'Karanlıkta ilerlemek tedirgin eder'
Türk-Alman ekonomik ilişkilerinde 5 yıl önce yaşanan coşkunun hassas bir döneme girdiğini belirten Frank Kaiser, yatırımlar konusunda “karanlıkta ilerlemenin” kendilerini tedirgin edeceğini söyledi.
BURSA - Türk-Alman ekonomik ilişkileri Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) tarafından düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı. Türk-Alman ekonomik ilişkilerinin oldukça dinamik ve çok boyutlu olduğuna işaret eden Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Frank Kaiser, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2013 yılında yüzde 5 artarak yeni bir rekor seviyeye ulaştığını hatırlattı. Bugün 6 binden fazla Alman ya da Almanya sermayeli şirketin Türkiye’de faaliyet gösterdiğine işaret eden Kaiser, “Bu şirketlerin pek çoğu bölgesel operasyonlarını Türkiye’den yürütmekte ve böylece Türkiye’nin bölgesel bir iş merkezi olarak önemini artırmaktadır. Sahip olduğu tüm dinamizme rağmen, Türk-Alman ekonomik ilişkileri son dönemde önemli fırsatların yanı sıra euro krizi, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecindeki duraklama, Ortadoğu’daki çatışma ortamı gibi iç ve dış etkenler nedeniyle önemli zorluklarla karşılaşmaktadır” dedi. Kaiser, Alman yatırımcıların Türkiye piyasası ile yakından ilgilendiğini ifade ederek şöyle konuştu:
“Büyüme rakamları çok olumlu. Orta ve uzun vadeli piyasalarda bu konu önemli olarak algılanıyor. Türkiye ekonomisinde eskiden yaşanan coşku yerini biraz daha hassas bir döneme bıraktı. 5 yıl önce Türkiye’ye geldiğimde muhteşem bir Türkiye coşkusu vardı. Gelişim hızı konusunda Hindistan, Çin ve sonra Türkiye geliyordu ve herkes çok coşku doluydu. Yakın zamanda konuştuğum büyük hacimli bir Alman şirketinin yetkilisi, Türkiye’nin sürekli büyüyoruz demesindense, gerekli planlamaları yapabilmek adına gerçekleri paylaşması gerektiğini söyledi. Eğer ülkede büyüme durduysa da bilmeleri gerektiğini aktararak, karanlıkta ilerlemenin kendilerini tedirgin edeceğine değindi.”
Türkiye’nin büyümesinin yabancı yatırımlara bağlı olduğuna dikkat çeken Frank Kaiser, yatırım şartlarının daha şeff af olması gerektiğini, AB üyeliği konusu üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğini ifade etti. Kaiser, son 10 yılda Türkiye’nin Marmara dışındaki bölgelerde de yatırım alanlarının açılmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.
Yatırım yapan Alman firma sayısında düşüş gözleniyor
Türkiye piyasasına 2011 yılında 599, 2012’de 461, 2013’te 417 ve 2014’te de 338 Alman firması giriş yaptı. 2015 yılı Ocak-Haziran ayları arasında ise bu rakam 168’de kaldı. Geçen yılın aynı döneminde ise 188 firma giriş yapmıştı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 38 milyar dolara ulaştığını ifade eden BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, Türkiye ihracatının yüzde 9’luk kısmını Almanya’ya yaparken, ithalatının da yaklaşık yüzde 10’unu Almanya’dan karşıladığını hatırlattı. Toplantıya İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Frank Kaiser, İstanbul Politikalar Merkezi Yetkilisi Siyaset Bilimci-Ekonomist Dr. Ebru Turhan, İstanbul Politikalar Merkezi-Mercator Burs Programı Koordinatörü Çiğdem Tongal, TÜRKONFED Brüksel Temsilcisi Dilek Aydın, Leoni Kablo Genel Müdürü Şükrü Erdem ve Eskişehir Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Bandırma’nın yanı sıra; Alman menşeli ya da Alman ortaklı firmaların yetkilileri ile Almanya’yla ekonomik ilişkileri olan firmaların temsilcileri katıldı.