'Destek verilirse lider oluruz'
Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, 'Destek verilirse ihracatta uncularla birlikte dünya lideri oluruz' dedi
HÜSEYİN GÖKÇE
ANKARA - Hayvansal üretim maliyetinin yüzde 70’ini oluşturan yem sektöründe, ithal hammaddeye bağımlılık devam ederken, yem üreticileri kendi maliyetlerinin azalması halinde, hayvancılığın da daha uygun koşullarda yapılacağını savunuyor. Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, yemde yüksek oranlı KDV ile ithal ürünlerin sektörün maliyetini ciddi ölçüde arttırdığını söyledi. Türkiye Yem Sanayicileri Birliği tarafından bu yıl 12’ncisi düzenlenecek uluslararası toplantıda, yem üretim maliyetlerinin düşürülmesi, dünya yem hammaddesi ticareti ve GDO gibi konular ele alınacak.
Türkiye’de hayvansal üretimin temel destekçilerinden birisi olan ve maliyetlerin yüzde 70’ini oluşturan yem sanayicileri, un sanayicinin son yıllarda ele geçirdiği dünya ihracat liderliğini, kendi sektörlerinde de yakalayabileceklerini düşünüyor. 20-23 Nisan tarihleri arasında Antalya’da uluslararası yem kongre ve sergisi TUYEM öncesinde DÜNYA’nın sorularını cevaplandıran Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, 2013 yılında 6 milyon ton hammadde ithal eden sektörün, bir önceki yıla göre ithalat miktarını 500 milyon dolar artırdığını bildirdi. Bunun temel sebebinin hayvancılık sektöründeki büyümeye bağlı olarak talep artışı olduğunu belirten Ülkü Karakuş, son yıllarda atıl fabrikaların yeniden canlanmaya ve üretime başladığına dikkat çekti.
Sektörün kurulu kapasite bakımından Türkiye’nin ihtiyacını karşılamanın yanı sıra ciddi ihracat potansiyeli barındırdığını dile getiren Karakuş, 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat gelir hedefine katkıda bulunabilmek adına ihracatın desteklenmesi yönünde beklentileri olduğunu aktardı. Bu kapsamda dünya lideri olan un sanayicileri gibi yem sanayicilerinin de ihracatta birinci olabileceğine vurgu yapan Ülkü Karakuş, “Mevcut sistem bazı hammaddeleri kabul etmiyor. Dahilde İşleme Rejimi kapsamında sektör lehine ek kararlar alınabilir” diye konuştu. Başkan Karakuş, yem ihracatına izin verilirken mutlaka ruhsatlı yem fabrikasında üretim şartı aranması gerektiğini belirtirken, farklı mekanlarda yapılan üretimin Türk ürününün imajını olumsuz etkilediğini dile getirdi.
TUYEM12, 20 Nisan’da başlıyor
Öte yandan iki yılda bir düzenlenen ve bu yıl 12’ncisi gerçekleştirilecek TUYEM uluslararası yem kongre ve sergisi 20 Nisan’da Antalya’da başlıyor. Açılış oturumunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, FEFAC Başkanı Ruud Tijssens, IFIF Genel Sekreteri Alexandra de Athayde ile TÜRKİYEMBİR Başkanı Ülkü Karakuş yapacak. Konferans kısmında ise Türkiye ekonomisi, yem ve hayvansal ürün ihracatındaki gelişmeler, GDO, dünya yem hammadde ticareti, yem lojistiğinde karşılaşılan sorunlar başlıklarında sunumlar ve açık oturumlar düzenlenecek.