daha hızlı büyüyebilmesi için ise önce İspanya’da uygulanan verim üzerine bir sigorta modeline, daha sonra ise 8-10 yıllık dönemde de ABD’de uzun yıllardır uygulanan model olan yıllık gelir sigortası modeline geçmeyi hedefl iyoruz” şeklinde konuştu.
1 milyar 250 milyon TL üretim hedefi
2016 yılına ilişkin üretici lehine yepyeni uygulamalar ve fırsatlar üzerine çalışmalarımızı büyük bir titizlikle sürdürdüklerinin altını çizen Yusuf Satoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yenilikleri de yeni yıl itibarıyla duyuracağız. 2016 yılında 1 milyar 250 milyon TL civarında bir prim üretimi hedefimiz var. Biz üreticimiz için çaba gösteriyoruz. Sistem ne kadar büyürse, bunun en büyük faydasını yine üreticilerimiz görecektir.”
TARSİM'e birçok ülkeden ilgi var
Dünyada birçok ülkeye örnek olduklarını söyleyen Yusuf Satoğlu, “Çin ve Kenya’da benzer modellerin oluşturulması için çalışma yapıyorlar. Yakın zamanda arkadaşlarımız Ukrayna’ya gittiler orada Türki Cumhuriyetler ve Doğu blokunun temsilcilerine sunum yaptılar ve TARSİM modelini anlattılar. Yine kısa süre önce Karadağ’dan talep geldi ve gidip ülkemizde uygulanan modeli onlara aktardık. Arap ülkelerinden talepler geliyor. Cezayir’den talep geldi. Bunlar TARSİM için çok sevindirici. Unutmamak gerekir ki devletin de sistem konusunda kararlığı ve arkasında duruşu çok önemli. Bu destekle Sistem bu kadar hızlı ve başarılı yönde gelişti” diye konuştu.