'Maliyetler yer fıstığının rekoltesini düşürdü'

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, yer fıstığında rekoltenin yüzde 13-14 düşeceğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl maliyet nedeniyle üreticinin alternatif ürünlere yönelmesi sebebiyle yer fıstığında rekoltenin yüzde 13-14 düşerek 120-122 bin ton dolaylarında kalacağının tahmin edildiğini bildirdi. 

Bayraktar, yazılı açıklamasında, yer fıstığında 2004-2013 döneminde ekim alanının da üretimin de verimin de arttığını ifade etti. Aynı dönemde yer fıstığı ekim alanlarının yüzde 54, veriminin yüzde 15 arttığını belirten Bayraktar, 2013 yılında 39 milyon 810 bin ton olan dünya toplam yer fıstığı üretiminin eylül ayı tahminlerine göre bu yıl yüzde 1,5 azalışla 39 milyon 190 bin tona düşeceğini bildirdi.  

Türkiye'de 17 ilde yer fıstığı üretilmesine rağmen, Adana ve Osmaniye'nin toplam üretimin yüzde 78'ini karşıladığına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti: 

"Adana toplam 68 bin 375 ton üretimle ilk, Osmaniye 42 bin 113 ton üretimle ikinci sırada. Bu illerimizi Kahramanmaraş, Aydın, Antalya ve Mersin takip ediyor. Yer fıstığı üretiminde makineleşmenin henüz yeterince gelişmemiş olması, bu ürünün üretim maliyetinin diğer yağlı tohumlu bitkilere nazaran daha yüksek olmasına neden oluyor. Yüksek maliyet nedeniyle yağ sanayinde değerlendirilemeyince, yer fıstığı çerez olarak tüketiliyor ve ihraç ediliyor. Yağı yemeklik olarak katı ve sıvı halde tüketilebildiği gibi balık konserveciliğinde, bisküvi, pasta, şekerleme ve sabun yapımında da kullanılıyor. Daneleri ezilmek suretiyle fıstık ezmesi yapılıyor. Yer fıstığının hayvan beslenmesinde de önemi büyük." 

Yer fıstığında üretim alanlarının artması için mekanizasyon sorununun çözümlenmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, böylece maliyetlerin düşeceğine, ekim alanları ve üretiminin artacağına işaret etti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir