'Mevcut şeker stoğu talebi karşılar'
Şeker Kurumu Başkanı Tekin yaptığı açıklamada mevcut şeker stoğunun talebi karşılamaya yeteceğini belirtti
Şeker Kurumu Başkanı Dr. Hüsnü Tekin, "Spekülatif amaçlı şeker talebinde azalma meydana geldi ve ithalat yapma gereği şu an için ortadan kalktı. Mevcut şeker stoklarının, talebi karşılamaya yeteceği görülüyor" dedi.
Tekin, Kurum'un yürüttüğü izleme faaliyetleri neticesinde, 15 Temmuz itibarıyla özel şeker üreticisi şirketlere ait şeker stoklarının neredeyse tamamına yakınının tükendiğinin ancak, Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'nin (TŞFAŞ) stoklarında 245 bin tonu aşkın A kotası (yurt içine arz edilen şeker miktarı) şeker stoku bulunduğunun anlaşıldığını söyledi.
Bu yıl mevsimsel etkiler nedeniyle pancar ve şeker üretiminin önceki yıllara göre düşük gerçekleştiğini aktaran Tekin, tüketimin önceki yıllara kıyasla daha fazla olduğunu ifade etti.
Tekin, yeni üretimin başlayacağı eylül ayı ortalarına kadar mevcut şekerin yeterli olacağını ancak spekülatif amaçlı şeker ticareti sonucunda oluşabilecek arz riskinin değerlendirilmesi amacıyla çeşitli alternatiflerin masaya yatırıldığını dile getirdi.
9 Temmuz'dan geçerli olmak üzere TŞFAŞ tarafından şekere yüzde 7,2 zam yapıldığını hatırlatan Tekin, bu gelişmeler sonucunda spekülatif amaçlı şeker talebinde azalma meydana geldiğini ve ithalat yapma gereğinin şu an için ortadan kalktığını, mevcut şeker stoklarının talebi karşılamaya yeteceğinin görüldüğünü söyledi.
15 Temmuz tarihi itibariyle Türkiye'de şeker stoğunun 260 bin ton olduğu bilgisini veren Tekin, şunları kaydetti:
"Bu stok miktarının pazarlama yılı sonuna kadar ülkenin toplam talebini karşılayacağı düşünülmektedir. Şeker Kurulu, arzda ortaya çıkabilecek risklerin aşılması için tedbir olarak sadece ithalat değil diğer tüm seçenekleri masaya yatırmıştır ancak hali hazırdaki stokların 2014-2015 pazarlama yılının sonuna kadar yeterli olacağı kanaatine varmıştır. 2013-2014 pazarlama yılında ülkemiz A kotası şeker üretim miktarı yaklaşık 2 milyon 207 bin ton, tüketim miktarı yaklaşık 2 milyon 83 bin ton olmuştur. İçinde bulunduğumuz pazarlama yılına bakıldığında da üretim miktarı yaklaşık 2 milyon 55 bin ton, tüketim miktarı ise haziran ayı sonu itibariyle 1 milyon 720 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Bu miktar bir önceki pazarlama yılının aynı ayına göre 140 bin ton daha fazladır."
"İklim koşulları pancar için olumlu seyretti"
Hüsnü Tekin, 2015-2016 pazarlama yılı için Şeker Kurulu'nun, Türkiye'nin pancar şekeri A kotasını 2 milyon 250 bin ton olarak belirlediğini aktararak, güvenlik stoku olarak A kotasının yüzde 3’ü oranında tahsis edilen B kotasını ise yüzde 5’e tekabül eden 112,5 bin tona çıkardığını açıkladı.
Şeker Kurulu'nun, pancar şekeri üreticisi firmalara söz konusu pazarlama yılı pancar şekeri kotalarının yüzde 5’i kadar imalatçı-ihracatçıların C şekeri taleplerinin karşılanabilmesi amacıyla, şirketlerin C şekeri üretmeleri hususunda tavsiye kararı aldığını belirten Tekin, "Pancar şekeri üreticisi şirketler 2014-2015 pazarlama yılında 17,5 milyon ton şeker pancarı taahhüdü almışken, 2015-2016 pazarlama yılında bu miktarı 18 milyon tona çıkarmışlardır. Bu pazarlama yılı için tahsis edilen şeker kotalarına karşılık şirketler, pancar temin etmek üzere çiftçilerle sözleşmelerini yapmışlar ve pancar ekimini gerçekleştirmişlerdir" ifadelerini kullandı.
Hali hazırda, pancar yetişme döneminin yarıya yakınının tamamlandığını, bu sürede yaşanan iklim koşullarının pancar için olumlu seyrettiğini vurgulayan Tekin, pancar ve şeker üretiminin gelecek pazarlama yılında istenilen düzeyde verimli geçmesinin beklendiğini açıkladı.
Tekin, yurt içi tüketimin yurt içi üretimle karşılanmasında herhangi bir risk belirirse, bu riskin bertaraf edilmesi için çeşitli alternatif yolların kullanılmasına konunun paydaşlarının olumlu bakacağını söyledi.
Hüsnü Tekin, pancar ile mısırın ikame tarımsal ürünler olmadığını belirterek, bu ürünler için hammaddesi oldukları ve bunlardan elde edilen şekerler üzerinden değerlendirme yapmanın daha doğru bir yaklaşım olacağını dile getirdi.
Bir nişasta bazlı şeker türü olan glukozun, pancar şekeri olan sakarozun birebir ikamesi değil, tamamlayıcısı olarak kabul edildiğini belirten Tekin, şunları kaydetti:
"En önemli kullanım alanı gazlı içecek sektörü olan izoglukoz ise kimyasal içeriğinin pancar şekerine benzemesi sebebiyle pancar şekerinin ikamesi olarak kabul edilmektedir. Özellikle gazlı içecek sektörü, kristal formdaki pancar şekeri yerine çözme ve süzme işlemi gerektirmemesi ve maliyetinin düşük olması nedeniyle sıvı formdaki şekerlerin kullanımını tercih etmektedir. İçecek sektörünün izoglukoza teknik anlamda da alternatif olan sıvı formdaki pancar şekeri ile izoglukoz arasındaki tercihini, bulunabilirlik ve fiyat belirlemektedir."