'Afetten etkilenen çiftçinin borcu ertelensin'
Çiftçinin üretim sezonuna afetlerle başladığına dikkat çeken TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "31 Aralık 2014'ten sonraki doğal afetlerden zarar gören çiftçilerimizin kredi borçları ertelenmeli" dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçiyi 2015 yılının afetlerle karşıladığını belirterek, 31 Aralık 2014'ten sonraki doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin kredi borçlarının 1 yıl süreyle ve faizsiz ertelenmesini istedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye'de son yıllarda kuraklık, aşırı yağış, sel, dolu, don, fırtına, hortum, su baskını gibi ardı arkası kesilmeyen afetlerin çiftçinin peşini bırakmadığına dikkati çekerek, 2013-2014 üretim döneminde kuraklık ve don başta olmak üzere fırtına, dolu, sel, aşırı yağış, su baskını, hortum gibi hemen bütün doğal afetleri yaşayan çiftçinin, 2014-2015 üretim sezonunda afetten uzak bir yıl beklediğini ama 2015'in de afetle çiftçiyi karşıladığını belirtti.
Çiftçi sezonu afetlerle açtı!
Kış yağışlarının yetersiz olduğu geçen yılın ardından bu yıl üretim sezonunun yağışlarla başladığını ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:
"2014-2015 üretim dönemine girdiğimiz ekim ayından itibaren gerçekleşen aşırı yağışlar, ülke genelinde görülen kar yağışı hububat üretim bölgelerinde çiftçilerin yüzünü güldürürken, aşırı yağış, su baskını ve kar, tarlada ürünü olan çiftçilerimizin afet yaşamasına neden oldu. Yeni yıla girdiğimiz bugünlerde mevsim normallerinin altında gerçekleşen hava sıcaklıkları ve ülke genelinde gerçekleşen kar yağışı, kış aylarının sıkıntılarını da beraberinde getirdi."
Kaybın boyutuna değindi
Son bir ay içinde meydana gelen aşırı yağmur ve su baskınlarının, Muğla Ortaca'da narenciye, Edirne'de çeltik ve mısır, Aydın İncirliova, Germencik ve Söke'de buğday, mısır, yem bitkilerinde, Manisa Akhisar ve Turgutlu'da, Sakarya'da sebzelere zarar verdiğini belirten Bayraktar, aşırı kar yağışının Bilecik ile Eskişehir Mihalıççık, Tepebaşı ve Sarıcakaya'da seralara ve kışlık sebzelerde zarara yol açtığını bildirdi. Manisa ve Aydın'da besi çiftliklerinin zarar gördüğüne dikkati çeken Bayraktar, Manisa ve Sakarya'da nehir taşması, kar yağışı yüzünden çatı çökmesi gibi nedenlerle yüzbinlerce kanatlının telef olduğunu ifade etti.
Kredi borçları ertelenmeli
Bakanlar Kurulu kararıyla 23 Ağustos 2013-31 Aralık 2014 arasında meydana gelen afetlerden zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullandıkları düşük faizli kredi borçlarının, yüzde 3 faizle bir yıl süreyle ertelendiğini anımsatan Bayraktar, "Doğal afetler devam ediyor. 31 Aralık 2014'ten sonraki doğal afetlerden zarar gören çiftçilerimizin kredi borçları da ertelenmelidir" ifadesini kullandı.
Yaşanan afetlere karşı üreticileri koruyan en önemli enstrümanın tarım sigortaları olduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
Tarım sigortası kapsamına eklenen riskler
"Üreticilerin karşılaştıkları riskler karşısında mağduriyetlerinin giderilmesi ve risklere karşı çözüm üretilebilmesi için devlet destekli tarım sigortası uygulanıyor. Geçen yıl tarım sigortaları kapsamında yer alan risklere, bu yıl ilave olarak meyve bahçeleri ile bağlarda dolu ağı ve örtü sistemleri için dolu paketindeki riskler ve dolu ağırlığı riski eklendi. Denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünlerinin ölüm riski ile kafes ve ağlar için kazalar, predatör saldırısı, fırtına, hortum ve deprem riskleri, arıcılıkta vahşi hayvan saldırı riski de kapsama alındı."
Kuraklık ve don riski de sigorta kapsamına alınmalı
Bayraktar, 2015 Bakanlar Kurulu kararı kapsamında yer alan risklere karşı ürününü tarım sigortası yaptırmak isteyen üreticilerin tarım sigortası yapmaya yetkili sigorta şirketlerinden herhangi birinin acentesine ürünlerin sigorta son kabul tarihlerini kaçırmadan başvuruda bulunmaları gerektiğini belirterek, çiftçinin en fazla zarar gördüğü kuraklık ve tarla ürünlerinde don riskinin de sigorta kapsamına alınması gerektiğini ifade etti.