'Kayıtlı ekonomi güçlü demokrasinin olmazsa olmazı'

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 'Kayıtlı ekonomi güçlü demokrasinin olmazsa olmazı' olduğunu ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, göreve başlayacak vergi müfettiş yardımcılarına seslenerek "Kayıtlı ekonomi güçlü demokrasinin olmazsa olmazı" dedi. 

Hisarcıklıoğlu, mart ayında göreve başlayan yaklaşık bin 700 vergi müfettiş yardımcısının katıldığı "Kişisel Gelişim ve Motivasyon Eğitimi" konulu programda, göreve yeni başlayan vergi müfettiş yardımcılarının Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i örnek almalarını önerdi. Maliye Bakanının sınırlı imkanlarla okuyan herkes için önemli bir rol model olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, kendisinin önemli bir başarı hikayesine sahip olduğunu söyledi. 

Hisarcıklıoğlu, ilgili bölümlerin ilk dersinde üniversite hocaları tarafından vergi oranlarının yükselmesi durumunda kayıt dışı ekonominin artacağının anlatıldığını kaydederek Al Capone'un bile vergi müfettişlerinden kaçamadığını belirtti. 

Türkiye'de kayıt dışı ekonomiden en rahatsız olan kişinin kendisi olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, "İki komşu aynı işi yapıyor. Biri vergi kaçırırken, diğeri vergisini zamanında ödüyor. Bu müthiş bir haksız rekabet" değerlendirmesini yaptı.  

Hisarcıklıoğlu, "hesabını veremeyenin hesabını soramayacağını" belirterek "Ben hesabımı veremiyorsam, yani defoluysam o zaman hesap da soramam. Kayıtlı ekonomi güçlü demokrasinin olmazsa olmazı" diye konuştu 

Vergi müfettişlerinden, şirketleri "potansiyel hırsız" olarak görmemelerini isteyen Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: 

"Türk özel sektörü kendisine biraz imkan verilmesiyle son 30 yılda müthiş bir başarı hikayesi yazdı. 30 yıl önce Türkiye'nin ihracatı sadece 3 milyar dolardı. Bugün 152 milyar dolar yapıyor. O zaman ihracatımızın sadece yüzde 8'i sanayi ürünüydü. Biz de sermaye birikimi yoktu ancak yeni yeni oluşuyor. Özel sektörün başarı hikayesine, ülkemiz için hepimiz katkı sağlamamız lazım." 

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 11 ayrı otomobil markasıyla ABD'den sonra en fazla araba markasının üretildiği ikinci ülke olduğunu, beyaz eşya üretimi konusunda da önemli başarılar gösterildiğini anlattı. 

"Bizi mevzuata uygun öldürmeyin"

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, göreve başlayacak vergi müfettiş yardımcılarına da seslenerek yazılı olan kurallara uymak zorunda olduklarını ancak "bu kuralların hepsi doğrudur" demenin yanlış olduğunu dile getirdi. 

Elektronik ticaretle dünyanın her yerine ulaşılabildiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"E-ticarette dünyadaki yerimiz yüzde 1. İngiltere'nin payı ise yüzde 14. E-ticaret kapsamında ben bir mal sattım. Sizlerden herhangi biri (vergi müfettiş yardımcıları) bana geldi. Baştakiler yaz bir ceza diyorlar ya, bakacaksınız ben onayı vermişim nerede bunun damga vergisi dediğiniz zaman biz 'ayvayı yedik'. Yazmayalım mı? Yazın ama analitik düşünerek gördüğünüz yanlışları bir üste ileterek bunları düzeltiyor olmamız lazım. 

Türkiye cumhuriyetinde elektronik ortamda sipariş almış her kişiyi vergi kaçakçısı olarak yargılayabilir, ceza kesebilirsiniz. Yazılı olan kuralları değiştirebilme hakkımız yok, ama bunun değişmesi için yoğun çaba sarf etmeliyiz." 

Hisarcıklıoğlu, bürokrasideki işleri anlatan bir fıkrayı örnek vererek vergi müfettiş yardımcılarına, "Bizi mevzuata uygun öldürmeyin" dedi. 

"Kayıt dışılıkta gelinen nokta büyük bir başarı"  

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de kayıt dışı ekonomiyi azaltma konusunda yoğunlaşmak gerektiğine dikkati çekti.  

Gelişen teknoloji ile vergi kaçıranların işlerinin kadar zorlaştığını kaydeden Palandöken, "Bundan 25 - 30 yıl önce beyan dışı bırakılan bir gelirin tespiti için ya bir ihbar yapılması ya da tesadüfen vergi incelemesine alınması gerekiyordu. Şimdi ise BA - BS formları, yeni nesil POS cihazı ve yazar kasalar sayesinde kayda girmeyen bir gelir olduğunda, bunlar otomatik olarak sistemden çıkıyor. Geriye sadece beyan dışı bırakılan vergi için vergi incelemesi başlatmak ve raporlama kalıyor" diye konuştu. 

Palandöken, kayıt dışı ekonominin gayrisafi yurt içi hasılaya oranının 2002 yılında yüzde 32,4 iken 2013 yılında yüzde 26,5'a kadar gerilediğini anımsatarak "Kayıt dışılıkla ilgili olarak gelinen bu nokta, ülkemiz için çok büyük bir başarıdır" diye konuştu. 

Türkiye'deki vergi denetiminin en büyük zaafının, denetçilerin, olaylara ticaret yapanların gözüyle bakamaması olduğunu kaydeden Palandöken, şunları ifade etti: 

"Göreve yeni başlayan genç arkadaşlarımızın bu noktaya özellikle dikkatlerini çekmek istiyorum. Sabahın erken saatlerinde bir dükkanı açmanın, akşam evine bir lokma ekmek götürebilmenin sorumluluğunun nasıl ağır bir yük olduğunu ancak yaşayanlar bilir. Sizler, sadece vergi gelirlerinin artmasını sağlamak amacıyla değil, vergisini tam ve zamanında ödeyen dürüst esnafımızın hakkını korumak için de çalışacaksınız." 

Palandöken, kar oranları düştükçe kazanılan her kuruşun öneminin daha da arttığını vurgulayarak "Böyle bir durumda bir de vergi kaçırmak suretiyle haksız rekabet yaratılıyor olması, esnafımızın ayakta kalma ve mücadele etme gücünü kırmaktadır" dedi. 

"Vergi müfettişlerinin sayısı 10 bine ulaşıyor"- 

Vergi Denetim Kurulu (VDK) Başkanı Adnan Ertürk ise Başkanlıkları ile vergi denetimindeki çok başlılığın sonlandırıldığını söyledi.  

Uzmanlaşma ve işbirliğini esas aldıklarını kaydeden Ertürk, VDK'nın, bugüne kadar önemli aşamalardan geçtiğine işaret etti. VDK'nın kurulduğu günden bu yana, 29 ilde 32  küçük ve orta ölçekli mükellefler grup başkanlıklarının oluşturulduğunu kaydeden Ertürk, performans sistemine dayalı çalışma sistemine geçtiklerini vurguladı. 

Kayıt dışı ekonomiyi önlemek için çok sayıda araştırma ve incelemeler yaptıklarını ifade eden Ertürk, alımlar neticesindeki vergi müfettişlerinin sayısının da 10 bine ulaşacağını bildirdi, müfettişlere görevlerinin önemini anlattı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir